futni, futás,

45 kilót fogyott, és közben ultramaratonista lett Dawn Desarmeau - ez a 3 dolog segített neki a legtöbbet

Forrás: Pexels.com/Andrea Piacquadio
Egy újabb bizonyíték arra, hogy minden lehetséges, csak kitartás, elhatározás és idő kérdése a dolog.

Dawn Desarmeau 50 éves, a kanadai Trento-ban él, és pénzügyi vezetőként dolgozik. Mondhatni a futás mentette meg az életét: az asszony 10 éve fut. 129 kilósan kezdett bele élete megváltoztatásába, azóta 46 kilót adott le, most 83 kg. És rengeteget fut. Nagyon inspiráló a története!

"Felnőttként is nagyon szerettem a csapatsportokat, aktív is voltam bennük, ám a gyermekeim születése után már nem mozogtam ennyit, nagyon nehezen ment a fogyás. Miután 1999-ben megszülettem második gyermekemet, a súlyom közel 136 kg volt - letargiába estem, semmi sem motivált."

futás, futni,
Forrás: Runner's World.com

A kóros elhízás miatt Dawn Desarmeau rászánta magát a súlycsökkentő műtétre, ám végül háromra volt szükség, hogy beinduljon a fogyás - 2010-ben, 40 évesen az Egyesült Államokban esett át az utolsó műtéten, ez segített abban, hogy 65 kilótól megszabaduljon, és most, 11 évvel a műtét után is tartja a 45 kilós súlyvesztést.

"2011-ben kezdtem futni, mert tudtam, hogy a fogyáshoz a sport is nagyon kell. Elkezdtem követni számomra inspiráló futókat a közösségi oldalakon, és tudtam, hogy meg kell próbálnom nekem is. Egy este elhatároztam, hogy sötétedés után futni fogok kint, így senki sem láthatott. Az egyik lámpától futottam a másikig, egyszerűen ennyire voltam képes. Majd, amikor már komfortosabban ment a dolog, elkezdtem edzőterembe járni, futópadon futni, majd jött a súlyzózás.

Akkoriban heti ötször futottam futópadon 30 perceket munka előtt, a cél az 5k volt. Kezdetben azt se tudtam, mit csinálok, semmiféle edzéstervem nem volt. 2012-ben lefutottam életem első félmaratonját úgy, hogy kizárólag a futópadon készültem rá.

Saját bevallása szerint a következő három tipp segített az asszonynak a siker elérésében:

1. Csak arra a kilométerre koncentrálj, amiben épp benne vagy!

Ne koncentrálj a futás hosszúságára vagy a tempójára, hanem csak koncentrálj minden kilométerre. A futók túlgondolhatják a futást, ezért érdemes km-ről km-re futni.

2. Semmi gond, ha gyalogolsz is!

Teljesen rendben van, ha időnként sétálsz - attól nem vagy kevésbé jó futó, ha szüneteket tartasz. Semmiképp sem tudtam volna befejezni a 80k-s futásomat néhány séta nélkül - még akkor is, ha sétálsz, akkor is futó vagy, és minden egyes alkalommal, amikor a láb érintkezik a talajjal, egyre közelebb kerülsz a célhoz.

3. A te versenyed, a te tempód!

Ne hasonlítsd magad másokhoz, csakis ahhoz a valakihez, akit a tükörben látsz! Ez a te versenyed is attól még, hogy nem futsz olyan tempókat, mint az elit.

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft

Természetes, hogy Dawn Desarmeau súlyvesztése nem lett volna ennyire sikeres, ha nem figyel oda a táplálkozására is. "Mielőtt belekezdtem az életmódváltásba, rémesen étkeztem. Gyorsételek, szénsavas italok, fánk, csoki - ezek szerepeltek a napi menüben. Imádtam a fánkot - emlékszem, egyszer hat darabot megettem a kocsiban munka előtt... Ám a súlycsökkentő műtéteket követően vega és vegán életmódra váltottam, 4 évig étkeztem így. Aztán lassan elkezdtem újra enni állati fehérjéket, most azt mondom, a táplálkozásom központjában a növények állnak, imádom például a rizst és a babot."

Dawn nemrég múlt 50 éves, a célja a 100 k volt, ami sikerült is neki, méghozzá futópadon, virtuálisan a pandémia miatt. Jelenleg a virtuális bostoni maratonra és félmaratonra készül, és most, 50 évesen igazi kőkemény futónőnek vallja magát.

És semmi kétség afelől, hogy ő tényleg az!