terepfutás, futás tavasszal, futás sárban, sáros,

4 tipp az első tavaszi terepfutásokhoz

Forrás: Getty Images
A tavasz a megújulás, a változás és az ébredés csodálatos időszaka a telet követően. Ez az évszak egyeseknek visszatérés a terepfutáshoz, mások télen is kitartottak, de valójában mindegy, hogy visszatérő vagy, netán folytatod a futásaidat terepen, számíts rá, hogy megváltoznak kissé a körülmények!

Az egyik legjobb példa erre a talaj minőségének változása a reggeli fagyok és a délutáni felmelegedés miatt. Reggel még lehet, hogy kopog a kemény föld a lábad alatt, később viszont már vered fel a sarat a lábszáradra. Na de nézzük, mik azok a változások, amik még tapasztalhatóak mostanság!

Visszatér a futókedv!

Bizony a melegedő idő és a növekvő nappali órák sokkal vonzóbbá teszik a szabadtéri tartózkodást sok futó számára. Éppen ezért előfordul, hogy egyik hétről a másikra megnő az edzések száma, viszont aranyszabály, hogy ne növeld a futott kilométereket több, mint 10-15 százalékkal, mert az könnyen sérüléshez vezethet.

Válts futócipőt saras terepre!

Nemcsak azért, mert a futás élménye így nem vész el, hanem azért is, mert egy jobban kapaszkodó, stabilabban fogó futócipőben a megcsúszások miatti húzódások is elkerülnek.

Viselj réteges öltözéket!

A tavasz a változékony időjárások évszaka – ezt tudja mindenki. Ennek megfelelően érdemes egy plusz réteget magaddal vinni, hogy egy hirtelen jött esőzés, feltámadó szél, hőmérséklet esés miatt se okozzon kellemetlenséget az átizzadt ruházatban való kint tartózkodás.

terepfutás, futás tavasszal, futás sárban, terepfutó cipő,
Forrás: Thomas Barwick / Getty Images

Tárazz be némi folyadékot!

A melegebb napokon sokkal többet izzadsz, mint amikor még hűvös van. Hiába mész rövidebb futásra, nagyon megüthet a meleg egy kitett mezőn, pláne, ha még az öltözéked is inkább a téliesebbre hajaz. Egy órán túli futásokhoz mindenképpen készíts be folyadékot, de az 1 órán alattiakhoz is ajánlott legalább egy 2 decis kis kulacs.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Amit még ajánlunk:

Indulás előtt ellenőrizd a teljes felszerelésedet!

A biztonság és a kényelem kéz a kézben járnak. A tavasz közeledte remek alkalom arra, hogy átnézd a terepfutó holmijaidat elsősorban akkor, ha terepre ekkortájt szoktál visszatérni. Nézd meg, hogy kell-e valamit cserélni, esetleg javítani.

  • Tisztítsd ki az összes vizes palackodat: talán a tavaly őszi utolsó hosszabb erdei futások nyoma már nincs bennük, de egy alapos ecetes tisztítás, öblítés nem árt az újbóli bevetés előtt.
  • Nézd át a terepcipőidet, milyen állapotban vannak, tudod-e használni őket vagy megértek a nyugdíjazásra és jöhet egy új modell.
  • Tekintsd át a futáshoz használt egyéb kellékeket: zsákokat, övtáskákat, rugalmas öveket, túrabotokat, mindazt, amit használsz terepfutás közben.

Végül egy utolsó tanács: a terepfutás rohamosan fejlődik, magad is felelős vagy azért, hogy az edzőpályát, az erdőt tisztelettel használd és ha úgy kívánja, légy ennek szószólója azok előtt, akik számára nem világos, hogyan szokás viselkedni vendégként ebben a környezetben.