pilates, sport,

4 Pilates-gyakorlat, amik felérnek akár egy kőkemény kardióedzéssel is

Forrás: getty images
Sokan - természetesen tévesen - máig hiszik, hogy a jóga, a Pilates csak a matracon ommozgatásról és némi gerincgördülésről szól. Pedig dehogy: mutatunk 4 Pilates-gyakorlatot, amiket megfelelően elvégezve alaposan lefáradsz majd!

A Pilates nem feltétlenül csak arról szól, hogy tónusossá teszed vele a testedet. Ha kicsit tempósabban végzed a gyakorlatait, akár annyira, mintha futnál, bicajoznál vagy ugrálóköteleznél, akkor más pozitív hatásai is lesznek. A magas intenzitású edzések jót tesznek a szívnek, az érrendszernek - és a Pilates is simán lehet ilyen, vallja Amy Jordan csoportos edzéseket tartó oktató, Pilates edző.

A Pilates egyébként is egy saját testsúlyos edzés, segít az izomtömeg növelésében, ami hosszú távon fokozza az anyagcserét, és a fogyást is serkenti. A szakember szerint heti 3-4 alkalommal érdemes lenne így végezni a Pilates-gyakorlatokat: ő a következő négyet javasolja. Mehetnek a saját ütemedben, végezd helyesen a gyakorlatokat, de a szokott tempónál pörgessd fel magad kicsit jobban! Gondolj most a gyakorlatokra úgy, mint egy kardióedzésre!

Plank

Kezdd egy klasszikus plank pózzal, ami alaposan megdolgoztatja a core izmokat, és bár "csak" tartani kell magad, holtbiztos, hogy kifáradsz tőle. A cél, hogy legalább egy percig meg tudd magad tartani a tökéletes plank pózban:

Ha ezen már túl vagy, próbáld ki ezeket a variációkat, tempósan:

Vagy próbáld ki ezeket a kőkemény plank-variációkat!

Kitörés karemeléssel

A comb és farizmok mellett a karok és a hát is dolgozik. A karemelések miatt a pulzust is szépen fel tudod tornázni, ha elég tempósan végzed a gyakorlatot. Ha haladó vagy, egy-egy kézisúllyal is megdobhatod az edzést!

Criss-cross

Abszolút klasszikus Pilates-gyakorlat a laposa hasért, mehet a szokottnál sokkal tempósabban! A lényeg, hogy ne érintsd a könyöködet a térdedhez! Koncentrálj a gerinc leszorítására, és arra, hogy nem nyakból, hanem hasizomból dolgozol!

Egylábas Pilates-hid

A híd pózban aktívak a farizmok és a combhajlítók, ha azonban dinamikusan végzed a gyakorlatot, hihetetlenül intenzíven fogod érezni a hatását.

Hogy mennyi ideig végezd a gyakorlatokat? Számogatást helyett fogd a stoppert, mindenből mehet 1 perc, ahol váltott lábas a gyakorlat, ott lábanként 1-1 perc. Ez így egy 4-5 perces kör, amit dinamikusan akár ötször és megismételhetsz. A végén kötelező a nyújtás!