UTH,terepfutás,ultra trail hungary,terepultra futás,futás anyaként

4 hét múlva UTH és én ott leszek a mezőnyben

Bő 4 héttel vagyunk az ország legnagyobb és leghosszabb terepfutóversenye, az Ultra Trail Hungary előtt. A leghosszabb távon - amely 112 km hosszú és 4200 méter szintemelkedést tartalmaz – idén magam is elindulok.

Az UTH útvonalát három szakaszra osztva bejártam az elmúlt időszakban. Mindenképpen szerettem volna előzetesen megismerni a pályát, amely szerencsére nincs messze a lakóhelyemtől.

1. szakasz: Szentendre – Pilismarót 44,7 km / 1700 m szint

Március végén futottam ezt a szakaszt, egy edzőtársam csatlakozott. Ennek a résznek az az érdekessége, hogy a verseny során itt zömmel csak annyit látunk, amennyit a fejlámpánk fénye mutat, ugyanis a rajt június 9-én, éjfélkor lesz (Szentendréről egyébiránt). Nyári időszakról lévén szó, nagyságrendileg hajnali 4-5 között valami derengés elkezdődik, tehát Pilismarótra már jó eséllyel világosban érek. Fontosnak tartottam látni a sötét szakaszt, már csak azért is, mert ebből máskülönben tényleg szinte semmi nem fog látszódni. Voltak persze ismerős részek, amelyeken korábban már jártam, de így egyben, most először. Volt valamennyi útvonal követési nehézség, keresgélés, bizonytalanság, így némileg megtoldva a távot, 46,9 km lett a vége a futásnak.

uth,ultra trail hungary,terepfutás,terepultra futás
A Vadálló-köveknél a még csak ébredező Pilisben.

2. szakasz: Pilismarót – Visegrád 36,7 km / 1400 m szint

Ezen az útvonalon – az elejét leszámítva – már jártam, egyes részein többször is. Lukács-árok, Vadálló-kövek, Prédikálószék, Spartacus-ösvény, Apát-kúti völgy – talán a teljes útvonal legszebb részeit itt kapjuk koncentráltan. Relatíve friss izomzattal, jó állapotban, a szépre sokkal inkább fogékonyan is érdemes volt végigfutni. A versenyen lehet, hogy inkább mélyen magam elé meredve fogom végigcammogni a dolgot. 37 km lett a vége ennek a szakasznak.

uth,ultra trail hungary,terepfutás,terepultra futás
Prédikállószékről a kanyargó Duna.

3. szakasz: Visegrád – Szentendre 30,6 / 1100 m szint

A Visegrád, Pap-rét közti útvonalat nagyon sokszor futottam, edzéseken és korábbi versenyeken is, onnan viszont – bár évekkel ezelőtt jártam egyszer arra – sokat kellett keresgélni az olykor egynyomos, dús növényzettel benőtt ösvényeket. Itt is lett némi plusz az ide-oda futkározás, keresgélés miatt. Ugyanakkor élmény volt a szakadó esőben, a hűvös, párás klímán futni. 30,7 km lett a vége.

Nem állítom, hogy most már végig tudnám futni fejből a teljes útvonalat, de nagyon sok pluszt ad a helyismeret, ilyesfajta hosszúnak tekinthető futásnál végképp, hiszen alaposan elcsigázottan, nagyon jó tudni, hogy mi vár még rád. Hány emelkedő, azok nagyjából milyenek, meddig kell tartalékolnod a véges energiát, honnan kezdhetsz kicsit tempózni, ha még van egyáltalán erő ilyesmire. A cél előtt mikor kezd ünneplőbe öltöztetni a lelked, hogy „szépen” érkezhess be.

uth,ultra trail hungary,terepfutás,terepultra futás
Barát-halom kaptatóján, buja, zöld már minden.

A keresgélésekkel, némi plusszal a három bejárás végül 114,7 km lett és összesen 14 óra 53 percet töltöttem a pályán, bár ez nettó idő, mert a megállásoknál leállítottam az órát. Az utolsó szakasz végén, miután képzeletben összeraktam a teljes pálya útvonalát, be kellett látnom, hogy piszok kemény lesz egyben. Próbáltam, de igen nehéz várható menetidőt számolgatni. Annak ellenére, hogy takarékos pulzuson fogok futni, olyan hosszú a táv, hogy a végén egész biztosan lesz lassulás.

Ugyan még nem került pont a felkészülés végére, mert például van előttem egy 5 napos ausztriai edzőtábor, de azért alapvetően elmondható, hogy az utolsó simításoknál járunk, hiszen a verseny előtti utolsó 2 hétben már csökken a futások száma, hossza és nehézsége. Bő 4 éve futottam utoljára ekkora távot és hiába van némi tapasztalatom, pusztán annak gondolata, hogy mi vár rám június 9-én - pláne, hogy ismerem az útvonalat – egészen komolyan megremegteti a gyomortájékot és bizsergetően izgatottá tesz.

Te ott leszel valamelyik távon?