izomláz, fájdalom,

4 dolog, amitől még sokkal fájdalmasabb lehet az izomláz!

Forrás: Getty Images/milanvirijevic
Ezek a legrosszabb dolgok, amik még kínzóbbá tehetik az izomlázat - ideje búcsút inteni nekik!

Biztos, hogy nincs minden egyes edzés után izomlázunk, ám amikor mégis van, sokszor úgy érezzük, sosem ér véget. Ám valljuk be őszintén, kicsit jó érezni ilyenkor a fájdalmat, mert ez is annak a jele, hogy megmoccantunk, hogy csináltunk valamit, netán úgy, vagy arra a területre edzettünk a konditeremben, amire egy ideje nem - ám azt azért várjuk, hogy szűnjön a fájdalom.

Van 4 dolog, amit nem árt ilyenkor elkerülni, ha nem akarod, hogy még kínzóbb legyen az izomláz!

Fáj, ezért egyáltalán nem mozogsz

Igen, ilyenkor is kell a mozgás, még akkor is, ha minden mozdulat kínszenvedést okoz. Nem szabad abbahagyni az ízület mozgatását a fájó izom alatt és felett - tehát ha mondjuk fáj a négyfejű combizom, akkor érdemes a térd és a csípő mozgatására összpontosítani - vallja John-Paul Rue, a Maryland-i Mercy Medical Center sportorvosa. Biztos, hogy fáj, de az ízületeknek mozgásra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően működhessenek. Ha a kanapén fekszel naphosszat, az izmok megmerevedhetnek, ami sokkal rosszabbá teszi a fájdalmat.

És bár a pihenés fontos a gyógyuláshoz, egy kis könnyű testmozgás - például 30 perc kocogás - az izmok működéséhez segít csökkenteni az izomfájdalom tényleges érzését. Ez valószínűleg a keringés fellendülése, valamint az endorfin termelés miatt következik be, még könnyű edzés közben is, mondja Paul Mostoff, az All Sports Physical Therapy szakembere.

Állandóan változtatsz a gyakorlatokon, amiket végzel

Nem kérdés, a változás nagyon kell a fejlődéshez. Fontos, hogy új ingerek érjenek ahhoz, hogy fejlődhessen a test, és kellenek az újabb és újabb gyakorlatok - de nem állandóan! Mosoff szerint ott vannak mondjuk az edzőterembe járók, akik közül bizony vannak, akik állandóan más gyakorlatokkal próbálkoznak, ezért van rengetegszer izomlázuk. Az állandó új ingerekhez ugyanis nem képes hozzászokni a test. Viszont ha ők időt hagynak az izmaiknak ahhoz, hogy hozzászokjanak bizonyos gyakorlatokhoz, majd utána változtatnának, kevésbé lenne fájdalmas az edzés.

edzés, sport,
Forrás: Unsplash/Annie Spratt

A fájdalom miatt rosszul terhelsz más izmokat

Alapszabály, hogy ha kemény izomlázad van mondjuk egy lábedzés miatt, akkor a következő nap ne dolgozz a szokásos max súlyokkal, de még csak ahhoz közelikkel sem. Az ok egyszerű: ha erős izomlázad van egy adott területen, akkor edzés közben, hogy azt kíméld, lehet, hogy máshova terhelsz, méghozzá rosszul, változik a forma, ami hosszú távon sérülésekhez vezet! A megoldás: egy erős izomláz után hagyj idő magadnak!

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

Izomlázzal is excentrikus edzést végzel

Az excentrikus gyakorlatok, amikor a hangsúly egy gyakorlatnál a lassú leengedésen van - például lassan engeded le magad kitörésbe - nagyon hatásosak, ám sokkal gyakrabban okoznak izomlázat. Ha ez meg is történt, akkor sincs gond, egyszerűen arra ügyelj, hogy a következő edzés ne ilyen gyakorlatokra épüljön, ha nem akarsz még pokolibb fájdalmakat átélni!