motiváció, futás télen, téli edzéstippek

4 dolog, amire kiválóak a téli edzések!

Forrás: Szász Norbert
Ha ügyes vagy ebben az időszakban és jól rakod össze az edzéseidet, biztosan jobb futóvá válsz tél végére.

Egyre kevesebb futó tekint úgy erre az időszakra, mint ami akadályozná az edzéseket. Hiába rövidek a nappalok (bár már hosszabbodnak pár hete), hiába fagyos a hőmérséklet és olykor csúszósak az utak, a motiváció megfelelő gondolkodásmóddal lankadatlan marad! Amit pedig ebben az időszakban éppen a fejlődés szolgálatába lehet állítani, azok a következők:

1. A téli futás megerősít

Amikor mély hóban vagy síkos utakon futsz, kénytelen vagy kisebb izmokat és inakat is mozgósítani, olyanokat, amelyekre a melegebb hónapokban ritkán van szükséged. Szükségszerűségből különféle nem szokványos mozdulatsorok is előfordulhatnak futás közben, mint például magas térdemelés, ugrálás, egyensúlyozás, sőt olykor egyenesen kitörések egyik vagy másik irányba. Ezek olyan mozdulatok, amiket mások kifejezetten edzőteremben végeznek az erő növelése érdekében. Viszont ezek futás közben is fejlesztik az izomerőt és az aerob képességeket, amik tavasszal és nyáron gyorsabb időket jelenthetnek számodra.

2. Nincs mese, tovább kell haladni, akkor is, ha csúszik

A fenti extra mozdulatok nemcsak erősebbé tesznek, hanem segítenek a jobb és biztosabb futótechnika kialakításában. Télen nem ritkán a terepfutáshoz hasonlít egy városi edzés is, ha például nincs eltakarítva a hó, sáros a park vagy vastag, csúszós avarréteg borítja a flasztert. Ezek a körülmények arra kényszerítenek, hogy különféle felületeken fuss, a futólépés megválasztásában ez óriási kihívás akkor, ha egyébként jellemzően tiszta, száraz aszfalton vagy az év legnagyobb részében. Tudattalanul is fejlődik a futótechnikád, a futás hatékonysága, a lépésmechanizmus. Mindez idővel szintén erősebb, gyorsabb és sérülésállóbb futóvá tesz.

motiváció, futás télen, téli edzéstippek
Forrás: Szász Norbert

3. Mentálisan megerősödsz

A mentális szívósság egy futó számára kulcsfontosságú, ha eredményeket szeretne elérni. Mi lehetne jobb a mentális erő fejlesztésére, mint az, hogy kedveztőlen körülmények között is futni mész?! Miután egész télen megküzdöttél a hideggel, a széllel, a hóval és a jéggel, egy dombos tavaszi félmaraton gyerekjátéknak tűnik – persze lehet, hogy nem így lesz, mindenesetre mentálisan jobban meg fogod tudni oldani, mint egyébként.

4. Remek időszak az aerob alapok fejlesztésére

A tél nem a gyorsítás időszaka, különösen akkor, ha valóban kemény körülmények között kell edzeni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy haszontalan időszak lenne. A tél tökéletes alkalom arra, hogy felkészítsd az aerob bázisod és a szervezeted a gyorsasági munkára, ami akkor kezdhető meg, ha már stabilan melegszik az idő. Viszont, ha kora tavaszi célversenyre gyúrsz, érdemes fontolóra venni egy edzőtermi tagságot, esetleg fedett pályás bérletet annak érdekében, hogy minőségi edzést is tudj végezni már abban az időszakban, amikor erre a kültéri körülmények még nem adnak lehetőséget.

Persze erősítéseket tudatosan is végezhetsz télen, sőt ilyenkor minden keresztedzés jóval nagyobb hangsúlyt kap! A galériában hasznos gyakorlatsorokat ajánlunk!