ultrafutás, Maráz Zsuzsanna, Spartathlon,

3 tanács Maráz Zsuzsitól kezdő ultrafutók számára

Forrás: Szász Norbert
Vonzó perspektíva az ultrafutás egy futó számára a további fejlődésre, ám mielőtt végleg elköteleződnél, olvasd el az alábbi tanácsokat, melyeket Maráz Zsuzsanna ultrafutó, edző fogalmazott meg.

Maráz Zsuzsi elmúlt 40 éves, amikor első ultratávú versenyeit futotta, melyek 6, majd 12 órás futamok voltak. Első Ultrabalatonját 2015-ben teljesítette – összesen négyszer indult egyéni futóként, mind a négyszer győzött. Első Spartathlonját 2016-ban futotta – ezzel együtt ötször indult és ötször szerzett dobogós helyet, ebből kétszer győzött az Athén-Spárta közti 246 km-es ultraversenyen. Összesen 12-szer futott 200 kilométer felett, illetve a pár héttel ezelőtt teljesített EMU 6 Day World Trophy – 6 napos futás során 760,512 km-t futott, ami új országos és korosztályos világcsúcs. Zsuzsi a saját tapasztalatait jó pár éve már edzőként is kamatoztatja, ő készítette fel többek között Erős Tibort az első Spartathonjára, amin 4. helyezett lett minden idők legjobb magyar időeredményével.

Maráz Zsuzsi tanácsai kezdő ultrafutóknak:

1. Először fontos, hogy felvegyünk egy anamnézist, amiből kiderül, hogy honnan indul a futó. Van-e például bármilyen sportmúltja, vagy teljesen nulláról kezdi a futást. Közben meg kell nézni azt is, hogy milyen testi adottságai vannak, egészséges-e, van-a olyan problémája, ami akadályozhatja a magasabb szintű terhelésben vagy megnövelheti a sérülések kockázatát. Emiatt fontos személyesen is találkozni vele és látni például azt is, hogy milyen a futómozgása. Egy „O” lábú, egy „X” lábú vagy egy súlyos bokasüllyedéssel rendelkező amatőr futónak, nagyobb az esélye arra, hogy lesérül és nem biztos, hogy ajánlanám számára az ultrafutást. Nyilván ő is futhat, de az ultratávok teljesítéséhez olyan mennyiségű edzésmunkát kell elvégezni, ami miatt nagyobb eséllyel belecsúszik egy sérülésbe.

2. A második tanácsom az, hogy tegye fel a kérdést saját magának a futó: mennyi időt tud szánni az edzésekre. Ha valakinek pici gyerekei vannak, vagy olyan munkája, amely során sok órán keresztül kell napi szinten helyt állnia, sajnos nem biztos, hogy tud annyi időt szánni a felkészülésre, mint amennyi szükséges.

3. A harmadik tanácsom, hogy reális célkitűzést fogalmazzon meg a futó. Mindig legyen rövid távú cél és hosszú távú. Például lehet hosszú távú cél egy Spartathlon teljesítése, amit 4-5 éves távlatban lehet megvalósítani, addig pedig fokozatosan haladhat kisebb célok megvalósításával a futó. Én ezt tartom egészségesnek.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft