futas futopad aszfaltfutas terepfutas kezdok

4 tanács, amit fogadj meg, ha eddig csak futópadon futottál

Forrás: GettyImages
Hosszú, hideg, téli, futópadon töltött hónapok után végre azt érzed, hogy szívesebben futnál a szabadban? Megértjük, és adunk is hozzá néhány jó tanácsot, hogy mire érdemes felkészülnöd!

1. Készülj a kinti körülményekre!

Innentől kezdve nem steril időjárási körülmények között futsz, úgyhogy mindig érdemes megnézned a kinti időjárást. Ami az öltözködést illeti, az általános szabály szerint úgy javasolt felöltözni, mintha odakint -10 fokkal lenne melegebb a valós hőérzetednél. Tehát 10 fokban úgy készülj, mintha 20 fokos hőmérsékletben indulnál az utcára. Sőt, akkor öltöztél jól, ha az első percekben, míg bemelegedsz, addig fázol. Hidd el hamar elmúlik, és ahogy feljebb megy a pulzusod, már nem érzed úgy, hogy kevés réteg ruha van rajtad.

Forrás: GettyImages

2. Figyelj rá, hogy futóként a forgalom része leszel!

Nézz a lábad el, mert se a tempó, se a talaj nem lesz már olyan egyenletes, mint a padon. Kátyuk, és járdapadkák akadályozhatnak, nem is beszélve rolleresekről. Futóként a közlekedés része leszel, figyelj a KRESZ-re, tartsd be a közlekedési szabályokat, ha a városban futsz. Futópályán is légy előzékeny, mindig fuss az út jobb oldalán, hogy ne tartsd fel a mögötted érkező gyorsabb futót. Ha zenével is futsz, olyan hangerőt állíts be, hogy azért halld a körülötted zajló eseményeket a biztonság érdekében.

3. Készítsd össze a futófelszerelést!

Futópadon mindig előtted volt a kulacsodban a frissítőd, amit ezentúl magaddal kell vinned, akárcsak a kulcsot, zsebkendőt, telefont. És ezek csak a legszükségesebb, legapróbb dolgok, amikre mindig figyelj, hogy legyenek nálad, mielőtt kilépsz az ajtón. Célszerű beszerezned egy futóövet, övtáskát, vagy egy kisebb méretű futómellényt, amikben elfér minden, amire szükséged lehet edzés közben.

Forrás: GettyImages

4. Tervezd meg előre az útvonaladat!

Ha már nem egyhelyben futsz, egy zárt helyen érdemes előre kitalálnod, merre indulsz. A biztonság kedvéért mindig szólj valakinek, aki tud róla, hogy milyen útvonalat választottál, vagy melyik futópályára mentél. Ha a város utcáin futsz arra is gondolj, hogy még nappal is csak az általad ismert, biztonságos környékre tévedj.