futás,edzés

Futás az ünnepek alatt - te hogyan csinálod? 3 futómániás csaj tippjei

Egy igazi futó csaj az ünnepek alatt sem pihen? Úgy tűnik, tényleg nem: Debreczeni Dóri, az Adidas Runners csapatkapitánya, Birta Brigi, a Runner’s World főszerkesztője és Sipos Fanni futóedző ilyenkor is ezerrel pörögnek. Az év végén kifaggattuk őket, náluk hogy zajlanak „aktívan” az ünnepek, mennyire figyelnek oda ilyenkor az étkezésre és a rendszeres edzésre.

Debreczeni Dóri, az Adidas Runners csapatkapitánya

A decemberi készülődés hogyan hat az edzéseidre? Hagysz ki ilyenkor edzést?

Nem a karácsony miatt van, ha nem edzek, inkább a téli időjárás nehezíti a mindennapi sportolást. Az ünnepektől teljesen függetlenül is futok, amikor csak lehet. Ausztriában van egy vendégházunk, általában ott karácsonyozunk a családdal: tavaly a férjemmel kettesben még Szenteste előtt mentünk el futni a havas környezetben – egészen fantasztikus volt!

Edzel az ünnepek alatt, vagy ilyenkor a pihenésé a főszerep?

Naná, hogy futok! Ráadásul az év legvégén is! 3 éve van egy saját kezdeményezésem: december 31-én éjszaka elindulunk a Batthyány-térről a leglelkesebb futókkal, futunk egy jót a városban és „átfutunk” az Újévbe!

Mennyire figyelsz ilyenkor az étkezésre? Vannak bevált tippjeid?

Alapvetően tudatosan táplálkozom, de néha én is túleszem magam anyukám utolsó bejglijével. De általában pörgök, nincs megállás: mi nem tévézünk, punnyadunk ilyenkor sem, hanem mindig jövünk-megyünk!

Vannak nagyobb terveid a futással kapcsolatban 2020-ra?

Idén kezdtem aktívan a terepfutást. 2020-ban lesz egy 100K-s terepfutó verseny párosban, ide szeretnék nevezni egy barátnőmmel, ha az edzőm is engedi. Illetve 2019-ben elég jól szerepeltem a terepfutós versenyeken, 2020-ban viszont a dobogó a cél!

Debreczeni Dóri,edzés

Birta Brigi, a Runner’s World főszerkesztője

A decemberi készülődés hogyan hat az edzéseidre? Hagysz ki ilyenkor edzést?

Nagyon nehéz ilyenkor tartani az edzéstervemet, és bizony ki is marad egy-két alkalom, de azért nem sokat lógok. Az időhiány mellett a legnehezebb az, hogy ebben az időszakban sok esti rendezvényen is részt kell vennem, ami miatt másnap nehéz korán kelni. Ezért ha nagyon minimális időt tudok alvással tölteni, akkor nem kelek fel futni, mert a pihenés azért fontosabb.

Te hogyan csinálod: mész futni az ünnepek alatt, vagy ilyenkor a pihenésé a főszerep?

Ilyenkor nagyon élvezem, hogy nem a munkaidő elé kell beilleszteni a futást, hanem napközben is el tudok menni, ráadásul az ünnepeket vidéken töltöm, ami miatt más útvonalakon futhatok. Szeretek enni, ezért sem maradhatnak el az edzések, azonban nem terv, hanem a kedvem szerint futok, és annyit, amennyi épp jól esik.

Mennyire figyelsz ilyenkor az étkezésre? Vannak bevált tippjeid?

Arra figyelek, hogy ha például karácsonyi vacsorára megyünk valahova, akkor aznap nagyon könnyű reggelit és ebédet fogyasszak. Könnyen elcsábulok az édességeknek is (sajnos), de szerencsére édesanyám és nagymamám sem fehér lisztből és cukorral készíti ezeket, hanem reform hozzávalókkal. Sokkal több folyadékot iszom ilyenkor, és méregtelenítő teákkal próbálom kompenzálni a sok-sok evést. Iszom mate-, csalánteát például, de a gyömbér is nagy kedvencem!

Vannak nagyobb terveid a futással kapcsolatban 2020-ra?

Az idei évem nem volt túl jó ebből a szempontból, ezért jövőre szeretnék belehúzni. Az év első felére célom egy jó félmaraton, aztán pedig maratont is futnék újra, és szeretnék még többet menni terepre, nem csak Magyarországon, hanem külföldön is. Megtaláltam az egyensúlyt a futást és a keresztedzések között, ezt a jó arányt igyekszem majd tartani!

Birta Brigi,edzés
Forrás: Hámori Zsófi

Sipos Fanni futóedző

A decemberi készülődés hogyan hat az edzéseidre? Hagysz ki ilyenkor edzést?

Elég nagy előre tervezős vagyok az élet minden területén, így nálam novemberben kezdődik a karácsonyi készülődés. November közepére megvan a karácsonyi listám, így karácsonyig van időm mindent beszerezni kapkodás nélkül. Ennek köszönhetően az adventi készülődés nem megy az edzések rovására.

Te hogyan csinálod: mész futni az ünnepek alatt, vagy ilyenkor a pihenésé a főszerep?

Az ünnepek alatt is megyek természetesen futni! Márcsak amiatt is muszáj, mert anyukám több, mint 10 féle sütit készít ilyenkor, amiből persze mindet szeretném végigkóstolni. Ez elég nagy motiváció számomra. Általában reggel szeretek ilyenkor elindulni, de azért ha tehetem, akkor nem hajnalban. Plusz egy kedves általános iskolás barátommal van egy karácsonyi tradíciós futásunk, ilyenkor biztosan mindketten otthon vagyunk, és van időnk átbeszélni hosszú futás alatt, hogy kivel mi történt az elmúlt évben.

Mennyire figyelsz ilyenkor az étkezésre? Vannak bevált tippjeid?

Őszintén? Ilyenkor nem nagyon figyelek! Arra viszont törekszem, hogy kicsiket egyek, hogy mindent megkóstolhassak.

Vannak nagyobb terveid a futással kapcsolatban 2020-ra?

A két ünnep közti időszakot szánom az év összegzésére és a jövő évi célok kitűzésére. Természetesen már vannak a fejemben tervek, sőt túl sok is, így ezeket kell összeegyeztetnem. Muszáj arra is ügyelnem, hogy ne minden a futás körül forogjon, ez a párkapcsolatomnak is jót tesz, én is kiegyensúlyozottabb lehetek, plusz csökkentem a kiégés veszélyét. Ami biztos, hogy 1 terep és egy aszfaltos maratont szeretnék futni 2020-ban!