verseny,felkészülés

3 egyszerű gyakorlat, ami mentálisan felkészít a következő nagy versenyedre

Forrás: Getty Images
A következő hónapokban egymást érik a futóversenyek, amikre bizony nem csak fizikailag, de lelkileg is érdemes felkészülni. 3 tipp következik, amikkel megedzheted magad mentálisan is!

Mindenki másként éli meg a versenyhelyzeteket, ám van 3 magastartásforma, amik általában mindnekinél előfordulnak, persze más-más mértékben. A következőkben eláruljuk, hogyan tanuld meg ezeket kezelni, hogy tökéletesen felkészült legyél a fontos versenyekre!

1. A kihívás kezelése

Minden megmérettetés kihívást jelent: ez lehet a távolság, a pálya, vagy akár az is, hogy egyéni csúcsot állíts be. Ezeket a kihívásokat azért is keressük, hogy túllépjünk a saját korlátainkon: egy maraton lefutásakor gyorsan és sokat futunk, hiszen ösztönöz bennünket a kihívás maga.

Így fordítsd előnyödre a dolgot:

A kihívás az, amitől sokkal különlegesebb a verseny, mint egy hétköznapi edzés. Tapasztalatszerzésnek is kiváló minden verseny, amin részt veszel, és a tömeg, az emberek izgalma az, ami még motivációként hathat rád. Hiszen ilyenkor minden sportoló ugyanazt érzi, és amikor ezt te is látod majd, és átérzed a dolgot, akkor tudod az idegességedet izgalommá formálni - ami pedig javíthat a teljesítményeden!

2. A félelmek leküzdése

Lényegében a fenyegetésnek két fajtája létezik, amit megtapasztalhatunk. Az egyik az, ami a fizikai jólétet veszélyezteti, vagyis hogy biztonságban legyünk, és egészségesek maradjunk, és ne sérüljünk meg. A másik fajta félelmek azok, amik minden alap nélkül alakulnak ki bennünk, ám a test képes ezeket is igazi veszélyforrásként kezelni. Ezekből a félelmekbő alakulnak ki a szorongások az elmében, és általában mindig ugyanaz az alapjuk: Mi lesz, ha...? Mi lesz, ha rossz az idő? Edzettem én eleget? Mi van, ha csalódik bennem a csapat, a családom...? Sajnos ha ezek a félelmek elhatalmasodnak rajtunk, akkor az nagyon negatívan hat a teljesítményre.

Próbáld ki ezt:

Gondold át, mi a legrosszabb, ami megtörténhet, ha nem vagy elég sikeres a versenyen. Persze először fájni fog a dolog, a csalódás rémes, pláne, ha az ember valamire készül, és nem hozza a várt eredményt - de önpusztítás helyett érdemes hamar túllendülni a dolgon. Lehet, hogy klisé, de a félelem helyett a bizalom a legfontosabb.

Nyilván fontos, hogy bízz magadban, az edződben, a csapatodban, de próbáld ki azt is, hogy bízol abban, ahogyan felkészültél a versenyre. Odatetted magad, amikor egy-egy edzésen már nehézkes volt a tempó? Akkor is küzdesz, amikor már eluralkodik rajtad a fáradtság? Bízol abban, hogy az időjárási körülmények ellenére is a legjobbat hozod ki magadból? Ha ezekre képes vagy koncentrálni, akkor a félelem helyett a bizalom kapja a főszerepet a verseny előtt.!

verseny,felkészülés
Forrás: GettyImages

3. A verseny egy lehetőség is

Gondolj csak bele, mikor van alkalmad egyszerre többezer emberrel futni? Mikor jönnek el ismerősök, barátok, hogy érted szorítsanak? Lehet, hogy az időjárás nem a legkedvezőbb, nem pihentél vagy edzettél eleget, de részt venni egy versenyen akkor is szuper lehetőség, és nem minden nap adatik meg!

Így válhat előnyödre a versenyhelyzet: egyszerűen csak próbáld magadba szívni az energiát - egy versenyen van belőle bőven! Vegyél pár mély lélegzetet, és próbáld nem csak túlélni a versenyt, de kiélvezni a pillanatokat is! A mély légzések egyébként remekül nyugtatják az idegeket, így a verseny előtt egy pár perces meditáció is remek ötlet. A verseny az a hely, ahol végre megmutathatod magad, ahol bátran átlépheted a korlátaidat, ahol mindent beleadhatsz.

Közben persze ne vessz el a futásban, élvezd a helyszínt, nézd meg az épületeket, az út menti látnivalókat - és tedd oda magad!