futni,edzés,

Edzeni szívroham után: egy új kutatás szerint sokkal fontosabb, mint ahogy eddig hittük

Forrás: getty images
Egy szívrohamot túlélni, majd lelkileg feldolgozni nem gyerekjáték, hanem kőkemény munka. A pihenés mellett azonban hatalmas szerepet játszik a regenerációban a sport és a terhelés is.

Számos tanulmány készült már arról, hogy a rendszeres fizikai aktivitás jelentősen csökkenti a szívbetegségek, a stroke és a szívroham kialakulását. De vajon azoknak, akiknek már volt miokardiális infarktusa, vagyis szívrohama, végleg le kell -e mondaniuk az edzésről a pihenés érdekében?

Egyáltalán nem - javasolja a Medicine & Science in Sports & Exercise folyóiratban megjelent legfrissebb tanulmány. Az ok egyszerű: az aktivitás fenntartása vagy növelése még segíthet is abban, hogy hosszabb ideig éljünk.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

A kutatók 1651 szívinfarktuson átesett férfit vizsgáltak meg, és osztályozták őket az edzettségi szintjük alapján. 14 éven át nyomon követték őket, és arra jutottak, hogy azoknál, akik legalább heti 2.5 óra akítv testmozgásra szántak időt, 39% -kal alacsonyabb volt az összes okból eredő halálozási kockázat, mint az alacsony fizikai aktivitásúaknál - akik heti 1 órát sem mozogtak. Azoknál a résztvevőknél, akiknél a szívrohamot megelőző aktivitás legalább hetente 2,5 órára növekedett, 27% -kal alacsonyabb lett az esély a halálozásra.

futni, edzeni,
Forrás: GettyImages

Laila Al-Shaar professzor, a tanulmány egyik szerzője elmondta, egyáltalán nem arról van szó, hogy HIIT edzést kellene végezni, vagy elképesztő távokat kell futni a cél érdekében: már heti 2.5 óra séta is hihetetlen előnyökkel jár - függetlenül a tempótól.

A séta javíthatja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, ideértve a koleszterinszintet, a vérnyomást, a súlyszabályozást és az inzulinérzékenységet, amelyek mind fontosak ahhoz, hogy hosszú távon egészségesek maradjunk.
vallja a professzor.

A szakértő szerint ugyan ebben a kísérletben csak férfiak vettek részt, de a mozgás pontosan ilyen hatással van a nők szervezetére is. Az egész napos ülés pedig mindkét nemnél egy komoly kockázati tényező: napi 8 óra számítógép előtt végzett munka jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát.

A professzor szerint első körben a legfontosabb, hogy a szívprobléma után konzultáljunk szakemberrel, a felgyógyulási időszakot vele tervezzük meg, a mozgást viszont ne hagyjuk figyelmen kívül: a séta vagy a kocogás mind csodát tesznek.