Borítókép: Eddz úgy, mint egy maratonista!

Eddz úgy, mint egy maratonista!

Kara Goucher, amerikai futónő most megoszt velünk négy profi tippet, amelyet amatőr futó életünkbe is becsempészhetünk, hogy aztán lefuthassunk egy maratont.


Ne hagyd ki az alvást!


Az alvás nagyon fontos. Sőt, mi több, néha jobbat tesz az edzésednek, ha néhány kilométerrel kevesebbet futsz, viszont egy órával többet alszol. Mielőtt megszületett a fiam, többet aludtam. Éjszaka tíz órát, napközben még kettőt. Ezt most már nem tehetem meg, de most is szükségem van minimum 8-9 óra alvásra, és heti 2-3 lakalommal most is alszom napközben. Abban a pillanatban, ha nem aludtam eleget, kezdem érezni a futásomon, és azon, hogy lassabban regenerálódom. Akinek nem jön össze hétközben a rendes alvás, hétvégén mindenképp pótolja.

A vacsorádnak valahogy így kéne kinéznie


Foto: oiselle.com


Fontos, hogy bőségesen fogyassz szénhidrátot és zsírt. A futók hajlamosak megfeledkezni a zsírról, pedig az nagyon fontos dolog. Ha zsírt eszel, zsírt is égetsz. A zsírokon és a szénhidrátokon kívül fogyassz sok fehérjét, amelyet a leginkább a sovány húsokból, és a lencséből vagy a quinoából nyerhetsz ki.


Erősítsd a törzsed


A törzsizom nagyon fontos egy futó, különösen egy maratonista számára. Muszáj, hogy a tested a hosszú futások utolsó szakaszait is bírja. A legegyszerűbb és leghatásosabb módja a törzs izmainak edzésére a plank, mindenféle módon (hagyományosan, oldalt, fordítva), valamint a csípőemelések. Ezeknek számtalan variációja megfelelő lehet a számodra, és nagyon fontos, hogy ha maratonra edzel, ezekről ne feledkezz meg.


Heti egy hosszú futás


A hosszú futás kulcsfontosságú egy maratoni edzésben. Azonban fontos, hogy ez a táv ne legyen hosszabb a hétköznap futott távok húsz százalékával. Ez alól csak az képezzen kivételt, aki hétközben sehogyse tud 8 km-nél hosszabbakat futni. A hosszú futás egy maratoni edzés legfontosabb pillére. Ez készíti fel a testet arra, mit fog majd érezni a versenyen. Ezt a futást soha ne hagyd ki!