lemez,masolas

Másoljunk együtt lemezt!

Forrás: gigaplaza
A digitális világunk nagy előnye, hogy olyan dolgok váltak elérhetővé, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Egy egyszerű DVD lemez másolással mozi minőségű filmekhez juthatunk hozzá. Minden egyes újabb darabbal a házi repertoárunkat bővíthetjük.

A lemezek tulajdonságai

Minden DVD lemez tárolókapacitása megegyezően 4.7GB. A lemezek között megkülönböztetünk “–” és “+” jellegű kiviteleket. A mai korszerű meghajtóink már probléma nélkül tökéletesen boldogulnak mind a két lemez típussal.

Az írható lemezek írási sajátosságaikban mutatják a legnagyobb eltérést. Így az „R” jelölésű lemezek csak egyszer, míg az „RW” lemezek többször írhatóak. Ezeket nevezhetjük a hagyományos lemez típusoknak. Az újabb megoldások közé tartozik a Dual DVD lemez. Ez a kétoldalas kivitelt takarja. Tehát a lemez mindkét oldalára adatot tudunk felvinni, így már kétszer 4.7GB adat tárolására képes. Az újabb megoldások másik szereplői a nyomtatható kivitelek. Itt a lemez egyik oldalára a megszokott adat információkat tudjuk felvinni, a másik oldala egyedileg nyomtatott illusztrációval díszíthető. Ehhez az eljáráshoz egy speciális nyomtatóra lesz szükségünk.

A DVD legújabb technológiai fejlesztése révén született meg a Blu-Ray lemez. Ezen típusú lemezek 50GB adat tárolására képesek, sőt segítségükkel már full HD és 3D-s filmeket is nézhetünk otthon.

DVD készítés otthon

Valószínűleg sokaknak nem árulunk el nagy csodát, hogy a lemezek otthoni írásához vagy másolásához számítógépre és az azon működő keretprogramra is szükségünk van. Az internet világának köszönhetően nagyon sok ingyenesen elérhető programhoz juthatunk hozzá, amelyekkel gyerekjáték lesz a DVD lemezek másolása.

A DVD lemezek másolhatóak, szinte kivétel nélkül mindegyik. Ennek során először az eredeti lemezről készítünk egy úgynevezett képfájlt, amelyet később ki tudunk írni az új lemezre. A képfájlok kis méretének köszönhetően akár ezeket is megőrizhetjük a számítógépünkön. Esetleges adatvesztést elkerülendő, jó megoldás az információk több helyen tartása.

Fontos, hogy a gyártó által ajánlott maximális írási sebességen felül ne dolgozzunk a lemezzel. A meghatározott maximális írási sebesség az, amivel akár nullára is minimalizálhatjuk az írás közben előforduló hibajelenségeket.

Adattárolás

A DVD lemezek napjaink egyik legelterjedtebb adathordozói. Méretüknek és elterjedtségüknek köszönhetően szinte mindegyik háztartásban használhatóak. Autóban, televízióban is lejátszhatóak, de természetesen az asztali DVD lejátszókban, házimozi rendszerekben egyaránt.

Használatuk változatos lehetőségeket rejt, de egy biztos. Strapabíró adattárolási lehetőséget kínál a felhasználók széles táborának személyes adataik megőrzéséhez.