cigaretta,dohányzás

Megéri leszokni! A dohányzás hatása a futásra

Forrás: getty images
Azt, hogy a dohányzás káros, mindannyian tudjuk. De pontosan mivel kell számolnia annak, aki aktív életmód mellett rendszeresen rágyújt? Íme:

Kezdjük azzal, hogy a cigizés hatására a tüdőd kapacitása csökken, emiatt nehezebben veszel levegőt, csökken az energiaszinted és az immunrendszered sem működik megfelelően. Ha tehát az a terved, hogy sikeresebb futó legyél, mindenképp le kell szoknod a cigarettáról. Ha ugyanis nem teszed, a következő negatívumokkal kell majd számolnod:

Alacsonyabb VO2 maximum

A VO2 max azt jelenti, mennyi oxigént tud feldolgozni a szervezeted percenként - ez az adat pedig a teljesítményedre is kihat, ugyanis minél több oxigénhez jut a tested, annál tovább és gyorsabban tudsz futni. Egy 2008-as kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a dohányzás a futókra a VO2 maximum szempontjából. Annak ellenére, hogy a dohányzás mértéke szerint külön csoportba osztották a résztvevőket, mindegyik csoportnál tapasztalható volt a VO2 max csökkenése, hiába edzettek ugyanannyit, mint nem dohányzó társaik, akkor sem javult a teljesítményük. Ennek oka, hogy a cigizés emeli a pulzust, ráadásul kevesebb vér jut az izmokhoz és a tüdő kapacitása is csökken. A cigarettában lévő anyagok pedig csökkentik a szervezet oxigénfelvevő képességét is, így sokkal hamarabb kifulladsz.

Kevesebb energia, rosszabb állóképesség

Hiába alszol eleget és figyelsz oda a táplálkozásra, ha dohányzol, az állóképességed sosem lesz olyan, amilyet szeretnél, mivel kevesebb energiád lesz a nap folyamán. A cigiben lévő szén-monoxid csökkenti a vér oxigénszintjét, így nem meglepő, ha elfáradsz már egy kis mozgástól is. Emellett az orrnyálkahártya krónikus duzzanatáért is felelőssé tehető, emiatt nehezebben kapsz levegőt. Szakértők szerint akár 6 százalékkal is javulhat a teljesítményed, ha leszoksz a dohányzásról.

A futás a leszokásban is segít!

A dohányzásról való leszokásban a futás rengeteget segíthet, már csak azért is, mert egy idő után zavarni fog, hogy nem fejlődsz olyan mértékben, ahogy szeretnél, ha elpöfékelsz egy-egy szál cigit. A futás viszont segít mérsékelni a leszokással járó stresszt és a korábbi függőség helyett egy sokkal egészségesebbet találsz.

Olvasnál még a témában?