Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Ne csináld utána! A férfi, aki felkészülés nélkül nyomta le az Ironmant

ironman
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Zeppelin Zeerip teljesített egy DIY Ironmant, amire ráadásul fel sem készült. Amellett, hogy ez első olvasatra borzalmas ötletnek tűnik és hatalmas a sérülés kockázata, enyhén szólva is merész vállalkozás.

Ki is Zeppelin Zeerip?


Zeppelin Zeerip azért nem a kanapéról pattant fel az Ironmanre, hiszen profi snowboardosként a mindennapjai része a sport is - csak nem éppen a triatlon formájában. Emellett rengeteg különleges helyre utazik, ahol például szörfözni, túrázni is szokott. Barátnője, Lauren szerint a vérében van a sport, azonban edzeni egyáltalán nem szokott, így erre a versenyre sem készült fel. Maximum annyit úszik, ami a szörfözéshez kell, nem futott többet 24 kilométernél és biciklivel is maximum a városban intéz el néhány dolgot.

A sport mellett a filmkészítés sem áll távol tőle, díjnyertes dokumentumfilmje, a Far From Home egy ugandai snowboardos, Brolin Maweje életét mutatja be.

Íme Zeppelin története, amit saját maga mond el. De tényleg senki ne csinálja utána!

Auguszuts 3. 6:00
Salt Lake City

Rengeteg sportos barátom van, ezért találtam ki a DIY Ironman ötletét, hogy legyen egy felejthetetlen nyári programunk. Már rég tűztem ki magam elé ekkora célt, és be szerettem volna bizonyítani, hogy képes vagyok rá. De mindenki elutasított, ezért hetekig én is jegeltem az ötletet. Aztán az egyik augusztusi napon eléggé unatkoztam, szóval mondtam a barátnőmnek, Laurennek, hogy másnap lenyomom az egészet.

Rákerestem egy egynapos felkészülési tervre, de megtudtam, hogy legalábbb 6-12 hónap kell ahhoz, hogy induljak a versenyen. Olvastam, hogy a táplálkozás nagyon fontos, ezért vettem egy sajtburgert és egy mogyoróvajas turmixot, aztán este megterveztem az útvonalat. 3.9 kilométert kellett úsznom a helyi tóban, 180 kilométert bicikliznem és egy maratont futnom. Elterveztem, hogy mindezt este fogom elkezdeni, hogy elkerüljem a forgalmat, így még időm is lesz arra, hogy a hétfői munkanapra felkészüljek. Aztán aludtam.

Augusztus 4. 11:00
Salt Lake City

Az edzés teljes kihagyásának ellenére biztos voltam benne, hogy viszonylag könnyű feladat áll előttem. Életem felét hegyvidéken éltem le, ezért a sok emelkedő,a hideg és a levegő miatt úgy gondoltam, hogy el tudom viselni az Ironman teljesítésével járó kellemetlenségeket. Napközben elmentem barackot venni, kölcsönkértem a haverom, Drake bringáját, akitől rajtszámot és lámpákat is kaptam. Lauren elmondta, miért fontos a sótabletta, mellé pedig gofrit és energiaszeletet, banánt, fánkot, szendvicset és szárított marhahúst is pakoltam.

18:51
Tükör-tó, Uinta-hegység

Az Ironmanes úszásról mindig az jut eszembe, hogy az elején rengetegen vannak egymás mellett, aminek sok rúgás és kék-zöld folt lesz a végeredménye. Szerencsére a tóban pár horgászon és SUP-oson kívül nem volt senki, csak én, na meg Lauren és a lakótársam, Sean, akik egy kenuval kísértek (volt náluk egy kötél is, a biztonság kedvéért). A ruhám megvolt az úszáshoz, csak orrcsipeszt és szemüveget felejtettem el vinni. A technikám pedig hátúszásból és mellúszás-próbálkozásokból állt. 1:51:52 alatt sikerült is teljesítenem a majdnem 4 kilométert, de ekkor már nem lelkesedtem úgy a rám váró bringázásra.

ironman
forrás: Sean Ryan

21:00
Uinta-hegység

15 perc múlva felszívtam magam, felvettem a terepfutó cipőmet, aztán elkezdtem tekerni. Pár kilométer múlva a bringám első lámpája elromlott, így csak a fejlámpám mutatta az utat. Próbáltam figyelni az autókra, de a szarvasok jelentették a legnagyobb problémát: egy nőstény ugyanis pontosan az út közepén állt meg, én pedig nagyot fékeztem, és bíztam benne, hogy elmegy. Végül elszaladt, én pedig elképzeltem, ahogy a többi vadállattal rajtam röhög az erdőben.

Este 11 körül hallottam egy dörgést, jött is a zivatar, de nem volt esőkabátom. Ahogy a város felé tekertem, lassított mellettem egy autó, egy nő pedig kiszólt belőle, hogy a közelben van egy motel. Mivel csuromvizes voltam, nagyon csábító volt egy száraz, meleg szoba, de nem állhattam meg. Ekkor jöttem rá, hogy mennyire kemények is az Ironman versenyek. Az ágyamban akartam feküdni a barátnőmmel és a kutyámmal.

A Strava szerint még 10 kilométer volt hátra, ezért a városi parkban tekertem hajnali 3-ig. Közben jött is az érzelmi hullámvasút, aminek a végére már nem is éreztem rosszul magam, volt energiám, és reménykedtem abban, hogy tényleg sikerül teljesítenem.

ironman
forrás: Sean Ryan
Itt már túl is volt Zeppelin az úszáson.

Augusztus 5. 03:37
Salt Lake City

Bűntudatom volt, hogy Lauren fél négykor kelt miattam, de felajánlotta, hogy lefutja velem a maratont. Amíg a kulacsait töltötte vízzel, én ettek egy keveset. Az újonnan megtalált mentális erőm 16 kilométerig tartott, innentől végig azért könyörögtem, hogy sétáljunk. Lauren 6.4 kilométerrel többet futtatott az első frissítőállomásig (ami az otthonunk volt), aztán meggyőzött arról, hogy bontsam ki a második adag sótablettát is. Nagyjából reggel hatkor tértem vissza a házba kajáért és egy kávéért.

A változás akkor következett be, amikor már csak 14 kilométer volt hátra. A kutyánk is csatlakozott az utolsó szakaszhoz, úgy néztünk ki, mint akik a reggeli kocogásukat teljesítik éppen. Pedig ekkor én már fél lábbal otthon voltam, amint egy pastrami szendvicset eszegetek.

9:06 és utána

5 órányi futás után az Achillesem olyan volt, mint egy gumiszalag, amit a maximumra feszítettek. Az utolsó kilométernél már tényleg sétálni akartam, de amikor a házunkhoz értem, megláttam, hogy célszalag vár a teraszon. Erőt gyűjtöttem és futva szakítottam át. A végeredményem 13:26 lett. És vége is a kihívásnak, ugye? Nem éppen.

Hihetetlenül dehidratált voltam, emiatt hánytam, hőhullámokkal küzdöttem és minden porcikám elfáradt. Egy hétig alig tudtam járni.

Összességében 5-ből 2 csillagra értékelném a házi készítésű Ironmant. Senkinek nem ajánlom, mivel nagyon fájdalmas élmény lesz a vége. Ha valaki ennek ellenére is kipróbálná, annak annyit üzennék, hogy kell a második doboz sótabletta is.

ironman
forrás: Sean Ryan

Olvasnál még a témában?

Galéria / 5 kép

115 kilót leadott, most Ironmanre készül Elena

Megnézem a galériát
Tovább olvasok

Ismerd meg Shermant, a terepfutó szamarat!

Christopher McDougall, a Futni születtünk írójának legújabb könyve ugyanis róla szól!

Eliud Kipchoge 1.59.40-es versenycipője

2017. májusában vett részt Eliud Kipchoge a Breaking2 projektben Monzában. Már akkor is a 2 órán belüli maraton volt a cél. Végül 26 másodperccel kicsúszott a tervből.

Brigid Kosgei tegnap új női világcsúcsot futott a Chicago Maratonon

Ezzel megdőlt Paula Radcliffe 16 évvel ezelőtti ideje. A kenyai futónő 81 másodperccel volt gyorsabb.

8 gluténmentes étel futóknak, amiktől bivalyerős leszel

Erősebb akarsz lenni, növelni szeretnéd az energiaszintedet, és segítenéd a tested regenerációját? Figyelj jobban az étkezésre, és vedd fel a következő szuper gluténmentes ételeket a listádra!

Eliud Kipchoge áttörte a maratoni futás 2 órás határát

Pár perccel a célba érkezés után már milliók tudták, hogy a kenyai klasszis 1.59.40-et futott Bécsben az INEOS 1.59 Challengen és micsoda precíziós csapatmunka eredménye lett mindez...

3 gyógytea, amit kezdj el már most inni, ha nem akarsz gyakran lebetegedni

Az idő lehűlésével nem árt egyre jobban figyelni az immunrendszerünkre, hiszen az őszi-téli szezonban mindig könnyebb megbetegedni. A következő gyógyteákat érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatni, hogy véletlenül se tegyen parkolópályára egy-egy csúnya megfázás.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem