diéta,elhízás

Komolyan veszed a futást 2020-ban? Akkor ezt az 5 diétát felejtsd el!

Forrás: Getty Images
Vannak céljaid a futással, amiket idén mindenképp szeretnél megvalósítani? A megfelelő étkezés nagyon fontos, ám a következő diétákat messziről kerüld el - el is áruljuk, miért!

Az emberek legnagyobb része azt fogadja meg év elején, hogy lefogy és egészségesebben él, mostanra azonban már bebizonyosodott, hogy a diétázás semmi sem ér: hosszú távon csak az életmódváltás hoz eredményt. Ha pedig nem csak mozogsz néha, hanem keményen edzel, mert céljaid vannak vele; versenyek, ahol szeretnél jó idővel végezni, akkor nagyon nem mindgy, hogyan állítod össze az étrendedet.

Minden ember más és más: ami az egyiknél működik, a másiknál talán nem, épp ezért a legjobb, ha személyre szabottan, egy szakemberrel állítjátok össze az étrendedet. Már ha erre van lehetőséged, egy azonban biztos: még ha sokat is ígér néhány fogyókúrás módszer, akkor se dőlj be nekik. A következők helyett inkább élj egészségesen és keresd az egyensúlyt!

Paleo

Ez a módszer azt hirdeti, hogy érdemes visszatérni őseink étkezési kultúrájához, akik a vadászó-gyűjtögető életmódot folytatták. A diéta szerint lehetőleg húst, zöldségeket, magokat kellene enni, a gabonaféléket, hüvelyeseket és tejtermékeket pedig kerülni kellene. A diéta egyik vitathatatlan előnye, hogy abszolút arra hívja fel a figyelmet, hogy nem szabadna feldolgozott ételt vásárolni, ám sportolóként sok dolog miatt nem működik ez a módszer.

A sportolóknak ugyanis szükségük van a szénhidrátokra, mint gyors üzemanyagra a testnek edzés előtt és után. Natalie Rizzo dietetikus szerint tény, hogy vannak rossz szénhidrátok, amik fehér lisztől készülnek és a feldolgozott élelmiszerek közé tartoznak, viszont a teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs és a quinoa kiváló energiaforrások, ráadásul remek rostforrások. Ez utóbbi is nagyon lényeges, hiszen a rostok segítenek az emésztőrendszer hatékonyabb munkájában, kutatások szerint pedig a jófajta gabonafélék fogyasztása segít csökkenteni a koleszterinszintet is.

Ezért nem jó futóknak

Azoknak a kezdő életmódváltóknak, akik szeretnék minimalizálni a feldolgozott élelmiszerek bevitelét, hasznos lehet ez a módszer, ám azoknak, akik intenzíven edzenek, nagyon fontos a szénhidrátok nyújtotta energia és rost.

diéta,paleo
Forrás: GettyImages

Keto

Az utóbbi évek egyik legnépszerűb étkezési módszerének lényege, hogy a napi tápanyagbevitel 60-80 százalékban zsírból, 20-25 százalékban fehérjéből, 5-10 százalékban szénhidrátból álljon. A magas zsírbevitel hatására beindul a ketózik, amikor a test a szénhirátok helyett zsírt kezd égetni. A test ketonokat termel, és energiaforrásként használja azokat az agy és a központi idegrendszer számára.

A diéta pozitívuma a magas fehérjebevitel és az, hogy minimalizálja a feldolgozott élelmiszereket. Egy futó számára viszont nem ez a megfelelő módszer, mivel ennél is nagyon alacsony a szénhidrátbevitel. Viszont egy állóképességi sportoló hosszú távon az egyszerű cukrokra támaszkodik, mint fő enegiaforrásra, ami gyorsan lebomlik. A zsírt viszont sokkal tovább tart a testnek megemészteni, és sok időbe telne energiaként használni.

A keto másik hátránya, hogy megfosztja a szervezetet az olyan hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó ételcsoporttól, mint a gyümölcsök és zöldségek - ezekből ugyanis a diéta alatt keveset lehet csak enni -, így könnyen vitaminhiány léphet fel.

Ha már egy ideje így élsz, és a tested már alkalmazkodott a zsírbevitelhez, illetve csak könnyed távokat futsz, akkor működhet nálad a keto, ám ha bármilyen HIIT edzést végzel, és komolyan futsz, akkor hanyagold ezt a módszert.

Ezért nem jó futóknak

A keto étrendben nincs szénhidrát és rost, ezáltal nincsenek meg a szükséges tápanyagok, az energia és a szellemi frissesség ahhoz, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból a hosszabb futásokkal.

Whole30 diéta

A 2009-óta népszerű módszer egy szigorú paleo diétát jelent: 30 napig kizár mindenféle cukorféleséget, az alkoholt is, emellett kerülni kell a gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek fogyasztását is. Bár ez egy 30 napos diéta, betartani a szabályait egy hónapig is nagyon nehéz, és a szakemberek szerint nem is érdemes, pláne futóknak. A magas intenzitású interval edzésekhez és sprintekhez ugyanis nagyon kell a szénhidrát, amiből a szervezet glikogént állít elő.

Ezért nem jó futóknak

Az ok pontosan az, mint ez előzőeknél: a szénhidrátok kellenek. Viszont, ha kihívásra vágysz, és van lehetőséged arra, hogy 1 hónapig lazábban vedd az edzéseket és megtanulj kicsit másként étkezni, kipróbálhatod ezt a módszert, de tudd, hogy nem alatta fogod futni életed csúcsait!

Gluténmentes diéta

Van gluténérzékeny vagy, akkor teljesen érthető, ha így étkezel. Ha viszont nincs bajod a gluténnal, mégsem eszel olyan ételeket, amik tartalmazzák, akkor feleslegesen vonod meg a testedet egy kiváló rost-, B-vitamin-, vas-, réz- és magnéziumforrástól is, ezek pedig mind segítenek péládul a stresszoldásban és az általános fáradtság leküzdésében.

Nem egy kutatás bizonyíította már, hogy a teljes kiőrlésű gabonák nagyon kellenek a szervezet számára az említett tápanyagok miatt, emellett hozzájárulnak az egészséges tetssúly és emésztés fenntartáshoz is.

Ezért nem jó futóknak

Ha nem küzdesz intoleraáciával, a jobb teljesítmény érdekében hanyagold a gluténmentes diétát a jó rostok és vitaminok miatt!

Zsírszegény diéta

A 90-es éveken szerencsére már rég túl vagyunk - akkoriban számított a zsír igazi ősellenségnek. Azóta azonban bebizonyosoodtt, hogy a jó zsírokra nagy szükség van: az avokádó, a magok, a jó zsírok, hidegen sajtolt olajok népszerűbbek, mint valaha, sokan mégis még mindig a zsírszegény termékeket választják.

Pedig jó zsríokra nagy szükség van: ezek segítik a C, D és K-vitamin felszívódását, az Omega 3 zsírsavak - például a lazac és a dió - serkentik a gyulladások csökkentését, a jó koleszterinszint növekedését és a szívbetegségek kockázatát. Sőt, az agyműködésre is jó hatással van a jó zsírokban gazdag étrend.

Ezért nem jó a diéta futóknak

Az egészséges zsírok beépítése az étrendbe csökkenti a gyulladást, hozzájárulnak az egészséges szív és érrendszerhez, és javítják az általános teljesítőképességet is.