futás jótékony hatása, edzés, rendszeres futás,

Heti 50 perc futás már elegendő ahhoz, hogy jótékony hatásait élvezd!

Forrás: Getty Images
És lássuk be, ez az időtartam heti szinten egyáltalán nem sok.

A futás egyik legfontosabb szervezetre gyakorolt jótékony hatása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében érhető tetten, de azt is vizsgálják, hogy van-e összefüggés a futás és például a rákos megbetegedések kialakulása között. Több mint 200 ezer fő résztvételével 14 tanulmányt folytattak le, amelyek azt vizsgálták, valóban segíthet például a keringési rendszer egészségének fenntartásában és a rákos elváltozások csökkentésében a futás.

Arra jutottak a vizsgálatok alapján, aminek eredménye a British Journal of Sports Medicine-ben jelent meg, hogy a nem futókhoz képest azoknál, akik legalább hetente egyszer futnak, már 27%-kal alacsonyabb az összes olyan betegség kockázata, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek. Náluk 30%-kal alacsonyabb a kardiovaszkuláris esetekhez kapcsolódó haláleset és 23%-kal alacsonyabb a rákos megbetegedések okozta halálozási kockázat.

A kutatók azt találták, hogy ezeket az előnyöket már akkor elérheti egy futó, ha csupán heti 50 percet fut, akár egyetlen edzésen belül vagy több napra bontva. A tempó ezeken az értékeken nem változtatott, a futás időtartama volt meghatározó. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hosszabb futás nem eredményezte látványosan az alacsonyabb kockázatok megjelenését a fenti összefüggésben.

futás hatása, edzés, futás idős korban
Forrás: Getty Images
„A legfontosabb eredmény, hogy egyszerűen a rendszeres futás következtében hosszabb életkilátásokra van esély, függetlenül attól, hogy hányszor, alkalmanként milyen időtartamban és milyen tempóban zajlik az edzés”
mondta Zeljko Pedisic, az ausztráliai Victoria Egyetem Egészségügyi és Sport Intézetének docense.

Arról, hogy a futás miért ilyen kedvező kockázatcsökkentő tényező az egészségi kilátásokat illetően, Pedisic hozzátette, hogy a kutatók bőséges bizonyítékokat találtak a kapcsolódó tanulmányokban, amelyek szerint a futás javítja a szívműködést, csökkenti a testzsírt, valamint javítja az anyagcserét és az aerob képességeket. Mindez aranybányaként funkcionál a megelőzés során.

„Ezek a hatások hozzájárulnak a szívbetegség, a magas vérnyomás, a rák, a légzőszervi betegségek, a magas koleszterinszint és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében” – mondta a szakember.

A rendszeres futás tehát a kulcsa lehet a hosszabb életnek? „Igen, ez a határozott üzenete a vizsgálat eredményének. De, ami a legfontosabb talán - tette még hozzá -, hogy valóban nem kell sokáig, még heti egy órát sem futni ahhoz, hogy ezekre a jelentős megelőző hatásokra számíthassunk.”

Szuper, ha mindezt tudatosan átgondolt táplálkozással is kiegészíted: