csípő ütközési szindróma,csípő

Miért szenved egyre több fiatal, fitt nő csípőfájdalomtól?

Forrás: getty images
Az elmúlt néhány évben drámaian emelkedett a csípőfájdalommal küzdő fiatal nők száma. A probléma ráadásul azoknál is előfordult, akik sportoltak is.

Az ugrásszerű növekedés valószínűleg az ülőmunkának köszönhető, hiszen emiatt meggyengülnek a gerinc környéki izmok, megrövidül a csípőhajlító, romlik a testtartás, ráadásul a belső szervekre is negatívan hat a sok ülés. Az egyik leggyakoribb panasz, amivel az aktív életmódot folytató nők megküzdenek pedig nem más, mint a csípő ütközési szindróma, ami idővel pedig szakadást, vagy ízületi gyulladást is okozhat.

Mindkét nemnél ugyanakkora az esély a csípő ütközési szindróma kialakulására, de mégis több nő szenved tőle, az anatómiai eltérések miatt. Egyrészt például azért, mert a nők csípője szélesebb, emiatt a középső farizomnak ideális esetben erősebbnek kell lennie, hogy stabilitást adjon. Ha nem elég erősek a farizmok, a csípő sem elég stabil. A hormonok is kihatnak az ízület gyengülésére: a ciklus során ingadozó hormonmennyiségek meglazítják a csípő környékén található inakat és ízületeket, ezért szintén nő a sérülések kockázata.

Mit tehetsz az ízületed védelmében?

Az alacsony intenzitású, ízületkímélő edzések, például az úszás tökéletesen erősíti a csípőt, amellett, hogy megakadályozza a további sérülesek kialakulását.

A fizikoterapeuták is könnyedén felismerik a különféle problémákat és rendszeres tornával segítenek megerősíteni a kérdéses pontokat. Ha a visszavett edzésintenzitás és a fenti tanácsok sem hoznak megoldást, érdemes elmenned orvoshoz, aki pontosan meg tudja mondani, mi okozza a panaszaidat.

Ha boldog a csípőd, akkor tartsd is úgy!

Ha nincs semmilyen problémád, akkor is szánj időt a csípő környéki izmok erősítésére. A hengerezés is jó ötlet, hogy fejlessz a mobilitáson.

Olvasnál még a témában?