tetőfedés

Csináld magad! - A tetőfedés

A tetőfedés rengeteg pénzt és időt emészthet fel. A jelenlegi gazdasági helyzetben kevesen engedhetik meg maguknak a tető teljes cseréjét vagy az építkezést. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor a fedés javítása elkerülhetetlenné válik. Szerencsére ma már rengeteg modern anyag, egyszerű és gyors megoldás elérhető, amelyekkel nagyon gyorsan, akár saját kezűleg is elvégezhetők a legfontosabb tetőfedési feladatok.�

A régi cseréptető javítása

A régi cseréptető javítása során tulajdonképpen egyszerű dolgunk van. Ha nem tapasztalunk folyamatos beázást vagy nagyobb problémákat, elegendő tavasszal és nyár végén megvizsgálni, hogy nem károsodott-e a ház fedése.

A törött cserepek cseréjével, az elcsúszott, lehullott darabok visszaillesztésével a tető állapota sokáig megtartható. Ha rendszeresen végezzük ezt a munkát, megelőzhetjük azt, hogy a cserép alatti faszerkezet károsodjon, penészedjen. A cserepeket akár nagyobb területen is cserélhetjük, így a teljes tetőfedés felújítása akár évekkel is eltolható.

Ha már nagyobb a baj

Nagyobb a baj akkor, ha a tető lécei is megrongálódtak. Sajnos gyakran előfordul, hogy a faszerkezet egy-egy beázás vagy a páralecsapódás miatt gombásodik. Az is megtörténik, hogy a gerendákat valamilyen élősködő, szú támadja meg. Ezek az esetek gyakran nem hagynak más lehetőséget: cserélni kell a tető szerkezetét.

Ilyenkor érdemes egy tetőfedő szakáruházat felkeresni. Sok olyan gyártó van ugyanis, akik komplett, jól szerelhető tetőfedő rendszereket forgalmaznak. Egy kis internetes keresés és némi türelem árán bárki megtalálhatja a számára tökéletes megoldást.

Tetőfedés olcsón, gyorsan

Egy tavaszi vihar, fakidőlés, jégeső után sokszor arra van szükség, hogy szinte azonnal elintézzük a tető megfelelő fedését. Ilyenkor jelentenek nagy segítséget a szinte “instant” alkalmazható megoldások. A bitumenes lemezzel könnyen pótolhatjuk a garázs, az előtető, a melléképületek sérült fedését. A cserepes lemezek nem terhelik meg az esetleg sérült vagy régi szerkezetet sem.

Ha a fóliázás és szigetelés nagy falatnak is tűnik, számos gyártó már olyan rendszert kínál, amelyet szinte csak elő kell venni a dobozból. Ha fontos a gyorsaság és az ár, érdemes nem csak cserépben és fóliában, hanem komplett rendszerben gondolkozni. Ezek ugyanis általában könnyebben szerelhetők, mint a saját magunk által válogatott megoldások.

Ma már szinte minden, tetőfedéssel kapcsolatos anyagot házhozszállítással is elérhetünk - a Káplár fatelepen például a cseréptől az ereszcsatornáig szinte minden szükséges felszerelést beszerezhetünk. Érdemes még tavasszal gondoskodni a tetőfedés helyreállításáról, így a téli, havas, jeges időszakban, fűtési szezonban nem ér bennünket kellemetlen meglepetés.