Csernus Brigitta beszámolója a DZD 300-ról II. rész

DZD,ultra trail
Forrás: https://www.facebook.com/UltraTrailHungary/

Csernus Brigitta augusztus 18-án indult el a Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300-on, hogy első nőként teljesítse az extrém hosszú útvonalat.

Brigi Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 beszámolójának második része következik. Az előző részt itt tudod elolvasni.

A második éjszaka

Beérek Szécsiszigetre (197 km), és elhatározom, hogy nem megyek tovább, az éjszakát a templomnál töltöm. Előző éjszaka bejött, most is megpróbálom. Nincs előtte lábtörlő, de van 2 pad. Vékonynak tűnnek, inkább jó nekem a föld is. Kipakolok mindent, fóliába tekerem magam, majd lámpaoltás. Szemben egy kutya folyamatosan ugat és szörnyen fázik a derekam. Nem tudok pihenni semmit, csak vacogok. Felkelek és útnak indulok egy jobb hely reményében. Pár háznyira van az orvosi rendelő szuper terasszal. Ismét kipakolok, éppen tekerném be magam, mikor meglátom, hogy az első emeleten ég a lámpa és nyitva az ablak. Mivel a fóliám minden moccanásomra csörög-zörög, itt nem maradhatok. Felpakolok és visszamegyek a templomhoz. Próbálom összetolni a padokat. Húzom, vonom, de nem moccannak. Jól van, elég lesz nekem egy is. Ismét megágyazok, betekerem magam és lefekszem. Olyan keskeny, hogy a fordulás gondolatától is leesek, a szél is fúj már, fázom nagyon. Van gyakorlatom benne, így továbbállok. Ezüst fóliába tekerve továbbcsörtetek a faluban. Ha valaki látna! Mostantól a szécsiszigeti gyerekeket nem a mumussal, hanem az alufóliába tekert rémmel riogatják. Végre egy buszmegálló! Az jó lesz. Pad is van, és 3 oldalról fedett a hely. Megágyazok, betekerem magam és lefekszem. A pad viszont nagyon kényelmetlenül lejt és keskeny is. Nem jó. Már megint nem jó! Összepakolok, nem is számolom, hányadszor. Szemben van egy kocsma, padok, fedett is. Két padot összetolok, ismét ágyazok, betekeredek a fóliába és végre lefekszem. Az udvaron egy kutya folyamatosan ugat. Nem lát, de tudja, hogy ott vagyok, de már nem érdekel. A kutya nehezen nyugszik le és én végre tudok pihenni. Azt hiszem, megdolgoztam érte. Megint nem alszom, mert nagyon hideg van. Talán csak elbóbiskolok, de legalább a lábaim pihennek.

Reggel 6 körül útnak indulok karmelegítőben és esőkabátban. De jó lenne egy kesztyű is! Meg sapka! Őrület, hogy milyen hideg tud lenni éjszaka és mennyire meleg napközben. Megint elég volt 3-4 óra arra, hogy a lábaim újjászülessenek. Megcsodálom a bivalyokat, ők visszacsodálnak és fázósan, éhesen gyalogolok. Kerkateskánd, majd Máhomfa előtt, a szántóföldön ér a napfelkelte.

Olvasd el ezt is!
DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás
Napfelkelte Máhomfa előtt.
DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Látszik, hogy hideg volt.

Olvasd el ezt is!

Az ébredező Máhomfára érek. Bicikliúton megyek, mit megyek, futok! Jönnek a Kerka-hidas pontjaim, az első a Kerka függőhíd (203 km). Itt beleesek abba a hibába, hogy elszámolgatok, mennyi van még hátra, vagyis előre. Mert hátra már 200 kili, de előre még egy százas. Beleborzongok. Nem ebbe, hanem a hidegbe.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Feljebb, na még egy picit feljebb! :)

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Máhomfa után a bicikliúton. Nem lehetett nem futni (futómozgást végezni) rajta.

Egészen Lenti széléig (209 km) futok, csak pár lépés és egy almafa erejéig sétálok. Lentiben megcélzom a MOL benzinkutat és nagybevásárlást csinálok. Annyi finomságot veszek, hogy sem megenni, sem a helyhiány miatt elvinni nem tudom mindet. Egy részét ott kell hagynom a padon. Jön egy autós, és kiszól, hogy jól megyek, nagyon ügyes vagyok! Köszi, bárki is voltál, nagyon jólesett a dicséret.

A frissítés után hihetetlen friss vagyok, és futva indulok tovább. Baromi jó a kedvem, felteszem a zenét és futok. A két kis lábujjamon lévő vízhólyag néha visszaránt a valóságba, de ezeket leszámítva jól vagyok, és egyáltalán nem érzem, hogy 200 kili van a lábaimban. Lendvadedesig (218 km) sokat futok, még az emelkedő sem töri meg a lendületet.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

''Ha könnyű lenne bárki megcsinálná''

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

''Te nem vagy akárki!'' - nemrég futóverseny volt a környéken.

A 300 kili leggyilkosabb szakasza következik. Tornyiszentmiklós (230 km) település előtt teljesen elfogy a vizem, az első háznál kérek és kapok is. Déli melegben érek ide, és egy hosszú, nyílegyenes szántóföld következik, ahol egyetlen fa sincs, így csak a tűző nap marad. Olyan forróság van, hogy a levegővétel is fáj. Nagyon koncentrálok, hogy ne boruljak el. Nagy nehezen elérek a temetőig, ahol küldök egy sms-t Atinak, hogy a temetőben megpihenek. Több, mint fél órát engedélyezek magamnak, fürdök a csapnál, ruhát mosok és szárítok. Nem mondom, hogy jókedvűen indulok tovább, hosszú, vagy 4 kilis tűző napos, aszfaltos szakasz következik a Vörcsök - kápolnáig (236 km). Előtte érkeznek Dettiék, kapok gyümölcslevest, kávét és egy Atit, aki jön velem egy darabon. De szuper! Nem leszek egyedül, így a kilik is gyorsabban telnek, de a biztonság kedvéért nézem a lila vonalat is. A kiscsehi elágazóhoz kijön Gábor levessel és valami tésztával, tudok enni és ruhát is cserélek.

Budafai Arborétum (247 km), majd egy kellemetlen lejtő, ahol belerúgok a nyomi lábujjammal egy ágba. Iszonyatos fájdalom, ha nem a Hoka van rajtam, a vízhólyag által felemelt körmöm tőből leszakad. A Bázakerettyére vezető aszfaltra jön ki Detti Atiért, hoz jégkrémet és csavart kürtöskalácsot, az valami mennyei! Mondják, este kijön Szilvi és Ati is, egy darabon jönnek majd velem. Ez a tudat nagyon feldob.

Elválunk, majd folytatom utam, először egy birkacsordával találkozok, majd egy borz védelmezi otthonát, még meg is kerget. A bánokszentgyörgyi kilátónál (257 km) becsekkolok, majd felszerelem magam az éjszakai cuccossal. Közben szúnyogcsapat szívja véremet, egy kullancslégy pedig bemászik a hátamhoz a pólóm alá, órákig érzem, ahogy mászkál, mintha a bőröm alatt lenne, de kiszedni nem tudom. Szörnyen rossz érzés.

Leérek Bázára és örömömben becsekkolok a bázakerettyei ponthoz. Mire rájövök, már késő. Emelkedek, és nagyon lassan érem el Bázakerettyét (263 km), levonszolom magam a Bonne Chance étteremhez és a lépcsőjére telepednék, de egy kutya jön örömködve. Arrébb vonulok, egészen a parkoló sarkába. Lecibálom a zoknimat és várok. Ati hív, hogy maradjak ott, mert jönnek. Eszem ágában nem volt egy centit sem mozdulni. Fájnak a hólyagos lábaim, álmos vagyok és a legeslegnagyobb holtpontom közepén ücsörgök.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Csak a kép miatt a vicsor, akarom mondani a vigyor.

Megjön Ati és Detti, Szilvi nem tudott jönni, mert holnap utazik. Szenvedéssel töltök hosszú perceket, miközben a Bonne Chance szép lassan bezár, pedig nagyon ott akartam aludni. De akkor ugrott volna a szabad ég alatt alvós projekt. Kiszúrom a két hólyagot, leragasztom, majd visszaszenvedem a cipőt és Atival útnak indulunk, egészen Valkonyáig jön majd velem. Hálás vagyok érte, még most is ott ülnék, ha Ő nem jön ki. Amikor elindulunk, a kutya is csatlakozik. Ati próbálja visszazavarni, de nem tágít. Nyűgci vagyok, sokat nem foglalkozom a kutyával. Kis, rövid lábaival ügyesen teper mellettünk. Ahányszor valami vadat lát vagy érez, kilő, és ugatva kergeti el. Nem üldözi, csak elkergeti. Kezd egyre szimpibb lenni. Egyszer, Ati mellett úgy suhan el, hogy majd elsodorja a lábait. Az úton végig fejmagasságban pókhálók vannak, Ati szedegeti, párba így is beleakadok.

Kistolmácson, a Szent György-forrásnál (268 km) vizet töltünk, a kutya hasáig beleáll a vízbe, én meg kérem Atit, hogy üljünk egy picit. Amúgy se megyünk egy nagy tempót, de néha meg kell jutalmaznom magam egy kis ücsörgéssel. Kistolmácson szuper alvóhelyeket látok a tó mellett, de csak egy cipőkötésre állunk meg. A kutya tök jó fej, szorosan mellettünk jön, nem áll le balhézni a falubeli kutyákkal. Mivel stabilan jön velünk, nevet kellene adni neki, mégiscsak szólítani kell valahogy. Egyből a horhos szó ugrik be, még mindig tetszik ez a szó, így Horhos lesz a neve.

Borsfán (274 km) le kell ülnöm a buszmegállóban. Álmos vagyok és fáradt. Igazán vicces, de Valkonyán alszom majd a turistaháznál, onnan csak egy bő húszas a cél. Normál esetben tovább kellene mennem, de most nem teszem.

A harmadik éjszaka

Valkonya Rockenbauer Pál Turistaház (278 km): Ati eddig jött velem (örök hála érte), Detti jön érte, mi pedig ketten maradunk Horhossal. Jó széles asztalok vannak, szétterítem a cuccaimat és betekerem magam.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

A harmadik éjszakára készülve, pihe-puha ágyat vetek.

Kaptam 2 polárt, az egyiket felveszem, a másikat a derekam alá teszem. Így is iszonyatosan fázom, 3 másodperces ciklusokban remegek, szörnyen fájnak a térdeim is. Felhívom Gábort, azt mondja, hogy menjek tovább, mert megfagyok. Nem mehetek, tudom, hogy pihennem kell. Olyan áron is, hogy nem alszom, hanem csak vacogok. A turistaház udvara nincs bekerítve, hajnalban egész konda érkezik, a picik visítanak, a nagyok elégedett horkantásokkal jelzik, hogy nem jöttek hiába. Nem félek. Horhos az asztal alatt fekszik, üldözni szokta a vadakat, de most nem mozdul. Egyszer bóbiskolok el, amikor arra eszmélek fel, hogy majdnem leesek, kapaszkodok az asztalba. A szomszédban egy egész baromfiudvar, a kakasok éjszaka, hajnalban, bármikor, folyamatosan kukorékolnak. Tuti ebből az udvarból látják el az ország henteseit kakasherével, máskülönben minek egy udvarba vagy húsz kukori? Picit örömködünk egymásnak Horhossal, nagyon édes, nem ugrál a nyakamba, nem erőszakos, nem túl sok. Kiérdemli, és nem kierőszakolja a szeretetet. 6 körül indulunk el, de előtte még töltök vizet. Ati tegnap megmutatta a tuják között megbúvó artézi kutat.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

Horhos

Megint kipihenve indulok neki, a térdeim nem fájnak, Horhos is nagyon vidám. Következik a hullámvasút. Az ember nem is gondolná, hogy mekkora hegyek (amúgy dombok, de 280 km után ezek már hegyek) vannak a Zalában. Horhos néha el-elrohangál, de mindig visszajön, miután megcsaholta a vadakat. Nem esnek jól az emelkedők, de a lejtők még jobban fájnak.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás

Reggeli lábáztatás a vizes növények között, Horhos vadászik.

Obornak előtt bringás kíséretet kapok, Katz Rudolf jön velem egy darabon. Ennek örülök, beszélgetve csak úgy repül az idő. Bár könnyen futható szakaszon megyünk, nincs kedvem futni. Sormáson (293 km) megállunk a bolt előtt, bemegyek és veszek kólát, egy csokit és párizsit Horhosnak. A párizsit a boltos ajándékba adja, Horhos jóízűen benyomja. Úgy csípnék egy falatot belőle, olyan jó az illata, de nekem van kajám, Horhosnak viszont nincs. Így csorgó nyállal nézem őt.

Nekiindulunk az utolsó 6 kilinek. Horhos és én. Már megint nagyon meleg van, mi pedig bicikliúton megyünk, egyáltalán nincs árnyék. Picit tartok attól, hogyan tud követni Horhos, látom rajta, hogy fáradt és nagyon melege van, de itt már nem állhatunk meg. Úgyis egyre melegebb lesz. Futunk, így neki is kényelmesebb és haladunk is. Horhos minden létező pataknál megáll pocsolni, én türelmesen megvárom.

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

Minden vízcsobogást meghallott és ki is használt.

Kanizsán elfutunk egy állatorvos előtt, gyorsan befordulok, meg akarom nézetni van-e Horhosban chip. Várunk vagy 5 percet, de a doki el van foglalva egy francia bulldoggal, nem tudok többet várni. Továbbmegyünk. Nagykanizsán nagyon sok ember van a városban, félek, hogy Horhos besokall, de szépen követ egészen a célig, ahol a családom, Ati és Detti várnak.

DZD 300,terepfutás,terepultra-futás,ultrafutás

A célegyenesben Horhossal.

Megkapom a gyönyörű díjazásomat, egy névre szóló nagyon menő pólót és egy fából készült érmet és így most már ennek a körnek is van női teljesítője. :-P

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki követett, drukkolt és bármilyen formában segítette utamat!

DZD 300,terepultra-futás,terepfutás,ultrafutás

A díjazás. Nagyon menő!

Bátran ajánlom ezt a kört mindenkinek, akár rövidebb szakaszokra bontva is, hiszen benne vannak a Zalai-dombság legszebb részei. A táj gyönyörű, az útközben felbukkanó piciny települések lakói barátságosak. Igazán szerethető kört sikerült Atiéknak összerakni. A DZD 300-ról minden információ megtalálható itt.

És Horhos? Ahogy beérünk, lefekszik a pad alá, amin ülök és pihen. Norina egyből kérdezgeti, hogy ugye megtartjuk? Rajtam nem múlna, nagyon megszerettem. De Gábor visszarángat a földre és szól, hogy visszavisszük Bázakerettyére a Bonne Chance Hotelbe, megkérdezzük, hátha oda tartozik. Horhos szó nélkül száll be az autóba, feje a lábamon pihen az úton. A szállodában kiderül, hogy tényleg oda tartozik, a neve Portás és szeret túrázni a vendégekkel.

Nekem mindig is Horhos marad, ha Bázakerettye környékén futok, nem hagyom ki, hogy meglátogassam.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás,futás kutyával
Kidőlt. :-)

A Dél-Zala Dombjai Ultra Trail 300 teljesíthető gyalogosan, futva és biciklivel, illetve egyben, folyamatosan haladva - ahogyan Brigi tette – vagy 3x100 km-es távra bontva 3 alkalommal. Eddig összesen 6-an teljesítették egyben az útvonalat, Brigi az első nő volt, 77 óra 35 perces idejével ő is tartja a női pályacsúcsot.

A horhos szó víz mosta árkot jelent, szakadékos hegyoldalban lezúduló víztől képződött meredek utat.

DZD 300,terepultra-futás,ultrafutás,terepfutás
forrás: A DZD 300 honlapjáról
A DZD 300 útvonal, melyet Brigi végigjárt.

Nyitókép: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal.

Tovább olvasok
CCC, avagy minden út Chamonix-ba vezet

Az egyik legjobb hazai ultrafutónk, Muhari Gábor is ott lesz a jövő heti UTMB egyik versenyszámán.

Márkus István Öcsi interjú a legfrissebb Runner's Worldben

A ma megjelent új lapszám egyik fő témája az ultrafutás, melyről többek között Márkus Öcsivel is beszélgettünk.

Megjelent az új Runner’s World, címlapon Gajdos Tamással és lányával, Dominikával!

Különleges lapszám, különleges címlapsztárokkal: Gajdos Tamás, az eddigi legidősebb sportoló a magyar RW címlapján együtt az eddigi legfiatalabb címlapsztárunkkal, a lányával.

Kis ugrások a nagy állóképességért

Az ugrókötelet a legtöbben úgy ismerik, mint gyerekjátékot, pedig ez az eszköz jóval több ennél.

Tudnivalók a kardio edzésről

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mit is takar a kardio edzés kifejezés, azonosítják a futással, pedig ennél sokkal komplexebb a történet.

Transzplantáltak Világjátéka: Mezei Gergő vesetranszplantált sportolónk harmadik lett 5 km-es utcai futásban

Augusztus 19-én kezdődött a XXII. Szervátültetettek Világjátéka az angliai Newcastleban. A szombatig tartó sporteseményen 53 magyar transzplantált sportoló vesz részt.

Sétával fogynál, de nem indul be a dolog? Ez lehet a hiba

Minden nap viszonylag sokat sétálsz, mert ezzel szeretnél az állóképesség javítása mellett fogyni, de ennek még semmi eredménye? Ne hagyd abba, de inkább változtass néhány dolgon!

Leadnád a felesleges zsírt, és szeretnéd látni az izmaidat is? A kulcs a fehérjefogyasztás

Fogyni akarsz, de nem csak az a cél, hogy a mérleg kevesebbet mutasson, hanem izmokat is szeretnél, és lehetőleg a zsírtól szabadulnál meg? Érdemes a szokottnál jobban figyelni a fehérjebevitelre!

Ennyivel kellene többet aludnod, hogy még jobb legyen a teljesítményed

Nem csak a teljesítményed lehetne sokkal jobb, ha beiktatnál egy kis extra pihenőt: az általános kedényállapotot is jelentősen javíja a több alvás. De mennyi legyen az annyi?

A 2020-as tokiói olimpia érmei újrahasznosított mobiltelefonokból és laptopokból készülnek

De ez csak egyike azon fenntarthatósági törekvéseknek, amelyeket Japán a következő olimpiai játékokra tervez.

Elcsaltad a nyári edzéseidet? Szakértői tippek, hogy könnyebb legyen futócipőbe bújnod szeptemberben

Ugye tudod, hogy egy hosszabb kihagyás után semmi esetre sem érdemes hirtelen, egyik percről a másikra belevágni a napi szintű edzésbe? A testnek mindenhez idő kell, és a sport újbóli bevezetése az életedbe is ilyen!

5 dolog, amit Eliud Kipchoge megoszt velünk az INEOS 1:59 kihívásról

A maratoni világrekorder, Eliud Kipchoge mesélt arról, hogy halad a felkészülése a kenyai edzőtáborban az INEOS 1:59 Challenge-re. A sporttörténeti kísérletre október 12-én Bécsben kerül sor.

Minőség és elegancia – Silhouette szemüvegkeretek

Szemüveget választani nem mindig egyszerű feladat. Napjainkban olyan sokféle lencse és szemüvegkeret közül lehet választani, hogy még egyéni igényeink tudatában sem könnyű döntést hozni.

A 71 éves Jeannie Rice megdöntötte korosztálya félmaratoni világcsúcsát

A 71 éves futónő 1:37:07-et futott a hétvégén az amerikai kontinensen, az Akron félmaratonon. Ezzel megdöntötte a korosztálya világrekordját. Az eredmény hitelesítése még nem történt meg.

Minden, amit a fényképes telefontok tervezéséről tudni kell

Egyre közeledik a szeptember, vége a fesztiváloknak, a nyaralásnak, ideje, hogy újra beszálljunk a jól ismert mókuskerékbe. Igen ám, de vihetünk magunkkal néhány apróságot, ami mindig jókedvre derít.

Mozgásban tart – Life Fitness

Akár otthoni fitnesz edzésre szánjuk el magunkat, vagy megvesszük edzőtermi bérletünket, a cél ugyanaz. A test erősítése, az állóképesség növelése, önmagunk fejlesztése fizikális és mentális szinten egyaránt.

A terepfutólány és a magas hegy - ilyen volt az idei Jahorina Ultra Trail

Pánczél Dia beszámolója az idei Jahorina Ultra Trailről.

Sosem futottál még 10km-t egyben? Itt az idő!

Csak a kitartásodra van szükséged, minden mást megkapsz!

Majd megveszel egy kis édességért? Nem is hinnéd, milyen apróság képes befolyásolni a sóvárgást!

Egy ideig minden flottul megy, már ami az edzést és a helyes étkezést illeti, aztán egyszer csak durva nassolhatnék tör rád, és ilyenkor tutira elgyengülsz? Van egy apróság, ami sokat segíthet ezen!

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem