magyar atlétika

A magyar atlétikai válogatott nyerte a Csapat Európa-bajnokságot

Forrás: atlétika.hu
A magyar csapat a bulgáriai Stara Zagorában megrendezett megnyerte Csapat Európa-bajnokságot, összesen 255 pontot gyűjtve, és feljutott a First League-be.

A magyar csapat tagjai a 40 versenyszámból 25-ben az első háromban zártak: 8 első, 5 második és 12 harmadik helyet szereztek.

A válogatott fantasztikus hétvégi teljesítményének köszönhetően feljutott a kontinens második vonalának számító First League-be. Utánuk következett Dánia (245,5 pont) és Szlovénia (233 pont) végzett.

A hír így olvasható az atletika.hu-n:

  • A 15 Top 3-as helyet (5 első, 4 második, 6 harmadik) hozó első nap után Magyarország 138,5 ponttal vezette a versenyt. A mieinket öt és fél ponttal lemaradva Dánia követte, a harmadik pozícióban pedig Szlovénia volt megtalálható, 119,5 ponttal. A már nem feljutó helyen található Szlovákia 30,5 ponttal volt mögöttünk.

  • Egyik első versenyszámként a női kalapácsvetés ért véget a második napon, amiben Németh Zsanett 61.23 métert dobott és az 5. helyen zárt. Mivel a dán Katrine Koch Jacobsen 68.38 méteres új országos csúccsal megnyerte a számot, az északiak másfél pontra megközelítették a mieinket.

  • A nap első Top 3-as eredményét Szeles Bálint hozta a magyar csapatnak. Az egri atléta 110 méteres gátfutásban 14.22-t futott, amivel egy értékes 3. helyet gyűjtött. A dán versenyző összesítésben mögötte végzett, így ismét nőni tudott az előnyünk a pontversenyben velük szemben.

  • Répási Petra a B-futamban kapott helyet 100 gáton, amit csak harmadszorra sikerült jól ellőni – a litván riválisát ki is zárták -, és 13.82-vel célba érve négy pontot szerzett. Férfi rúdugrásban Nagy Marcell a 4.75 és 4.90 métereken elsőre átjutott, majd az 5.00 méter már nem sikerült neki, de így is 4. lett holtversenyben szlovén ellenfelével. Hármasugrásban Szenderffy Dániel első kísérletére 15.30 métert ugrott, ami új egyéni csúcsot és 4. helyezést jelentett a számára.

  • A vasárnap első magyar győzelmét Vindics Balázs szerezte, aki 1:47.83-mal célba érve magabiztosan hozta a 9 pontot. Az UTE atlétájának ez volt sorozatban a negyedik 1:47-es futása az idei évben.

  • A 17 éves, fedett pályás magyar csúcstartó Varga Gréta fantasztikus, rendkívül érett futást bemutatva a 2. helyen zárt 1500 méteren. Az SVSE kiválósága 4:24.33-mal ért célba horvát riválisa mögött, ami idei legjobbja szabadtéren ezen a távon. A csupán 20 esztendős Palkovits István is remekül teljesített 3000 méteres akadályfutásban. 8:47.09-es eredménye egy újabb 3. helyet hozott a számunkra.

  • Csóti Jusztinát szintén csak ketten előzték meg 200 méteren, de ami ennél is fontosabb: a szombati 100 méter után ezen a távon is megdöntötte élete legjobbját, ami immáron 23.71 másodperc. Az FTC kiválósága szombaton a 100 métert is PB-vel nyerte, valamint tagja volt a szintén első helyen záró 4*100 méteres váltónak, így három versenyszámában összesen 25 magyar pont megszerzésében vállalt tevékeny szerepet.

  • A magyar válogatott 30 versenyszám után 197 pontot gyűjtve továbbra is az élen állt, a mieink előnye nyolc pont volt a dánokkal szemben, és 42 pontra voltunk a hazai pályán szereplő, 4. helyen álló Bulgáriától. Ez több mint négy versenyszámnyi különbség volt, ha azt vesszük, hogy egy győzelemért 9 pont járt.

  • Huszák János 61.72 métert dobott diszkoszvetésben, amivel az 5. pozícióban végzett. Veiland Violetta súlylökésben a hétvége huszadik magyar Top 3-as helyezését hozta, 15.48 méteres dobásánál csak az izlandi és a horvát ellenfele tudta felülmúlni. Nem kellett sokat várni a következőre, ugyanis Máté Tamás is a 3. helyen zárta a 200 métert (20.99).

  • A feljutáshoz egyre közelebb jártak a mieink, hét számmal a vége előtt már 52 pont volt az előnyünk. A szintlépést Szabó Nóra tette biztossá, aki 5000 méteren a 4. lett 16:52.00-val célba érve. Mivel a szlovák Lucia Pelikánová csak az utolsó, 9. helyen zárt, így ők lecsúsztak a pillanatnyi negyedik helyről, ahová Bulgária lépett fel, és mivel 54 ponttal megelőztük őket, ezért behozhatatlan távolságra kerültünk tőlük.

  • Magasugrásban Szabó Barbara az 1.77, 1.81, 1.85 métereket is elsőre ugrotta át, majd az 1.88 méter ugyan nem sikerült neki, de idei legjobbját beállítva így is a 4. helyen zárt. Férfi 3000 méteren Vörös Márk a 3. helyen végzett, 8:03.26-os idejénél csak az izlandi és a dán futó tudott gyorsabbat. Utóbbi azért volt fontos, mert a feljutás tudatában már nyugodtan koncentrálhattunk arra, hogy megnyerjük a pontversenyt.

  • Már csak a női távolugrás, a férfi gerelyhajítás, illetve a női és férfi 4*400 méteres váltók voltak hátra, amikor hét és fél ponttal előztük Dániát. Ami ezután következett, azzal sikerült a mieinknek megkoronázni egész hétvégés nagyszerű teljesítményüket.

  • Farkas Petra az első sorozatban 6.43 métert ugorva megnyerte a távolugrást, majd a Nádházy Evelin, Bartha-Kéri Bianka, Mátó Sára, Molnár Janka összetételű 4*400 méteres váltónk is első lett (3:30.82). Nádházy első köre megalapozta a sikert, majd Bartha-Kéri jól tartotta a szlovák és a szlovén ellenfelével a lépést, hogy aztán Mátó az élre álljon és ott is adja át a botot Molnárnak, akit ugyan a szlovén befutó ember megszorongatott, de megelőzni nem tudta.

  • A 20 éves Járvás Máté 69.91 méterre hajította a gerelyt és ezzel a 7. lett. A Nadj Levente, Molnár Attila, Enyingi Patrik Simon és Huller Dániel alkototta férfi 4*400 méteres váltónkat kizárták, de ennek nem volt semmi jelentősége, mert a magyar válogatott ekkorra már biztos győztesnek számított.

Szívből gratulálunk!

Forrás: https://atletika.hu