GWT 30: Beszámoló állandó szerzőnk szülinapi (és elég húzós) alpesi versenyéről

terepfutás,ultra-trail,grossglockner ultra-trail,verseny,futás anyaként

Amolyan születésnapi ajándék volt a Grossglockner Ultra-Trail résztávjának, a Gletscherwelt Trail 30 (31km/1000m) nevezése. A verseny közben időnként szidtam magam, mert minek ez nekem, mikor van nekünk itthon szuper Hármashatár-hegyünk, meg Norbit, aki felvetette, hogy nekem itt kéne futnom… De persze utólag, itthonról egész jónak tűnik ez a futás.

Amikor nézegettem a GGUT honlapján lévő többi versenyszámot, elgondolkodtam, hogy ne induljak-e az 50-esen és csupán azért mondtam nemet a hosszabb megmérettetésre, mert nem akartam a családtagjaimat túl soká várakoztatni, elvégre pihenni, együtt lenni, nyaralni is terveztünk Kaprunban. Utólag mondhatom, ennél jobb döntést ezzel kapcsolatban nem is hozhattam volna. A 30-as táv éppen elegendő volt ahhoz, hogy ismét belekóstoljak az alpesi versenyek világába, annak minden nehézségével és szépségével együtt.

A rajt 2315 méter magasan volt, a Weissee gátjáról, ahová részben felvonóval szállítottak fel bennünket, a felvonó aljáig pedig buszok vittek Kaprunból. Innen fentről kellett lefutni Kaprunba, közben pedig megmászni egy magasabb hegyet. Tendenciáját tekintve lejtett az útvonal, ami azt jelentette, hogy kb. 1000 méter pozitív szintre kaptunk 2300 méter negatív szintet, vagyis bőven dupla annyit kellett lefelé futni, mint felfelé. A lefelé futás érdekessége, hogy mivel gyorsabban csinálod, jobban szét is szedi a lábat…

terepfutás,ultra-trail,grossglockner ultra-trail,GLETSCHERWELT TRAIL,futás anyaként,verseny
A rajt 2315 méter magasan volt, a Weissee gátjáról.

Reggel 8 órakor kissé csípős hőmérsékleten, de csodaszép, tiszta, napos időben elrajtolt a pár száz fős mezőny. Igyekeztem előrébb állni – gondoltam, mit nekem egy ilyen útvonal, jól mennek a futások mostanában, sokat erősödtem, jó magas pulzust kaptam Bélától, hát akkor gyerünk. Aztán úgy az első km után jóval szerényebb gondolatokkal próbáltam az egyébként lefelé tendáló ösvényen futni. Bár futásról nagyon nem beszélhetek, mert pihe-puha pázsit és erdei út helyett olyan irgalmatlanul köves, sziklás volt, hogy néhol két kézzel kapaszkodtam, amiben csak tudtam. Persze körülöttem bőven mentek el a sporttársak, egész vakmerő mutatványokat hajtottak végre, hogy tudjanak előzni. Aztán volt, akinek nem jött be, és az első hegyimentők már ragasztgatták is a sérült térdeket. Én egész egyszerűen leblokkoltam már a látványtól is. Haladtam, ahogy tudtam, de egyértelmű volt, hogy semmiféle futós pulzusértéket nem tudok emellett produkálni.

Időnként, amikor röpke másodpercekre felpillantottam ebből a koncentrált „futásból” és körbenéztem, a lélegzetem is majd elállt, annyira káprázatos volt a látvány körülöttem. Hatalmas hegyek, csodaszép tavacskák, szikrázó napsütés, kék ég, fütyörésző mormoták. Tökéletes volt minden ebben a közegben, csak éppen rendkívül ügyetlennek éreztem magam. Hiába futottam korábban aránylag sokat alpesi környezetben, ilyen hihetetlenül technikás és nehéz útvonalon még soha nem jártam. Amikor végre elkezdtük a mászást az egyetlen komolyabb kaptatónkon, fellélegeztem, pedig ha tudtam volna már akkor, hogy még mi vár rám… De az emelkedőn egy idő után visszatért a jó érzés belém. Tudtam újra haladni, igaz gyalogoltam, de azt lendületesen, előztem vissza a sporttársakat, elértem a versenypulzusom közel felső határát. Időnként jó nagyokat kellett lépnem, de ez jóval kisebb probléma volt, mint sziklák, kövek között lefelé bukdácsolni.

terepfutás,ultra-trail,grossglockner ultra-trail,GLETSCHERWELT TRAIL,futás anyaként,verseny
A hófoltok végül nem jelentettek akkora veszélyt, mint amennyire megrémültem tőlük, amikor először megláttam őket.

Másfél órával a rajt után, 6.8 km környékén értem el a Kapruner Törl 2639 méter magas csúcsát, már készültem rá, hogy klasszul suhanok mindjárt lefelé, amikor is megláttam, hogy a hegy másik oldalán semmivel sem jobb a helyzet, sőt rosszabb, mert kicsivel alattunk a sporttársak hófoltokon csúszkáltak, estek-keltek. Az ütő megállt az ereimben egy pillanatra. Eszembe jutott a márciusi esésem, csuklótörésem és minden azóta bennem élő félelmemet újra megéltem néhány másodpercre. Hogy nekem ott kell majd átmennem, ott kell végigcsúszkálnom? Nincs nálam lánc, pedig beszéltünk Norbival arról, hogy talán be kéne raknom, és el is hoztam, mármint a kempingben, a csomagomban ott volt, de fent a Kapruner Törl csúcsán pont nem. Hogy a fenébe’ mászok ki ebből a slamasztikából…

Olvasd el ezt is

Akiket addig visszaelőztem, simán mentek el mellettem ismét, de semmi nem érdekelt, csupán az, hogy épségben megússzam ezt az ereszkedést. Amikor elértem a hófolt szélét, óvatosan léptem rá, meg akartam tapasztalni finoman, hogy milyen érzés, mennyire tapad, mennyire csúszik, milyen vastag, alatta nyilván kő van, ahogyan mindenhol az volt, ergo mire esek majd, ha erre sor kerül. Végül rá kellett jönnöm, hogy ugyan baromira csúszott, mert olvadt, vizes hómaradvány volt mindenféle tapadás nélkül, de puhára huppantam minden esetben, arra kellett figyelnem, hogy a lábaim ne csavarodjanak alám. Finoman, lassan ereszkedtem, erre a szakaszra nagyon kellett volna a bot, ami persze szintén nem volt nálam. Mindenki vágtázott mellettem - mint egy UFO, úgy éreztem magam ebben a közegen. Volt egy nagyobb és még 2-3 további kisebb hófolt, amiken át kellett kelni. Szétázott a cipőm, mire ezzel megvoltam, és még várt rám további 2-3 km-nyi szenvedés a sziklás, köves útvonalon, mire végre futhatóbbá vált a pálya számomra. A 10. volt az első km, ami már futósnak tekinthető a maga 6.48-as átlagával. Ezt követően egész futható volt az útvonal. Ugyanakkor elkezdett egy idő után brutálisan lejteni. Csak úgy húzott a gravitáció lefelé, én pedig komoly erőket mozgósítottam, hogy 1. el ne essek továbbra sem, 2. ne verjem szét teljesen a lábaimat, 3. mégis haladjak, amilyen gyorsan csak tudok.

terepfutás,ultra-trail,grossglockner ultra-trail,futás anyaként,GLETSCHERWELT TRAIL,verseny
Norbi és a fiúk a hídon túl vártak, olyan motivációt adtak, hogy képes voltam tempót váltani az utolsó km-ekre.

Norbi és a gyerekeim 24-25 km környékén megleptek. Onnan lett egész jó a tempóm, igaz onnan vált egészen futhatóvá az útvonal még hátralévő része. Örültem nekik nagyon, Bence - a kisebbik- kissé bizalmatlanul fogadta ezeket a röpke pillanatokat (még egyszer megálltak egy pacsira), Barnus és Norbi kattintottak pár fotót rólam. Az utolsó kilométerek húztak nagyon. Egy idő után azt is láttam, hogy meglehet a 4.30-on belüli célidő. Nem mintha veszett kínos lett volna, ha ezen kívül érek be, de a futásaim vége felé mindig megcélzok egy optimálisan elérhető időt, amiért azért még kicsit kell dolgozni. Szóval nem mondanám, hogy kényelmesen bekocogtam a célba, már nem bántam, hogy a versenypulzus fölött vagyok. Közvetlenül a célkapu előtt megláttam Norbit és a srácokat ismét. Norbi noszogatta őket, hogy jöjjenek velem, tegyük meg együtt az utolsó pár métert. Így született meg az első közös befutó fotóm a két fiammal. Akikre (apukájukkal az élen) rettentő büszke vagyok. Olyan támogatást kapok tőlük ezekhez az őrültségekhez, amilyenért nem győzök hálálkodni nekik. Rettentő jófejek, tényleg és valóban ott a helyük a célkapu alatt nekik is, mert mindenféle kisebb-nagyobb sikert közösen érünk el.

Végül 4.29-cel, a 18. helyen értem célba a 118 fős női mezőnyben, kategóriámban sikerült elcsípni a harmadik helyet. Tekintve, hogy egy bő éve nem jártam ilyen típusú útvonalon (ráadásul azóta ugye sikeresen összeszedtem majd felépültem egy lábtörésből), spontán döntöttem az indulás mellett, ergo nem vagyok túl edzett efféle pályákra, sokat ügyetlenkedtem a nehéz szakaszokon, vállalhatónak gondolom ezt, így ahogy van. Ebédre már bent is voltam, és azt gondoltam, hogy ennél többet én semmiképpen nem futottam volna őszinte kedvvel és jó érzésekkel.

terepfutás,ultra-trail,grossglockner ultra-trail,futás anyaként,GLETSCHERWELT TRAIL,verseny
Első közös befutóm a két fiammal. A kicsi nem akart kocogni, így a karomba vettem és besétáltunk hármasban.

A frissítésről még röviden… Másfél liter folyadék az előírás. Kezdetben ezt igen soknak gondoltam. De ilyenkor nem árt megnézni a szintrajzot, a frissítőpontok elhelyezkedését, a reális menetidőt az adott szakaszokra, netán az időjárást, a várható hőmérsékletet. Az első frissítőpont 14 km-nél volt. Kb. addigra fogyott el minden folyadékom. Másfél liter. Szóval az első szakaszra mindenképpen kell. Ez a harmadik verseny, amelyen Sponser izoval, competitionnel megyek. Béla ajánlotta a figyelmembe még a Mátrabérc előtt és mostanra mondhatom, hogy nagyon bevált. De ide azért kellett még nagyon hamar, az első mászás első néhány száz méterénél egy Sponser Long Energy gél is. Folyamatosan ittam a competitiont, de hirtelen kevés volt és gyorsan toltam a gél+víz kombót hozzá. Azzal, és a további izo iszogtással felmásztam a Kapruner Törl csúcsáig. 14-ig, az első pontig megettem még egy gélt, a ponton feltöltöttem minden kulacsomat, 1 liter izót és fél liter vizet vittem tovább. A második és egyben utolsó ponton (kb. 23-nál van) viszont már nem töltöttem, mert bőven volt folyadékom. Ebből kiderül, hogy a második szakaszra már nem kell másfél liter folyadék és az utolsóra sem. Ezekre 1-1 liter bőven jó. A cipekedés egyébként elég fura kezdetben, érzésre hamar rágyógyul a zsák a hátra, ugyanakkor a haladáson – már ahol lehet értelmes tempóban futni – valószínű, nem segít. Ilyen zsákos, cipekedős futások után nekem mindig irgalmatlan hátfájásom lesz, mint ahogyan most is.

Ennek a távnak a nehézsége az első 10 km, bár a sok, futható állapotú, de igen meredek lejtő sem egyszerű. Aki alpesi versenyre készül, szerintem ne itt próbálja ki ezt a műfajt. A verseny közben azt gondoltam, hogy én ide többet nem szeretnék eljönni, mert hiányzik a futás élménye. Túlságosan para vagyok efféle útvonalon. Ma már mást gondolok természetesen. Sokat kell gyakorolni, edzeni, ha vannak ilyen ambíciók. Márpedig ambíció az mindig van, újra és újra…

Tovább olvasok
Puffadsz az utazás alatt? Pofonegyszerűen kivédheted!

Egészséges étkezés, rendszeres edzés - ezek mind segítenek a puffadás ellen. Ám a nyaralás alatt általában kirúgunk a hámból, a szervezet pedig ilyenkor nagyon is megbosszulja a dolgot!

Légyszi, ne cikizd azokat, akik nyáron sem futnak sortban!

A múltkor láttam meg egy posztot, amiben egy futólány azt ecsetelte, hogy egyszerűen el sem bírja képzelni, ki lehet az a „hülye”, aki nyáron, a hőségben capriban fut, „hát nem sül meg?” Erről eszembe jutott, hogy néhányan mennyire nem értik, miért is nem visel sok nő rövidnadrágot a kánikulában sem...

Melyik a legeslegjobb alvási pozíció? Egy szakértő elárulta

Rengetegen küzdenek hátfájással, állandó fáradtsággal, levertséggel - ezeket bizony a rossz alvási pozíció simán okozhatja. Akkor most hason, háton, netál oldalt fekve érdemes tölteni az éjszakát?

Büntetőkör Podcast #4 – Hallgasd meg Simonyi Balázs és Gusztos Péter beszélgetését!

Hétvégén Suhanj!6 hatórás futóverseny, így ki mással is beszélgetne most Simonyi Balázs, mint Gusztos Péterrel, a rendezvény alapítójával!

Megújult a Runner's World - most érdemes előfizetni!

A Runner's World magazin január óta nagy átalakulásokon ment keresztül, de hogy miben?

A világ 8 legszuperebb helye, ahol érdemes lefutnod a félmaratont

Elég eltökélt vagy egy félmaraton lefutására? Ráadásul most összekötnéd a mozgást egy egzotikus utazással, városnézésel, netán egy hatalmas bulival? Ha ég benned a kalandvágy, vagy ha csak a világ legszebb helyein szeretnél futni, csekkold, hol lesz erre lehetőséged 2019 második felében, és 2020-ban!

Eladó a világ legáhítottabb futócipője

Múlt héten aukcióra bocsátották a Nike sosem viselt, első futócipellőjét, egy darabka történelmet.

Futni nyaralás alatt? 10 tipp, amivel könnyebb lesz!

Ha vakációzni indulsz, mindenképp pakold be a futócuccodat is, mert szuper dolog új helyeken, ismeretlen tájakon róni a kilométereket. Persze vannak dolgok, amiket érdemes másként csinálnod, mint otthon, a megszokott környezetben. Tapasztalt futók nemrég elárulták, mikre érdemes odafigyelni, ha edzeni indulsz a vakáció alatt.

Plank, a legjobb hasizomedzés: de tudod, mennyi ideig kellene kitartanod?

Nemrég egy kanadai nő világrekordot állított be azzal, hogy több órán át tartotta a plank pózt, te viszont örülsz, ha néhány percig képes vagy erre? Most két szakember elárulja, mennyi ideig ellene tartanod az egyik leghatásosabb hasizomgyakorlatot, hogy tényleg legyen eredménye.

Suhanj! 6 Jótékonysági futóbuli idén már nyolcadik alkalommal!

Július 21-én nyolcadszor is SUHANJ! 6 Hatórás jótékonysági futóverseny és szabadtéri buli a szigetmonostor-horányi Dunaparton.

Turbózd fel a magnéziumszintedet a következő isteni nasikkal!

Ha a szervezeted nem jut elég magnéziumhoz, az ront az izmok állapotán, az alvás minőségén, és a teljesítményed sem lesz túlságosan jó. A helyes étkezéssel viszont sokat segíthetsz a testednek az optimális magnéziumszint elérésében - pláne akkor, ha gyakran fogyasztod a következő ételeket!

Zabkása-tengeren túl, Banán-hegyen innen

Mesébe illő zabkásaköltemények fotóival találkozunk nap mint nap a közösségi média #futóinspiráció és #futóétrend jelöléseinél, és futó nincs a világon, aki ne enne legalább alkalmanként banánt vagy energiaszeletet edzés előtt. Nincs is ezzel semmi gond! De valóban ennyi lenne csupán a „futóétrend” lényege?

Versenyzel a vakáció alatt? Nagyon nem mindegy, hogyan étkezel!

Bevállalós vagy, ezért a nyaralás idejére beterveztél egy versenyt is? Szuper ötlet, a táplálkozásra viszont nagy hangsúlyt kell fektetned, a pihenés alatt ugyanis hajlamosak vagyunk jobban elengedni magunkat.

Nem kell mindenkinek ultrát futnia

Az utóbbi években az ultrafutás népszerűsége hatalmasat nőtt, legalábbis a közösségi média és a különböző szaklapok ontják az ultra tartalmat.

Fussatok együtt, maradjatok együtt!

A sport összekovácsol, igaz ez a párkapcsolatokra is!

Gyulai István Memorial: holnap kerül megrendezésre az egynapos esemény, melynek Székesfehérvár ad otthont immár hatodik alkalommal

A Bregyó Közi Regionális Atlétikai Központban sorra kerülő eseményen öt földrész 43 országának 180 atlétája vesz részt, közülük 160-an indulnak el a 17 nemzetközi versenyszámban.

Energikusan, koffein nélkül: 5 tipp, amit még a héten próbálj ki!

Nem könnyű feladat egész nap talpon lenni, pörögni, dolgozni, edzeni, otthon megfelelni, pláne a nyári hőségben. Ám ha azt érzed, kell egy kis extra energia, nem a kávé az egyetlen, ami felpörget majd - próbáld ki a következőket is!

Fényvédelem, természetesen: 3 vitamin, amit mindenképp illessz be az étrendedbe!

Tavasztól őszig a fényvédelem kiemelten fontos, ám jó, ha tudod, hogy a fényvédőkön kívül a helyes táplálkozással is segíthetsz a bőrödnek abban, hogy jobban tűrje a napsugarakat.

Te miért futsz?

Avagy nem lehet „csak úgy” kedvtelésből, mert szeretnék egészségesebb és kiegyensúlyozottabb lenni?

Egyetlen apró változtatás kell az étrendedben, és biztonságban lesz a szíved!

A táplálkozás kiemelten fontos a szív és az érrendszer egészsége szempontjából, a legfrissebb kutatások szerint pedig van egy ételcsoport, amit ha eddig nem tetted, most ideje beiktatni az étrendedbe.

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem