40,40 felett

Az ősz egyik nagy cselendzse: Félmaratoni PB 40 pluszosan

Találtam a Runner’s World „hasábjain” egy cikket, amely alaposan elgondolkodtatott és át is rendezte az őszi futós céljaimat.

Erről van szó, itt: Így válhatsz gyorsabb futóvá 40 felett.

A cikk kellő általánossággal bír, hogy mindenki számára személyre szabható legyen:

  1. A nehéz edzések között tarts több pihenőt!
  2. Fuss kevesebbet!
  3. Fejlessz másképp a gyorsaságodon!
  4. Figyelj oda a táplálkozásra!

Azon túl, hogy megfogadom a cikk tanácsait, úgy érzem, próbatételre ösztönöz.

Tudok-e gyorsabb lenni, mint 30 éves korom derekán? Miközben ezen gondolkodtam (tudok-e és ha igen, hogyan), felhívtam egy barátomat, Balázst, emlékszik-e mikor futottuk azt a félmaratont, aminél nekem azóta sincs gyorsabb (1:29:57 lett). Ő rávágta, hogy ezer éve, nekem 8 év derengett. Aztán felcsaptam az almanachot és kiderült, hogy 2010. volt az a csodálatos év.

félmaraton,futás 40 felett,egyéni csúcs,PB
Utoljára 2016. decemberében, Pisa-ban futottam félmaratont.

Szó-szót követve felhívtam Sanyoszt, hogy megtudjam, mikor futotta a legjobbját (1:29:37). Nagyon ő sem emlékezett, itt, ennél a pontnál éreztem, hogy sok mindenre jó a futás, de a memóriát nem fejleszti. Mivel ő igen jó edzéselméleti kérdésekben, rákérdeztem, van-e az ő korában (50 év felett) fejlődés. Azt mondta, igen, amit el is hiszek neki, hiszen a frankfurti maratonon, tervezi élete legjobbját megfutni.

Ezt az egész „hogyan legyünk gyorsabbak 40 felett” kérdéskört egész jó kihívásnak gondolom. Ugyan az utóbbi sok évben nem futottam sík félmaratont, maraton, de azóta is mozgok rendszeresen. Idén pedig egész rendszeresen. Persze annyi időt, energiát nem tudok beletenni, mint anno, de hiszem, hogy jó struktúrával és főleg tapasztalattal 3 hónap alatt fel lehet készülni, még őszülő halántékkal is egy fiatalos formára.

félmaraton,futás 40 felett,egyéni csúcs,PB
A pisai félmaratonon Juditot kísértem, 1.45.09-et futottunk.

Ami a felkészülést nehezíti, az alábbiak lehetnek.

  • Nekem a terep a lételemem, a sík és terep edzések nem feltétlenül épülnek egymásra, de még csak nem is erősítik egymást. Mondjuk érdekes, hogy fordítva viszont lehet hasznot kovácsolni a sík gyorsaságból, ami terepre is átültethető.
  • Nem tervezek edzővel, marad a saját kútfő, a tapasztalat és a belső motiváció – ami pedig nem feltétlenül következetes és előnyös.
  • Illetve az őszi versenyek közé beterveztem 1-2 félmaratonnál is hosszabb futást, ez szintén nem optimális egy gyors félmaratonhoz.

Amit viszont tervezek:

  • A heteimbe bekerül 1-1 sík feladatos edzés.
  • Kevesebb futást nem tudok megígérni, viszont változatosak lesznek.
  • Fejlesztem a gyorsaságomat, erre van pár ötlet, példa.
  • Több gimnasztika, streching, lazítás.
  • Rábeszélem Sanyoszt, hogy csatlakozzon a kihíváshoz, aztán meglátjuk mire jutottunk.

Hogy mindez gyakorlatban, hogy fog kinézni, még nem tudom, mindenesetre itt a Runner’s World online-on heti beszámolót tartok az utamról, az edzéseimről.

S hogy mi a célverseny? Egyelőre a 2018. november 25-i 15. K&H mozdulj! Balaton maraton és félmaraton félmaratoni távja. A versenyig 3 hónap van. Elegendő idő lesz felkészülni a versenyre? Még nem tudom, de cél 1:29:57-en belül beérkezni, vagy ha Sanyosz csatlakozik, vele megmérkőzni.

Meglátjuk…