Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Az összetett fűtési rendszerek alkalmazásának lehetőségei

Az összetett fűtési rendszerek alkalmazásának lehetőségei
Facebook
Twitter
Pinterest
Napjainkban egyre több háztartás fedezi fel az egypólusú fűtésben rejlő kiszolgáltatottságot, és válik ennek megfelelően nyitottá az összetett fűtési rendszerek alkalmazására.

Joggal adódik azonban a kérdés, hogy ehhez a metódushoz pontosan melyik fűtési opció jelentheti a leginkább optimális választást. A kérdés megválaszolásában szeretnénk némi segítséget nyújtani azzal, hogy a cikk keretei között bemutatjuk a rendelkezésre álló alternatívákat.

A gázkazán használata alternatívaként

Ahol a vezetékes gáz telepítése megtörtént, ott rendszerint a gázkazán alkalmazásával is találkozhatunk. Az egykor népszerűnek számító radiátoros központi fűtés napjainkra egyértelműen megérett a cserére, vagyis javasolt a zárt égésterű, kondenzációs készülék használatára váltani.

Célszerű ezzel kapcsolatban nemcsak a kazánt cserélni egy újabb változatra, mert a kondenzációs technikára való átállás többlet beruházási költsége vissza fogja hozni az árát. Méghozzá olyannyira, hogy 20-40%-kal is csökkenhet a gázszámla éves díja.

A szilárdtüzelésű kazánok alkalmazásából fakadó előnyök

Elsősorban a vidéki házaknál számít bevett gyakorlatnak a gázkazán mellett a szilárd tüzelésű készülék bevetése. Persze az energiahatékonyságot figyelembe véve célszerű úgy kialakítani a rendszert, hogy a gázkazán legyen képes észlelni a szilárd tüzelés melegét, és a kellő hőmérséklet elérésekor kapcsoljon is le magától.

A szilárd tüzelésű modellek alkalmazásakor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a gázzal működő változatokhoz képest egészen más a működési elvük. Vagyis nem tudjuk őket leállítani egyik pillanatról a másikra, és rendszerint kifejezetten magas hőfokon történik meg a rajtuk keresztül kivitelezett fűtés.

A hőszivattyúk illeszkedése az összetett fűtési rendszerekhez

Második számú hőtermelőként szóba jöhet a hőszivattyú is, ugyanakkor vele kapcsolatban szintén fontos tisztázni a sajátosságokat. Az egyik ilyen jellemző tulajdonság, hogy a hőszivattyúk kifejezetten nagy tömegárammal, illetve kis hőfoklépcsővel dolgoznak.

Az alkalmazásuk mellett szól ugyanakkor, hogy árammal üzemelnek. Az áramot pedig nem csak gázból tudjuk előállítani, a hősugárzóhoz viszonyítva így nagyságrendekkel olcsóbb fűtési módozathoz juthatunk hozzá.

A napenergia hasznosításának lehetőségeiről

Az ingyenesen rendelkezésre álló napenergia hasznosítására képes napelemes rendszer összeállítása viszonylag drága mulatság, ugyanakkor a sikeres megvalósítást követően képes lehet a szükséges energiával ellátni a teljes háztartásunkat.

A kellő alapossággal meghatározott kollektorfelület akár májustól októberig szinte teljes mértékben képes lehet fedezni háztartás szükségleteit. Télen azonban lecsökken a hatékonyság, és a megtermelt energiával alacsony hőmérsékletű fűtőtestek üzemeltetését tudjuk megoldani.

Tovább olvasok
Kép

Miért fuss terepfutó-cipőben terepen – pláne ázott, sáros talajon?

Szeretsz terepen is futni, de még nincs terepfutócipőd? Ne szalaszd el a vásárlást most ősszel, a JOY-Napok kuponjaival jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá új futócipődhöz is.

Kép

5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép

Kemény fókusz és komoly céltudatosság kellett ahhoz, hogy tegnap új 24 órás magyar csúcs szülessen – interjú Csécsei Zoltánnal

A hétvégi Balatonalmádiban megrendezett 24 órás országos bajnokságon 277,484 km-t futott Csécsei Zoltán, ezzel átvette Bódis Tamástól a tavaly megszerzett magyar csúcsot és rögvest az idei világranglista élére állt ebben a versenyszámban.

Kép

Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem