Borítókép: Az olvasás hatásai az agyra

Az olvasás hatásai az agyra

Egy kutatás eredménye szerint olvasás közben az agyunk struktúrája fizikailag megváltozik. Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszeres betűfalás csökkenti a stresszt, bővíti a szókincset, valamint empatikusabbá tesz a környezetünkkel szemben. De ezeken kívül még milyen területekre térnek ki az olvasással kapcsolatos a kutatások? Ennek jártunk utána.

A leírások alapján az agy megalkotja a tárgyak képét

Egy kísérletben résztvevőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport rövid leírást olvashatott a tárgyakról, mielőtt azok fotóját megmutatták nekik, a másik csoport csak a képeket látta.

A kutatás eredménye az lett, hogy azok, akik az akár egysoros termékismertetőt olvasták, gyorsabban azonosították a képeken látható tárgyakat, mint akiknek csak a fotókat mutatták. Ebből leszűrhető, hogy az agy olvasáskor megalkotja a tárgyak képét, ráadásul ez a fajta vizuális leképezés teljesen automatikus.

Nincs különbség az olvasott és az átélt élmények között?

Az agy szerint nincs. Ugyanis egy vizsgálat során az is kiderült, hogy az elme nem tesz különbséget az olvasott és a valóban átélt tapasztalatok között, aminek oka, hogy az ingerek ugyanazokat az agyi régiókat érik.

Bár a legtöbb modern számítógépes játék virtuális valósága igencsak élethű, mégsem képes annyira beszippantani, mint egy-egy jó regény.

Az olvasás különböző fajtái máshogy hatnak az agyra

A Stanford Egyetem kutatói kimutatták, hogy más típusú olvasmányok eltérő hatásokat gyakorolnak az agyunkra. Például egy szórakoztató olvasmány az agy vérellátásában játszik szerepet, míg egy elemző típusú olvasás inkább az agy kognitív funkcióira van hatással, akárcsak egy jól összeállított edzésterv.

Az idegen nyelv tanulása növeli az agy bizonyos részeit

A svédországi Lund Egyetem által végzett felmérés kimutatta, hogy a nyelvtanulás hatással van az általános agyszövet és a hippokampusz területének növekedésére.

Ez abból a vizsgálatból derült ki, melyben két tanulócsoportot, egy fordítóiskola növendékeit és egy orvostanhallgatókat magába foglaló csoportot vizsgáltak. Készítettek egy kiinduló agyszkent, majd mindkét csoport három hónapos intenzív tanulásba kezdett. Az eredmények szerint a nyelvtanulók csoportja esetében növekedtek csak a fent is említett területek.

Az olvasás fokozza a koncentrálóképességet

Az olvasás hosszabb időre képes lekötni a figyelmet, hiszen a történet vezetése arra készteti az agyat, hogy folyamatosan figyeljen és gondolkodjon, ez pedig a koncentrálóképesség növekedéséhez vezet. Ezzel a készséggel elkerülhetőek a tanulási nehézségek, valamint a munkában is nem várt előnyökhöz juttathatnak.

Ha Ön is szeretné élvezni az olvasás jótékony hatásait az agyra, válogasson kedvére a Mai-Könyv.hu kínálatából!