Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Az olvasás hatásai az agyra

Az olvasás hatásai az agyra
Facebook
Twitter
Pinterest
Egy kutatás eredménye szerint olvasás közben az agyunk struktúrája fizikailag megváltozik. Azt eddig is tudtuk, hogy a rendszeres betűfalás csökkenti a stresszt, bővíti a szókincset, valamint empatikusabbá tesz a környezetünkkel szemben. De ezeken kívül még milyen területekre térnek ki az olvasással kapcsolatos a kutatások? Ennek jártunk utána.

A leírások alapján az agy megalkotja a tárgyak képét

Egy kísérletben résztvevőket két csoportra osztottak. Az egyik csoport rövid leírást olvashatott a tárgyakról, mielőtt azok fotóját megmutatták nekik, a másik csoport csak a képeket látta.

A kutatás eredménye az lett, hogy azok, akik az akár egysoros termékismertetőt olvasták, gyorsabban azonosították a képeken látható tárgyakat, mint akiknek csak a fotókat mutatták. Ebből leszűrhető, hogy az agy olvasáskor megalkotja a tárgyak képét, ráadásul ez a fajta vizuális leképezés teljesen automatikus.

Nincs különbség az olvasott és az átélt élmények között?

Az agy szerint nincs. Ugyanis egy vizsgálat során az is kiderült, hogy az elme nem tesz különbséget az olvasott és a valóban átélt tapasztalatok között, aminek oka, hogy az ingerek ugyanazokat az agyi régiókat érik.

Bár a legtöbb modern számítógépes játék virtuális valósága igencsak élethű, mégsem képes annyira beszippantani, mint egy-egy jó regény.

Az olvasás különböző fajtái máshogy hatnak az agyra

A Stanford Egyetem kutatói kimutatták, hogy más típusú olvasmányok eltérő hatásokat gyakorolnak az agyunkra. Például egy szórakoztató olvasmány az agy vérellátásában játszik szerepet, míg egy elemző típusú olvasás inkább az agy kognitív funkcióira van hatással, akárcsak egy jól összeállított edzésterv.

Az idegen nyelv tanulása növeli az agy bizonyos részeit

A svédországi Lund Egyetem által végzett felmérés kimutatta, hogy a nyelvtanulás hatással van az általános agyszövet és a hippokampusz területének növekedésére.

Ez abból a vizsgálatból derült ki, melyben két tanulócsoportot, egy fordítóiskola növendékeit és egy orvostanhallgatókat magába foglaló csoportot vizsgáltak. Készítettek egy kiinduló agyszkent, majd mindkét csoport három hónapos intenzív tanulásba kezdett. Az eredmények szerint a nyelvtanulók csoportja esetében növekedtek csak a fent is említett területek.

Az olvasás fokozza a koncentrálóképességet

Az olvasás hosszabb időre képes lekötni a figyelmet, hiszen a történet vezetése arra készteti az agyat, hogy folyamatosan figyeljen és gondolkodjon, ez pedig a koncentrálóképesség növekedéséhez vezet. Ezzel a készséggel elkerülhetőek a tanulási nehézségek, valamint a munkában is nem várt előnyökhöz juttathatnak.

Ha Ön is szeretné élvezni az olvasás jótékony hatásait az agyra, válogasson kedvére a Mai-Könyv.hu kínálatából!

Tovább olvasok
Kép

Miért fuss terepfutó-cipőben terepen – pláne ázott, sáros talajon?

Szeretsz terepen is futni, de még nincs terepfutócipőd? Ne szalaszd el a vásárlást most ősszel, a JOY-Napok kuponjaival jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá új futócipődhöz is.

Kép

5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép

Kemény fókusz és komoly céltudatosság kellett ahhoz, hogy tegnap új 24 órás magyar csúcs szülessen – interjú Csécsei Zoltánnal

A hétvégi Balatonalmádiban megrendezett 24 órás országos bajnokságon 277,484 km-t futott Csécsei Zoltán, ezzel átvette Bódis Tamástól a tavaly megszerzett magyar csúcsot és rögvest az idei világranglista élére állt ebben a versenyszámban.

Kép

Ettél már csicsókát? Itt az ideje kipróbálni!

Azon vagyunk, hogy minél színesebben táplálkozz- próbálj ki új ízeket, zöldségeket, szokatlanabb alapanyagokat. A csicsóka most igazi szezonális élelmiszer - ne feledkezz meg róla!

Kép

A londoni buborék – avagy versenyzés a covid idején

2020 teljesen új kihívások elé állította az egész nemzetközi sportéletet. Az Olimpiát elhalasztották, a versenyeket eltörölték, a sportlétesítményeket bezárták. A sportolók azonban nem adták fel egykönnyen, ahogyan a sportszervezők sem. Újfajta rendezési elveket dolgoztak ki, hogy ne landoljon még több sportesemény a kukában.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem