diéta, étrend,

Az időszakos böjt 6 legnépszerűbb formája, amiket 2021-ben akár ki is próbálhatsz

Forrás: Unsplash/Brooke Lark
Az időszakos böjt népszerűsége 2021-ben sem csökken az előrejelzések szerint. Ha kipróbálnád az utóbbi évek egyik legnépszerűbb táplálkozási módszerét, a következő 6 verzió közül érdemes válogatnod!

Az időszakos böjt az utóbbi időben hatalmas népszerűségnek örvend. Követhető, hatásos, nemcsak súlycsökkenést okoz, de serkenti az anyagcserét, és állítólag a hosszú élethez is hozzásegít. Nem véletlenül nagyon népszerű az elmúlt években, egy korábbi cikkünkben be is mutattuk az előnyeit:

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ennek az étkezésnek több verziója is létezik - minden módszer hatékony lehet, de az egyéntől függ, hogy melyik működik a legjobban.

A következő 6 variáció nagyon népszerű mostanság - érdemes kitapasztalni, a te életstílusodhoz melyik a legoptimálisabb!

16/8-as böjtölés

Általában ez a legnépszerűbb módszer, mert viszonylag jól beleilleszthető a hétköznapi életbe. Lényege, hogy egy nap csak egy 8 órás peridódusban vehetünk magunkhoz ételt, ezt a 8 órát pedig egy 16 órás böjtölés követi. Martin Berkhan alkotta meg ezt a Leangains nevű módszert. A 16 órás böjtölési időszakba beleesik az éjszaka is, azon kívül pedig nagyjából egy étkezést kell kihagyni.

Ezt mindenkinek a saját életritmusához érdemes kialakítani: ha korán kelő vagy, és mondjuk reggel 7-kor már reggelizned kell, a következő 8 órában kell bevinned annyi tápanyagot, hogy "kitartson" egész napra, mert 8 órával később, délután 3-tól másnap reggel 7-ig elkezdődik a böjtölési szakasz. Ha viszont nem szoktál reggelizni, akár délben is elkezdheted a napi étkezéseket, ez esetben még egy este 8-as vacsora is belefér.

Arra viszont nagyon fontos odafigyelni, hogy ebben a 8 órás étkezési ablakban megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyél be a szervezetbe, aminek természetesen nem süteményekből és gyorsételekből kell állnia.

Szakértők szerint a nők számára a 14-15 órás böjtölési időszak is elegendő. Azoknál az embereknél, akik reggel éhesek és szeretnek reggelizni, ezt a módszert eleinte nehéz lehet megszokni, könnyebbség viszont, hogy a böjt alatt vizet, kávét és más nulla kalóriatartalmú italokat lehet fogyasztani, amelyek segíthetnek csökkenteni az éhségérzetet.

Az 5:2 módszer

Ennek a lényege az, hogy a hét 5 napján normálisan, a megszokott módon étkezel, 2 napon viszont a kalóriabevitelt napi 5-600-ra csökkented (nőknek 500-at, férfiaknak 600-at javasolnak).

Ezt a diétát gyors diétának is nevezik, és Michael Mosley brit újságíró népszerűsítette. Működhet úgy, hogy például kiszemeled a hétfőt és a csütörtököt, és ezeken a napokon mindössze kétszer eszel kis adagokat, maximum 250-300 kalória mennyiségben. Ugyan a krtikusok szerint nincsenek olyan vizsgálatok, amelyek az 5:2 étrendet tesztelnék, de rengeteg tanulmány foglalkozik az időszakos koplalás előnyeivel.

étkezés, egészséges étkezés,
Forrás: Unsplash/Christine Siracusa

Eat-Stop-Eat módszer

Brad Pilon módszerének a lényege az, hogy hetente 1-2 napon egy 24 órás böjtöt tartasz. Víz, kávé és egyéb nulla kalóriatartalmú italok megengedettek a böjt ideje alatt, de szilárd ételek nem. Ha a fogyás miatt döntesz emellett a módszer mellett, akkor fontos, hogy az étkezési időszakokban normálisan étkezz, ilyenkor ugyanis ugyanannyi ételt kell enni, mintha egyáltalán nem böjtölnél.

A módszer hátránya, hogy a teljes 24 órás böjt sok ember számára meglehetősen nehéz lehet. Az viszont nincs megszabva, mikor kell tartani a böjtöt - ez lehet reggeltől másnap reggelig, vagy estétől másnap estig.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Böjt minden másnap

Hosszú távon szinte tarthatatlan, kezdőknek egyáltalán nem is ajánlott ez a módszer, aminek lényege az, hogy minden másnap böjtölsz, és ezeken a napokon maximum 500 kalóriát veszel magadhoz. Ugyan a böjtölés számtalan pozitív hatása ennél a verziónál mutatkozik meg leglátványosabban, egy aktívan sportoló, dolgozó ember elég nehezen tudja beleilleszteni hosszú távon az életébe azt, ha minden másnap alig vesz magához tápanyagot.

A harcosok diétája

Ori Hofmekler fitnesz szakértő népszerűsítette ezt a módszert, aminek a lényege az, hogy a nap folyamán kis mennyiségű nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, a vacsora viszont nagyon tartalmas kell, hogy legyen. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a szervezet szinte egész nap böjtöl, éjjel pedig 4 órán át dolgozik, amíg emészti a vacsorát. Ennek a módszernek jópár hátulütője van - az izomvesztés szinte garantált ezzel az étkezési stílussal, és a hormonrendszerre sincs jó hatással. Nagyon edzett és tapasztalt diétázók számára talán érdekes lehet, de egy átlagember számára, vagy olyanok számára, akik erősödni, izmosodni szeretnének, egyáltalán nem vállalható.

Spontán hagyj ki egy étkezést!

Ma már tudjuk, tévhit, hogy 2-3 óránként ennünk kell, vagy nassolni valamit az egészség érdekében. Ha nincs kedved egyik módszer mellett sem leteni a voksodat, de egy kis változást mégis szeretnél bevezetni, akkor egyszerűen hagyj ki egy-egy étkezést a napodból! Ha reggel nem vagy éhes, bírd ki ebédig, akkor viszont válassz valami egészségeset. Ha épp nincs opciód egy egészséges étel elfogyasztására vacsora alkalmával, várd meg a reggelt az evéssel. A spontán időszakos böjtnek is számtalan remek hatása van, pláne ha az étkezési időkben egészséges, tápanyagdús ételeket választasz - de ez minden egyes verzióra érvényes!