Borítókép: Az év egyik legijesztőbb ünnepe, a Halloween

Az év egyik legijesztőbb ünnepe, a Halloween

A Halloween nem más, mint egy ősi kelta ünnep, amely október 31. napjára esik. Elsősorban az angolszász országokban terjedt el, de ma már hazánkban is egyre népszerűbb. Manapság egyértelműen a bulikhoz, a vicces jelmezekhez, a mulatságos kellékekhez és persze a töklámpásokhoz köthető.

Habár a Halloween elsősorban egy sötétebb hangulatú, ókori és vaskori rítusokhoz kapcsolódó ünnep, manapság ezek a dolgok egyre inkább háttérbe kerülnek. Ma már a lényeg a család, a barátok, a buli és persze a szórakozás. De hogyan ünneplik ezt az érdekes szokást a világ különböző tájain? Nézzük!

Halloween Amerikában

A Halloween Amerikában az egyik legkiemelkedőbb ünnepnek számít, nem véletlen, hogy számos szokás alakult ki.

A gyermekeknél jellemző, hogy jelmezbe öltözve járják a környékbeli házakat, a Trick or Treat jeligére (Csokit vagy Csínyt) pedig édességgel, csokoládéval jutalmazzák meg őket. Ez a szokás valószínűleg Írországból származik, amelyet az ír bevándorlók honosítottak meg Amerikában.

A felnőttek gyakran bulit szerveznek, amelyre szintén kötelező az ijesztő, vicces jelmez. Gyakran tartanak jelmezversenyt, ahol a legötletesebb, legkreatívabb jelmez viselője viheti el a nyereményt. Általában baráti társaságok gyűlnek össze, akik társasjátékokkal múlatják az időt.

Halloween Európában

Az európai országokban, főleg a keresztények körében a Halloween kevésbé elterjedt ünnep. Magyarországon kifejezetten kevesen kedvelik, ennek oka a november 1-jei halottak napja, mivel úgy gondolják, ilyenkor nem illendő az ilyesfajta ünneplés.

Épp ezért nem terjedt el a házalás a gyermekek körében. Viszont egyre többen készítenek töklámpást, illetve díszítik ki a házukat az ünnep alkalmából. A jelmezviselés is egyre elfogadottabb szokás, épp úgy, ahogy a halloweeni bulik.

Európán belül egyértelműen az angolszász országokban és Írországban a legismertebb és a legelterjedtebb.

Halloween Magyarországon

A jelmezviselés nálunk is egyre elterjedtebb szokás. Ha valaki nem szeretne teljes díszbe borulni, egy-két vicces kiegészítővel máris magáénak tudhatja az ünnepi hangulatot.

A Los Polos Pólóműhely kínálatában vicces halloweeni pólókat találhat az, aki nem szeretne teljesen megőrülni, mégis megpróbálná egy kicsit hangulatosabbá tenni a napot.

Természetesen aki ezt egy fokkal komolyabban szeretné venni, az jelmezeket is kölcsönözhet, vagy akár különböző vad arcfestésekbe is kezdhet.

Nálunk a legtöbb szokás egyébként a 2000-es évek elején kezdett el terjedni, épp ezért viszonylag kevesen ünneplik az ilyenkor szokásos hagyományokat. A halloweeni bulik száma azonban évről évre nő.