maraton,terepfutás,terepultra futás,Leadville,Kara Goucher

Az amerikai maratonista, egykori pályaatléta Kara Goucher aszfaltról terepre várt

Forrás: Kara Goucher Facebook oldal
A 40 éves olimpikon nem rég jelentette be, hogy karrierjét terepen folytatja, az első állomás a június 15-ei Leadville Trail Marathon.

Kara Goucher futókarrierje megannyi szép eredménnyel övezett. Csak néhány közülük:

  • A 2008-as New York maratonon 3-ik nőként ért célba (2.25.53).
  • Egy évre rá a Boston Maratonon szintén 3-ik lett (2.32.25).
  • A 2012-es amerikai félmaratoni bajnokságot 1.09.46-os idővel megnyerte.
  • A 2008-as pekingi olimpián még 10 000 méteren indult pályaatlétaként, négy évvel később, Londonban már a maratoni mezőnyben futott és 10-ikként ért célba.
  • Legjobb maratoni ideje 2.24.52.
maraton,terepfutás,terepultra futás,Kara Goucher,Leadville
Forrás: Kara Goucher Facebook oldal

Kara azt mondja, egy ideje szeretett volna már valami újat kipróbálni. A terepfutás teljesen ismeretlen, új kihívás és kíváncsian várja, hogy mit ad számára ez az új világ. S hogy mért pont a Leadville Trail Marathon? Évek óta érdekli a terepultra világa. A Leadville az egyik legnagyobb verseny az USA-ban, ráadásul Kara lakóhelyéhez közel van. Úgy gondolom, hogy még nem állok készen egy ultratávra (a Leadville 100-ra utalhat, amely az esemény 100 mérföldes futama – a szerk.), ugyanakkor szívesen indulnék egy ikonikus verseny rövidebb távján, amely mindenképpen új élményt ad számomra.

maraton,terepfutás,terepultra futás,Kara Goucher,Leadville
Forrás: Kara Goucher Facebook oldal

Úgy véli, a legfőbb nehézséget a lejtőkön való gyors haladás jelenti számára, de a pályában rejlő összes szintemelkedés leküzdése sem lesz egyszerű. Időben ez lesz Kara eddigi leghosszabb futása, ha pozitív érzésekkel fejezi be a versenyt, elképzelhető, hogy hosszabb távok irányába is elindul. Nagyjából 20 éve nem futottam terepen, pályaatlétaként és maratonistaként nem futhattam terepen, mert minimalizálni kellett a sérülések kockázatát. Már rég elfelejtettem, hogy mennyire nehéz ez a műfaj. Ugyanakkor elvarázsol a táj, amely futás közben körülvesz. – meséli Kara.

maraton,terepfutás,terepultra futás,Kara Goucher,Leadville
Forrás: Kara Goucher Facebook oldal

A terepfutás és az ultratávok kapcsán Scott Jurek adott számára erős impulzusokat. Azt mondja, mindig is tisztelte őt, de amióta maga is kipróbálta, milyen nehéz ez a műfaj, sokkal jobban felnéz rá. Az egyik legnagyobb felismerés számára a futás két válfaja között, hogy terepen le kell lassulni, nem szabad kapkodni. A terepfutás csendes, nyugodt sport és úgy érzi, a Leadville után folytatódik a nagy kaland.