Borítókép: Az akupunktúra megér egy próbát?

Az akupunktúra megér egy próbát?

Mi ez? Tradicionális kezelés, melynek során vékony, eldobható steril tűket a bőrbe szúrva egyszerre fokozódik a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyületeinek (endorfinok és neurotranszmitterek) termelődése, gyorsul a vérkeringés és sérült izmok, kötőszövetek gyógyulása.


Mindezt bővebben is kifejti nekünk Dr. Alex Moroz, a New York-i Langone Medical Center munkatársa.
Így segít
Az akupunktúra bizonyítottan enyhíti a fájdalmat és elernyeszti a feszült izmokat, kötőszöveteket. A mobilitásra gyakorolt jó hatása miatt egyes futók folyamatosan használják, hogy kiküszöböljék a sérüléseket.
Erre számíts
Az akupunktőr több tűt szúr a sérült területre, vagy annak környékére. A problémától függően géppel vagy kézzel végzi a kezelést; estleg felmelegíti a tűket, vagy elektromos stimulációt használ.
Kezelési terv
Egy-egy sérülés orvoslásához jellemzően 3-10 ismétlésre lesz szükség. Az alkalmak kiegészülhetnek gyógytornával is.
A szakemberek
Az akupunktúrával foglalkozó orvosok, gyógytornászok, gyógymasszőrök és edzők gyakran külön engedéllyel rendelkeznek. Az interneten könnyen megtalálhatod a számodra megfelelő specialistát.
Így kezdődött
Az akupunktúra a széles körben elterjedt vélemény szerint mintegy nyolcezer évvel ezelőtt, Kínából indult világhódító útjára. A gyógymód alapköveként számon tartott „Az akupunktúra és melegítéses terápia nagykönyve” című írás a Ming-dinasztia idejéből (1368-1644) származik. A könyv ismerteti azokat a pontokat, melyekbe tűt szúrva módosul a testben mindenhol megtalálható Csí (energia, életerő) áramlása, és csillapodik a fájdalom.

Szúrós poén
Jól nézd meg, ki szúr beléd. Egy 2013-as Saturday Night Live-jelenetben a két műsorvezető bemutatta, milyen az, amikor a kezelés rosszul sül el. Az „akupunktőrök” Jason Sudeikis-t vették kezelésbe, és sikerült elállíthatatlannak tűnő vérzés okozniuk nála. Miközben a művér gejzírként ömlött a hátából, a színész-humorista megjegyezte: „Máris érzem, ahogy elernyedek. A fejem sosem volt még ennyire könnyű.”