alma

5 ok, amiért futóként minden egyes nap meg kellene enned egy almát

Forrás: pexels.com
Az, hogy fitt és egészséges maradj, valószínűleg az egyik legfontosabb szabály futóként, amit be kell tartanod. Erre találták ki az almát, ami sok szempontból is jót tesz az egészségednek.

Íme, ilyen pozitív hatással van rád ez a gyümölcs:

Gyorsabb regeneráció

Az almában lévő kvercetin antioxidáns és gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és felpörgeti a regenerációt is. Emellett kutatások szerint csökkenti a légúti betegségek kialakulását, az edzéstől fellépő gyulladást és az izmoknak is jót tesz.

Teljesítményfokozás

Egy új kutatás szerint a kvercetin javíthat az állóképességeden, a VO2 maximumodon is, szóval legális doppingszerként is használhatod az ősz kedvenc gyümölcsét.

Antioxidánsok

Számtalan fitotápanyagot tartalmaz az alma, amiket polifenoloknak nevezünk. Ezek mind-mind erős antioxidánsok és támogatják az immunrendszert.

Kiegyenlítettebb vércukorszint

Az alma pektinben gazdag, ez az élelmi rost elősegíti az emésztőrendszer egészségét és csökkenti a koleszterinszintet. A gyümölcs abban is segít, hogy a szénhidrátokat lassabban eméssze meg a szervezeted, így segít a vércukorszint stabilizálásában.

Csökkenti az asztma kialakulásának esélyét

A gyakran felsőlégúti betegségekkel küzdők számára is szuper lehet az alma, ugyanis egy kutatás szerint azok a felnőttek, akik hetente két almát ettek meg, harmadára csökkentették az asztma kialakulásának kockázatát.

Olvasnál még a témában?