home office,karantén

Elkezdtem belustulni, de erőt vettem magamon: légy te is produktív és aktív a karantén alatt

Forrás: getty images
Mert bizony könnyen kicsúszik az ember kezéből az irányítás, ha nem figyel.
Te szétcsúsztál otthon vagy (még) tartod magad?
Minden rendben, pörgök ezerrel!
Már most belustultam és szétestem

Szögezzük le, nem vagyok egy home office-olós típus: szeretem a társaságot az irodában, és keretet ad a napomnak, hogy be kell menni dolgozni. Oké, egyszer-egyszer jól jön, hogy tudok mosni munka közben, vagy hogy szundizhatok 15 percet délután, de alapvetően sem szerettem soha itthonról dolgozni. Most viszont, hogy napok óta tart, jó pár tanulságot szűrtem le, ami segített abban, hogy összekapjam magam, és előnyömre fordítsam a helyzetet. Ez nagyon fontos, hiszen könnyen elszabadulhat a pokol: ha nem figyelsz, a végén azon kapod magad, hogy egész nap a laptopoddal az öledben ülsz, de az agyad nem túl fogékony, alig mozogsz, egész nap csipegetsz, és már arra sem emlékszel, mikor mostál hajat utoljára. Nos, én ezen így kerekedtem felül:

  1. Nem a korábbi napirendet kell követni itthon, hanem teljesen újat kell kialakítani. Azt hittem, hogy pontosan úgy osztom majd be az időmet, mint korábban. Felkelek, heszelek, reggelizem, futok, elkészülök, dolgozom, ebédelek, dolgozom, aztán jöhet valami szabadidős elfoglaltság, jelen esetben olvasás, főzés, filmnézés, akár újabb mozgás és persze a jó öreg házimunka. De rájöttem, hogy itthon ezt nem kell így csinálni, és sokkal hatékonyabb, ha mondjuk nem feltétlenül a klasszikus munkaidőben dolgozom (persze elérhető vagyok olyankor, hiszen itthon vagyok, gépközelben), de mondjuk korábban kezdek, így a nap közepén edzhetek, és a többi. Szóval, szerintem a kulcs, hogy teljesen újra kell gondolni a megszokott menetet, ha rám hallgatsz, te is átgondolod, hogy lenne hatékonyabb és komfortosabb számodra.

  2. Legyen rendben a lakás. Az első pár nap után úgy nézett ki a kecónk, mint ahol bomba robbant. Szétestem, és szégyellem ugyan, de elárulom, hogy konkrétan a férjem pakolt el utánam, és próbálta egyedül tartani a rendet. Nem tudom, mi történt, de ezt nem lett volna szabad hagyni. Ahogy esett szét a lakás, úgy estem szét én is, és egy olyan ördögi kör volt, ami pár nap leforgása alatt kikészített. Így minden este, és minden reggel fixen időt szánok rá, hogy maximumon tartsam a rendet és a tisztaságot.

  3. Húzz kényelmes ruhát! Több helyen olvastam, hogy érdemes otthon is „normálisan” felöltözni és rendbe szedni magad, de ezt cáfolnom kell. Örülök, hogy nem kell minden nap kisminkelnem magam (ez tuti jót tesz majd a bőrömnek), és biztos nem fogok farmerban ücsörögni itthon, ha mackóban is tehetem. Persze figyelek, hogy a fejem rendezett, a frizkóm ápolt, és a szettem is normális legyen, de fő a kényelem – szóval nekem ez a kompromisszumos megoldás a legjobb.

  4. Mozogj többet! Kezdett kicsúszni a talaj a lábam alól a sportolást illetően is. Elhatároztam, hogy azon felül, hogy minden nap futok/erősítek/jógázok egy órát, a nap másik szakába beillesztek még egy húszperc-félórás másik mozgást is. Ez egy nagyobb nyújtás, hengerezés vagy erősítés, mert ahogy napközbeni séták, gyaloglások kimaradnak, muszáj kompenzálni valamivel, amennyire lehet.

Kitartást mindenkinek!