Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

„Addig csinálom, amíg élvezem és szeretem” – interjú, Németh Lucával, a múlt heti ifjúsági terepfutó VB egyik legsikeresebb hazai résztvevőjével

terepfutás,ifjúsági terepfutó VB,ifjúsági skyrunning vb,youth skyrunning world championships,N
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Van egy 16 éves lány, Németh Luca, akinek az idei Ifjúsági Skyrunning Világbajnokság négy hazai dobogós helyezéséből hármat köszönhetünk. Luca, Németh Csaba, a nemzetközi szinten is elismert magyar terepfutó kisebbik lánya.

Szavain keresztül egy szorgalmas, tehetséges és céltudatos fiatal sportoló zsúfolt, de sikerekkel teli élete körvonalazódik, aki saját bevallása szerint kicsi kora óta pörög, s még azt sem bánja, ha olykor-olykor lemondásokkal jár az az út, amin három éve elindult.

Németh Luca az elmúlt hétvégi Ifjúsági Skyrunning Világbajnokságon háromszor állt dobogón. A vertikál versenyszámon harmadik helyezett lett, a sky futamon második, a kettő kombinációján pedig, amelyen az első két futam eredményei döntöttek, szintén a dobogó harmadik fokára állhatott.

Lucával beszélgettem a felkészüléséről, a versenyről és arról, hogy milyen céljai vannak a jövőben.

RW: Hogyan indult a futópályád?

NL: 13 éves korom táján kezdődött, hogy egyszer-egyszer elmentem futni apával. Terepen és nem olyan hosszan futottunk. Később láttuk, hogy a házunkhoz közeli erdőben tájfutó edzés zajlik és mondtam, hogy kipróbálnám valamikor. Aztán elkezdtem tájfutni, majd egy év múlva - miután rájöttem, hogy csak maga a futás jobban megy - még inkább a futás felé vettem az irányt. A tájfutásban nem voltam igazán jó, mert nem tudtam jól tájékozódni. Ha volt mondjuk egy 5 km-es pálya, 6-7 km-t futottam, sokkal többet, mint amennyit kellett volna, mert mindig eltévedtem. Elkezdtem hát kicsit komolyabban terepen futni. Ez 2016-ban volt. Az első versenyem, a Bükki Hegyi Maraton 10 km-es távja, amit még apával futottam együtt. Egyébként a mai napig tájfutok néha, járok versenyezni, csak nem az a fő sportágam.

terepfutás,Németh Luca,Németh Csaba,Bükki Hegyimaraton
forrás: Molnár Tibor
Luca, édesapjával a 2016-os Bükki Hegyi Maratonon.

RW: Apukád rakja össze az edzéseidet?

NL: Igen, őt tartom az edzőmnek, ő segít mindenben, de sokat tettek a sikerekért a tájfutó ismerősök is, velük szoktam futni a hosszúkat terepen.

RW: Mennyi edzés kell ezekhez az eredményekhez?

NL: Nagyjából 5-6 edzésem van egy héten, emellett sokat úszom és néha biciklizem is. Illetve erősítek heti 1-2 alkalommal és edzőterembe járok aerobik foglalkozásokra.

RW: Mennyi idődet veszi mindez igénybe?

NL: Sűrű a napirendem. Az iskolában olyan fél 4-4 körül szoktam végezni, aztán van egy órás szünetem, olyankor eszem vagy folytatom a tanulást, aztán 5 órakor szokott kezdődni az edzés, ami nagyjából 7-ig tart – levezetéssel, nyújtással, mindennel együtt. Fél 8 körül szoktam hazaérni, utána még tanulok ismét, tehát sok időmet elveszi, de főleg télen nehéz, amikor a suli monotonitása is adott és hamar sötétedik.

terepfutás,ifjúsági skyrunning világbajnokság,VB,youth skyrunning world champinships,Németh Luca,Mozart 100
forrás: Mozart 100 Facebook oldal

Luca 2017-ben, 14 évesen, a Mozart 100 City Trail versenyén a dobogó legfelső fokán. Nem mellesleg ő volt a verseny legifjabb indulója.

RW: Jár mindez komolyabb lemondással számodra?

NL: Olykor igen. Például kétszer kellett lemondanom eddig két projektlehetőségről, amely során kimehettem volna Kínába – 4 éve tanulok kínaiul – de mindig pont vagy ütötte a VB-t vagy előtte lett volna másfél héttel. Túl sok fáradtsággal járt volna, illetve nem hagyhattam volna ki az edzéseket sem pont a VB előtt. Tehát kevés a szabadidőm év közben, de olykor nyáron is volt már olyan, hogy a barátaimmal közös szalonnasütésről vagy buliról kellett eljönnöm, mert másnap menni kellett edzésre. Persze utólag átgondolva, megérte.

RW: Mekkora volt az eddig futott leghosszabb távod?

NL: Körülbelül 25 km, amit idén júliusban futottam Franciaországban, amikor részt vettem egy 1 hetes edzőtáborban. Szeretem a fokozatosságot betartani.

RW: Nem ez volt az első világbajnokságod, ugye?

NL: Tavaly volt az első, akkor 15 éves voltam. A korosztályi besorolás szerint a Youth „A” kategóriában 16-17 éves kor között lehet nevezni, de aki éppen tölti a 16-ik életévét, az már elindulhat. Tavaly is ugyanitt volt, Olaszországban, így idén örültem annak, hogy már tapasztaltabb leszek, ismerem a pályát.

terepfutás,Németh Luca,ifjúsági skyrunning világbajnokság,youth skyrunning world championships
forrás: Magyar Terepfutó Válogatott Facebook oldal
A magyar női mezőny az idei ifjúsági terepfutó vb-n, Luca középen.

RW: Mennyire volt erős a mezőny számodra?

NL: Sokat erősödött az előző évhez képest. Tavaly az én korosztályomban csak 5-en indultunk, idén 14-en voltunk. A tavalyi sky versenyszámban a győztes idő 2 óra 28 perc végére tehető, idén az első négy futó jobbat futott, mint a tavalyi győztes. Több pályacsúcs is született, a norvég lány, aki mindegyik számban győzött, 5 percet javított a pályacsúcson, ami szerintem nagyon sok.

Az alábbi videón Luca befutója a vertikál futamon (forrás: Magyar Terepfutó Válogatott Facebook oldal, Oszaczki Géza)

RW: Mik az idei futós terveid?

NL: Megyek Chamonixba az YCC-re, de előtte még Svájcba, Zermatt-ba, ahol a Matterhorn Ultrask nevű verseny, itt két távon indulok, egy vertikálon (2,3 km / 655 m+) és egy hosszabb, 19 km-es versenyen (19 km / 1150 m+), onnan megyünk tovább Franciaországba. De a főversenyem idén a VB volt, most már inkább a pihenésé a főszerep, csak élményszinten fogok versenyezni.

Ősszel az Ultra Pirineu egyik távján fogok elindulni, egy 19 km-es versenyen. Illetve ősszel és télen pedig szeretnék a sífutásra nagyobb hangsúlyt fektetni. Idén már elkezdtem, de szeretnék komolyabban megtanulni.

RW: Mondtad, hogy apukád segíti az utadat, adja az edzéseket, tanácsokkal lát el, büszke most rád?

NL: Szerintem nagyon örül a sikereimnek, de semmilyen elvárása nincs velem szemben. Mindig azt mondja, hogy addig csináljam, amíg élvezem és szeretem, ne kötelesség legyen, mert az rombolja a futásélményt. Ha nyomás van rajtad, akkor nem csinálod szívesen, de ez nemcsak a futásra igaz, hanem bármi egyébre is. Nyilván olykor velem is előfordul, hogy nehéz egy-egy edzés, amiken jó túl esni, de az belefér.

terepfutás,ifjúsági terepfutó világbajnokság,youth skyrunning world championships,Németh Luca
forrás: Magyar Terepfutó Válogatott Facebook oldal
Luca az idei VB sky futamának eredményhirdetésén, a dobogó második fokán.

RW: Hosszútávon vannak terveid a futással?

NL: Nagyon hosszútávon még nem gondolkodom. Most a VB után próbálom élvezni a futást, illetve még a nyár végét az iskolakezdésig. Egyelőre a jövő évre sem nagyon látom a célokat. Egészen hosszútávon talán annyi, hogy jó lenne idővel kimenni külföldre, akár kint is élni. Azt látom, hogy azok a futók, akik magashegyi környezetben élnek, kint edzenek, jóval erősebbek, nagyon látszódik rajtuk, hogy hol futnak napi szinten.

Tovább olvasok
Kép

„Az a célkitűzés, hogy mindenki sérülésmentesen tudjon futni” - Interjú Rajnay Kata gyógytornásszal

Ugye te is szeretnél még jó pár évig sérülésmentesen futni? Gondolom, igen! Akkor olvasd el Rajnay Kata gyógytornásszal készült interjúnkat, melyben a futókat érintő leggyakoribb érülésekről, hibákról és megoldásokról mesélt.

Kép

Az éjszaka hűvösét választotta több ezer futó szombaton - Virág-Erdélyi Zsófia és Csere Gáspár voltak a Generali Night Run hosszú távjának leggyorsabbjai

Közel 4500-an vetették bele magukat a fővárosi éjszakába múlt szombaton, ám nem a klasszikus értelemben vett mulatozáson volt a hangsúly, hanem a futáson.

Kép

A 10 legalacsonyabb szénhidráttartalmú zöldség, amik telis tele vannak tápanyagokkal

A zöldségek elemi fontosságúak az egészségesen étkezők számára, de akkor is kihagyhatatlanok, ha szeretnél leadni néhány kilót. Mutatjuk is, melyeket lenne érdemes minél gyakrabban enni az alacsony szénhidráttartalom miatt!

Kép

Ez történik a testeddel, ha túl sok sót eszel

A só elemi fontosságú a szervezet működéséhez, ám a fogyasztásával kapcsolatban fontos törekedni a mértékletességre - mondjuk is, hogy miért.

Kép

Beleuntál a futórutinodba? Segítünk felrázni magad!

A megszokástól könnyen fásult lehetsz, ami pedig motiválatlanná tesz, és egy idő után azon kaphatod magad, hogy nincs is kedved futni. Segítünk ezt elkerülni!

Kép

A terepfutás elmúlt 7 évéről szól az ITRA most publikált jelentése

Hét éve alakult a Nemzetközi Terepfutó Szövetség (International Trail Running Association – ITRA). A most kiadott jelentésük - amelyben bemutatásra kerül a terepfutás helyzete - a munkájukat felölelő időszakot fogja át.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem