futás idős korban, testmozgás idős korban,

A világjárvány közepette az idősebbek minden eddiginél többet sportolnak - derült ki egy most publikált tanulmányból

Forrás: Getty Images
Míg sok korcsoportban a testmozgás nagy mértékben visszaesett, az idősek aktívabbak, mint valaha.

A kanadai Journal of Medical Internet Research új tanulmánya megállapította, hogy míg a fiatalok és a középkorúak testmozgási szokásai csökkenőben vannak, az idősebbek a pandémiában fokozott aktivitást mutattak. A tanulmány több mint 5300 testmozgáskövető alkalmazás felhasználójának szokásait vizsgálta. Olyan emberekről van szó, akik már a világjárvány kezdete előtt is használták az alkalmazást, így tudták megállapítani, van-e változás a sportolási szokásokban.

A járvány első hete volt a legrosszabb

A tanulmány megállapította, hogy az emberek 63 százaléka csökkentette fizikai aktivitását a világjárvány első hetében.

A 40-es éveikben lévőknél és a náluk fiatalabbaknál látható a legnagyobb változás

A lefelé tendáló lendület leginkább ennél a korosztálynál figyelhető meg, ugyanakkor ők voltak a legaktívabbak a világjárvány kitörése előtt. Január vége és február közepe között viszont teljesen leálltak a testmozgással, ami valószínűleg a magas stressznek is tulajdonítható. Sok család élete vált feszültté, amikor bevezették az első járványügyi intézkedéseket. Az otthoni munkavégzés megvalósulása vagy éppen munkahelyek elvesztése, a gyermekek intézményes elhelyezésének megszűnése sokak életét érintette kedvezőtlenül és minimalizálta a sportolásra fordítható időt és kedvet.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft

Az idősebb korosztály sportolási szokásai ellenben látványosan megváltoztak

A pandémiát megelőzően az idősek a legkevesebb időt töltötték testmozgással, viszont a világjárvány kezdete óta a 65 év felettiek az élen járnak. Júniusban az idősek átlagosan 100 perccel több sporttevékenységet végeztek, a kutatók azt is hozzátették, hogy a 65 év felettiek 50 százaléka valójában 70 felett volt.

futás idős korban, mozgás idős korban, futás nőként
Forrás: Getty Images

S hogyan térhetsz vissza a sportos életmódhoz hosszas kihagyás után?

Néhány hónapos inaktivitás után a visszatérés nehéz lehet, főleg mentálisan. Kisebb célokkal indulj ismét útnak. Ne próbáld a korábbi edzésmunkádat egy az egyben folytatni. Még egy rövid séta is jobb, mint a semmi, de akkor sem kell szégyenkezni, ha kezdetben a séta-futás kombinációt választod. A legjobb futók is az alapoktól indulnak sérülés vagy újrakezdés után.