stressz, stressz kezelése,

A stressz kezelésének 5 módja, amik tényleg nagyon hasznosak!

Forrás: Christian Erfurt / Unsplash
Az állandó stressz semmiképpen nem tesz jót a szervezetnek. Ha úgy érzed, a jelenlegi helyzetben fokozottabban vagy kitéve feszült helyzeteknek, kezd tudatosan kezelni az állapotot, ne várd meg, míg sok lesz!

A kutatások azt mutatják, hogy a tartós stressz át tudja alakítani az agyat. Hatással lehet az érzelmeket és a memóriát vezérlő limbikus rendszerre, és a stresszes esemény során felszabaduló noradrenalin elnyomja a fehérjeszintézist, fokozva a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatokat. Hajlamosabbá válhatunk depresszióra és szorongásra, valamint a további mellékhatások között megfigyelhető az immunfunkció csökkenése, a vércukorszint és a vérzsírszint emelkedése.

„A krónikus stressz során a szervezet elveszíti a gyulladásos reakció szabályozásának képességét, illetve a traumára vagy sérülésre adott válaszát” - mondja Dr. Bradley Nelson az Emotion Code című könyv szerzője. „Ezenkívül a stressz okozta gyulladás szintje a testben közvetlenül kapcsolódik azokhoz az érzelmekhez, amelyeket a stresszes helyzetre adunk. Ha negatív érzelmek vannak túlsúlyban bennünk, akkor a szervezetben lévő esetleges gyulladás szintje magasabb, ha pozitívan és elfogadóan reagálunk, a gyulladás szintje alacsonyabb lesz. S mivel úgy gondolják, hogy a gyulladás számos betegség kiváltó oka, beleértve az allergiát, az emésztési rendellenességeket, a cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a rákot, ezért nagyon fontos, hogyan viseltetünk egy-egy ilyen helyzettel kapcsolatban.”

stressz, stressz kezelése
Forrás: Emma Simpson / Unsplash

Ha krónikus stresszben szenvedsz, fokozottan hajlamos lehetsz betegségekre, depresszióra, szorongásra, allergiára és kimerültségre, valamint fokozódhat az ízületek feszessége és az izmok tónusa. Konkrétan a futók számára ezek a jelenségek gátat szabhatnak az edzéseknek is idővel.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

A stressz megfelelő és tudatos kezelése tehát elemi fontosságú!

Dr. Nelson tapasztalatai szerint az alábbi öt lépés elvégzése gyakran elegendő ahhoz, hogy az „automatikus” stresszreakciót egészségesebbé változtasd.

1. Ismerd fel a fel nem oldott érzelmeket, amik felelősek döntésekért a hétköznapok során. Egyszerű, hétköznapi nehézségeken is felbosszantod magad, ha egy múltbéli kellemetlen esemény hatása alatt állsz érzelmileg. Próbáld tudatosítani, mi állhat a háttérben, akár külső segítség igénybevételével.

2. Figyelj a testedre - és ha szükséges, mondj nemet! Ez az egyik legfontosabb szempont a stressz kezelésében! Ne vállalj további feladatokat, vagy legalább is mérlegelj, ha már egyébként is zsúfoltak a napjaid, nem éri meg hosszabb távon!

3. Sportolj rendszeresen! A mozgás csökkenti a szorongást és a stresszt, de csak abban az esetben, ha ezen a téren sem vállalod magad túl. Könnyíts az edzéseken, ha úgy érzed, nehezen tudod beilleszteni a napjaidba, de ne hagyd abba teljesen a mozgást. A kevesebb olykor több!

stressz, stressz kezelése
Forrás: Artem Kovalev / Unsplash

4. Ügyelj az étkezésre! A stressz okozhat fokozott évágyat, ezért érdemes tudatosan figyelni arra, hogy amikor eszel, lassan rágd meg az ételt, fogyassz minél egészségesebb fogásokat, legyen sokszínű a tányérod, igyál sok folyadékot. Mindez persze békeidőkben is fontos, de feszültségekkel telt időszakban még inkább.

5. Lélegezz tudatosan! Ha olyan helyzetben vagy, ami feszültté tesz, esetleg olyan emberek vesznek körül, akik társaságában fokozott stresszt élsz át, állj meg egy pillanatra és lélegezz be és ki mélyen pár pillanatig lehetőleg a szabadban. Ezek után tégy kísérletet arra, hogy megértsd a másik szempontjait, csillapítsd a saját reakciódat, ha az erőteljes, tekints a helyzetre és a személyre pozitív gondolatokkal és érzelmekkel. Ne engedd meg magadnak, hogy negatív tartalmakat „fogyassz” a közösségi médián keresztül, egyszerűen kapcsolj ki mindent, hallgass megnyugtató zenét, olvass egy kellemes könyvet, vagy nézz meg egy szórakoztató filmet.

BIO Chlorella por 100 g

BIO Chlorella por 100 g

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

1990 Ft