futás,futás kutyával,futás a természetben,terepfutás

A sport 5 pozitív hatása, amit most extrafontos „hallanod”

Forrás: getty images
Nagy dilemma mostanság, hogy menjünk-e futni, és ha igen, hova? Vagy, ha nem megyünk, mit eddzünk otthon? Viszont a jelenlegi helyzetben még fontosabb, hogy tegyél a mentális jóllétedért, hangulatodért, úgyhogy mi arra bíztatunk, hogy továbbra se állj le vele!

Természetesen nem újkeletű információ, hogy a futás boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá, és nem csak fizikálisan, de szellemileg is egészségesebb emberré tesz. Azonban, a jelenlegi helyzet merőben átalakította az életstílusunkat, ezért összeszedtünk 5 dolgot, ami miatt most még fontosabb futni, sportolni, mozogni:

  • Energetizál
    Az otthon töltött idő alatt könnyű ellustulni, hiszen vagy sokkal kevésbé kell aktívnak maradnod, nem rohangálsz annyit napközben, és egy laptoppal az öledben töltöd a napod, vagy a gyerekek utáni rohangálás fáraszt le. Szóval, ha fáradtabbnak vagy enerváltabbnak érzed magad a szokásosnál, nagyobb szükséged van a sportra, mint valaha. Egy közepes intenzitású edzés, ami legalább 25 percig tart, pont annyira élénkíti fel a vérkeringésedet, hogy attól energikusabb és aktívabb legyél!

  • Keretet ad
    Amikor a napok összemosódnak és könnyen szétcsúszol, sok olyan dolgot kell a mindennapjaidba iktatnod, ami segít a rendszer megtartásában. Ilyen az edzésrutin is: mindig határozd meg előre, mikor mész futni, mikor erősítesz és tartsd is magad hozzá. Egy biztos pont a káoszban.
maradj otthon,karantén,home office
Forrás: Getty Images
  • Jobban alszol tőle
    Aki rendszeresen sportol, nagyobb valószínűséggel jobban is alszik, mint az inaktív emberek. Például nemrég publikáltak egy tanulmányt a Mental Health and Physical Activity szaklapban arról, hogy egy 3000 ember részvételével végzett kutatás szerint azok, akik legalább 150 percet mozognak egy héten, 65%-kal kevésbé álmosak napközben, és kelnek kipihenten reggelente.

  • Hangulatjavító
    A jelenlegi, bizonytalan helyzet az emberek legnagyobb részét idegessé, stresszesé teszi, és ez nem csoda. Na de már most: a sport az egyik legjobb módszer a depresszió és stressz kezelésére, és órákon át lehetne fejtegetni, hogy pontosan miért és hogyan, de a lényeg, hogy motiválttá tesz, miközben a boldogsághormonok is felszabadulnak, úgyhogy hatalmas szükség van rá!

  • Magabiztossá tesz
    Talán nem a magabiztosság és az önbizalom az, ami most elsőként eszedbe jut, ha arra gondolsz, mire van szükséged, ez tény. Viszont, ha sportolsz, erősnek érzed magad, láthatod, hogy nálad a kontroll, hiszen a beletett munka mindig megtérül, erre viszont igenis szükséged van ahhoz, hogy ebben a bizonytalan helyzetben saját magadat még erősebbnek lásd!