futás, futó ember

A rendszeres 5 km-es futások három szuper mellékhatása

Forrás: Getty Images
Nem kell mindenkinek hosszú távokat futni, sőt! Már az is bőven több a semminél, ha szigorúan idézőjelben „csak“ 5 km-t futsz, de azt akár minden másnap. Hogy miért? Máris megtudhatod!

A minap beszélgetésbe elegyedtem egy régi ismerősömmel, akivel természetesen szóba került a futás is. Tudtam róla, hogy évek óta fut, több félmaratont is teljesített, ezért is lepett meg a válasza, mikor megkérdeztem, hogy mennek a futások mostanában? „Ááá, sehogy, a Covid óta csak 5 km-eket vagyok képes lefutni, már nem is vagyok igazi futó….“ Érkezett a csalódott kijelentés, majd gyorsan témát is váltott. A találkozónk után elmerengtem…

Az 5 km-es futó már nem is lenne futó?

Tény, hogy a kezdő futóknál általában az első nagyobb mérföldkő az 5 km-es táv teljesítése, azonban mi van, ha valaki megelégszik ennyivel és tegyük fel nem is akar, vagy egyéb okokból kifolyólag nem tud többet futni? Semmi! Pontosabban naponta 5 km-el teszel többet az egészségedért, és önmagadért, mint azok, akik semmit nem mozognak. A mai túlhajszolt világban hidd el, hogy ez is nagyon is becsülendő teljesítmény, és értékeld! Hiszen egyáltalán nem kötelező növelni a távokat, és te akkor is futó vagy, ha szerinted az 5 km az nem is sok. De igenis sok! Sokkal több, mint a semmi, és ez már épp elegendő, hogy elégedett legyél magaddal minden egyes 5 km után.

És a kellemes közérzet mellett 3 további járulékos mellékhatás garantált!

  1. Szebb lesz a bőröd
    A futástól ugyanis fokozódik a vérkeringés, felmegy a pulzus, kitágulnak az erek, és kipirul az arcod. Ahogy izzadsz, távoznak a méreganyagok, és sokkal fittebb, energikusabb leszel, valamint a bőröd is megszépül.
    Tuti tipp: A futás utáni tusolás végén vesd be a narancsbőr elleni kezelés egyik titkát, a hideg-meleg váltózuhanyt! Nem csak a bőröd, de a vérkeringésed is hálás lesz érte, sőt a mikrosérülések megelőzésében is nagyon hatékony lehet!

  2. Jobban alszol
    Rendszeresen elfáradsz a munkában, a mindennapos teendőkben, és gyakran rosszul, nyugtalanul alszol? Ez azért lehet, mert mentálisan sem tudsz a nap végén kiengedni. Ezért nagyon jó ötlet, ha mondjuk a vacsi előtt futsz 5 km-t, meglátod ezután még jobban fog esni az étel, és sokkal könnyebben hajtod majd álomra a fejed. Tégy egy próbát! Három héten keresztül fuss minden másnap 5 km-t és meglátod, mennyit javul az alvásminőséged!
    Tuti tipp: ha van okosórád, akkor érdemes éjszakára is magadon hagynod, hogy monitorozhasd a légzésfunkciókat és az alvásod minőségét!

  3. Könnyebben veszed az akadályokat
    És most nem kizárólag a fizikai akadályokra célzunk, bár arra is számíthatsz, hogy rendszeres futóként meg se kottyan felszaladni a főnöködhöz az irodaházban pár emeletet. A rendszeres futás segít a stressz kezelésében, ugyanis a mozgás által emelkedik az adrenalin és a kortizol szint is, mely hormonok mind befolyásolják a hangulatodat is. Ne lepődj meg, ha futás közben, vagy épp edzés után kipipálhatsz olyan problémákat, amikre napok, vagy hetek óta keresed a legjobb megoldást! Nem véletlen tartják sokan a futást például a legjobb fejtisztítónak.
    Tuti tipp: Ha általában zenével futsz, akkor néha próbáld ki milyen érzés csendben futni, pláne, ha erdőben is szoktál edzeni!
futás, pálya, futópálya
Forrás: Getty Images

E sorok olvasása közben jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha ha valaki már túl van akár több hosszabb távon, akár félmaratonon, vagy épp maratonon, és ezek után mégis az 5 km-es futások teszik őt igazán boldoggá?

Egyrészt ezt okozhatja kiégés, amiről már korábban olvashattál nálunk. Ez esetben már annak is örülni kell, hogy egyáltalán az 5 km-eket van kedved rendszeresen lefutni. A másik nagyon gyakori ok lehet a sérülés, és az abból való visszatérés. Vannak futók, akik ilyenkor döbbenek rá, hogy nem is kell, vagy érdemes mindenáron a hosszabb távokat hajszolni, hiszen 5 km futással is lehet teljes, kiegyensúlyozott életet élni. A lényeg úgyis a rendszeresség. Tehát akkor is jár a taps, ha a 5 km-re vagy kalibrálva, ez az táv, amiben megtalálod önmagad, a futás szépségét, és teljessé teszi a napodat. Szóval éljenek az 5 km-es futók (is)!