futás nőként, eredményesség

Tényleg a nők uralják a futóvilágot?

Forrás: Getty Images
Egy amerikai tanulmány mutatott rá arra, hogy a versenyek nagy részén manapság a nők magasabb arányban vannak jelen a mezőnyben szemben a férfiakkal.

A Running USA tanulmánya szerint az előző évben 10,7 millió nő ért célba valamilyen versenyen az Egyesült Államokban, míg a férfiak esetében 8 millió célba érkezőt számláltak. A futásra összpontosító non-profit szervezet minden évben megvizsgálja a futóvilág növekedését és trendjeit, és azt találták, hogy maratonnál rövidebb távokon a nők jelenléte magasabb. Azonban úgy tűnik, hogy mindkét nem esetében a 25 és 44 év közötti korosztály aktivitása jellemző a futóversenyeken, ugyanis a célba érkezők 53 százaléka ebből a korosztályból való. Ugyancsak mindkét nemre jellemző, hogy kedvelik a félmaratoni távot, ezen a hosszon ugyanis nőtt a versenyzési kedv.

Maratoni távon – érdekes módon – lassultak a nők és a férfiak is, kiderült, hogy 30 évvel ezelőtt gyorsabbak voltunk, mint mostanság. Az átlag női maratoni idő 4.44.19, férfiak esetén ez 4.19.27. Persze ez az adat azzal is magyarázható, hogy a 80-as években még jóval kisebb volt egy-egy maraton mezőnye, az amatőr futóvilág boomja későbbre tehető világszerte.

futás nőként, nők a futás világában, eredményesség
Forrás: Getty Images
1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Ami a lassabb célidőket illeti, nem minden futó számára fontos a PB, így természetes, ha az átlagos tempó lassabb lesz. Ráadásul a futás, de legfőképpen a mozgás egyre népszerűbbé válásának szempontjából mindegy, hogy a maratonon futsz, kocogsz, netán néha bele-belesétálsz. A lényeg, hogy célba érsz!

Ha pedig úgy érzed, készen állsz arra, hogy növeld a teljesítményed, ebben a cikkben találsz segítséget ahhoz, hogyan kezdj hozzá:

Egyébiránt a nők jobban tudnak egyenletes tempóban futni versenyzés közben, náluk ritkábban fordul elő, hogy túl gyorsan kezdenek. A versenystratégiájuk általában az optimális teljesítmény leadását célozza és nem a minél gyorsabb teljesítést, ezért nem ritkán jobban élnek meg egy-egy versenyhelyzetet, mint a férfiak. Ráadásul ez a hozzáállás eredményesebbé is teszi a nőket, hiszen nem akarnak gyorsabban futni, mint amit elbírnak egy távon, férfiaknál viszont gyakori a hazardírozó hozzáállás, mondván, hátha kibírja minél tovább, így azonban a versenyek végét saját maguk számára teszik kevésbé élvezhetővé, olykor egyenesen gyötrelmessé.

Ki tudja, talán lesz rá lehetőség még idén ősszel is: