Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

A maratonista, akinek nyoma veszett az olimpián

leglassabb maraton, maraton,olimpia
Facebook
Twitter
Pinterest
Az 1912-es olimpiát Stockholm rendezte. Az eseményen összesen két japán atléta képviselte országát, egy sprinter és egy maratonfutó.

Az első és egyben leghosszabb maratonra itt indult el Shizo Kanakuri, akit azóta a japánok a maratonfutás atyjának tartanak az ország sporttörténetében.

A maratoni futás passzol a Japán kultúrához. Az országnak számos futárokhoz köthető története van, de az (ultra)futó buddhista szerzetesekhez kapcsolódóan is megjelenik a futás, mint hosszú ideig tartó meditatív elfoglaltság. Mozgó meditációt folytattak a Hiei-hegy körül, 7 éven át napi 50 mérföldet megtéve.

Japán első olimpikona maratoni távon

Kanakuri tehetséges volt. 20 éves korában, 2:32:45-ös 40 km-t futott a Japán selejtezőn. Akkor ez volt az olimpiai táv is. Szerencséje volt, mert a versenyt hűvös körülmények között rendezték, ez kedvezett annak a hiedelemnek, hogy nem fogyasztanak folyadékot a verseny előtt és alatt. Az a felfogás, hogy a víz és az izzadás rontja a teljesítményt általános volt világszerte az 1950-es évekig. Ezért a tévhitért Kanakuri később kellemetlenül megfizetett.

A futó Japán déli részén, Tamanában élt. Lakóhelye és az olimpia helyszíne közti távolságot hajóval és vonattal tette meg, az út tizennyolc napig tartott. A vonatút során az állomások peronján kocogott föl és alá, míg állt a szerelvény, hogy fenntartsa valamelyest edzettségi állapotát. Korlátozott pihenéssel és idegen ételek fogyasztásával messze nem volt könnyű és ideális utazás egy nagy verseny előtt.

A versenynapi kudarc

Az olimpiai maratoni futam szokatlanul forró napon volt. Svédországban közel 32 fokot mutattak a hőmérők. A verseny során harmincnégy futó kiállt, egy pedig meghalt futás közben. Az olimpiai maratonok történetében ő volt eddig az egyetlen, aki ennyire tragikus módon fejezte be a versenyt. Kanakuri neve mellett is DNF felirat szerepelt az eredménylistában. A japán futónak egyik legnagyobb problémát az okozta, hogy megtagadta a folyadékfogyasztást, ami a forróság miatt súlyos dehidratációt okozott nála, de szokatlan volt számára a kemény talaj is, amihez nem volt hozzászokva. Későbbi beszámolója révén kiderült, hogy a pálya mentén álló vidéki házból kapott gyors segítséget. Megmentői egészen addig gondoskodtak róla, míg képessé vált vonattal visszautazni Stockholmba. Szégyellve kudarcát, úgy döntött, hogy nem jelentkezik az olimpiai események helyszínén, hanem egyszerűen visszatért Japánba. A svéd hatóságok eltűnt személyként tartották nyilván mintegy fél évszázadon keresztül, attól tartva, hogy esetleg ő is a verseny áldozatául esett és elhunyt valahol a pálya mentén.

maraton, olimpia, Shizo Kanakuri
forrás: wikipedia
Az 1924-es párizsi olimpia után, ahol szintén nem tudta befejezni a versenyt.

A világ leglassabb maratonja

Kanakuri folytatta a futást, és nagy szerepet játszott abban, hogy japán sikeres maratoni szerepléseit megalapozza. Őt választották az 1916-os olimpiai maratonra is, ám az I. világháború miatt törölték a játékokat. A következő kettőn viszont versenyzett. 1920-ban a hosszú antwerpeni pályán (42.7 km, 2:48:45-ös időeredmény) tizenhatodik lett, Párizsban 1924-ben, amikor ismét melegben kellett futnia, nem sikerült befejeznie a versenyt.

Mindeközben Svédországban még mindig eltűntként tartották nyilván, ám 1967-ben a következő évi olimpia előtt a svéd olimpiai bizottság megkereste az akkor már nyugdíjas sportolót és felkérték arra, hogy fejezze be az 1912-ben megkezdett versenyt. 1967. március 20-án, 75 éves korában, ballonkabátban átfutott a svéd nemzeti stadion célvonalán Kanakuri. Így lett az ideje 54 év, 246 nap, 5 óra, 32 perc és 20.3 másodperc, amit ráadásul Guinness rekordként is bejegyeztek, mint a világ leglassabb maratoni idejét.

„Hosszú utazás volt. Útközben megházasodtam, hat gyermekem és tíz unokám született” - mondta a célba érkezés után az egykori atléta.

Olvasd el ezt is!

Kanakuri öröksége

A világ leglassabb maratoni rekordja címmel rendelkező Kanakurit félig vicces hírességként fogja megőrizni a maratonfutás története, ám Japánban ettől függetlenül tisztelik az atlétika és a maratoni futás iránt tett erőfeszítéseiért. Egyéb innovációk között 1917-ben elindította az első Ekiden-váltót, amely ma már a japán tömegsport egyik jellegzetessége. Fiatalok számára vált elérhetővé és népszerűvé a hosszútávfutás világa. Az 1932-es olimpián három japán futó volt az első tízben, az 1936-oson pedig már heten voltak a leggyorsabb tíz futó között, ez már majdnem kenyai szintű dominancia. Kanakuri 1983-ban 92 éves korában hunyt el.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1990 Ft 1590 Ft

Megnézem

Galéria / 4 kép

Ezért jobb ősszel futni maratont

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

Paula Radcliffe koncentrációs technikája, ami eredményessé tette őt

Kivel ne fordult volna elő egy fontos versenyen, hogy a kezdeti lelkesedést egyszer csak megtörték a zavaró gondolatok: „ááá nem fog ez menni, már a lábam is fáj, kimaradt két hét a felkészülésből, hopp a futó, akivel eddig simán tartottam a lépést el is húzott” - és még mennyi ilyen és ehhez hasonló gondolat kering egy futó fejében, ha éppen nem megy a futás.

Kép

Ne utáld annyira! 5 ok, amiért időnként érdemes kelbimbót enned!

Nagyon sokan az elég erőteljes íze miatt teszik tiltólistára a kelbimbót, pedig jól elkészítve és a megfelelő dolgokkal kombinálva csodás kiegészítője lehet az egészséges étkezésnek.

Kép

5+1 szuperjó Black Friday ajánlat, amit megéri kihasználni!

Ha fontos számodra, hogy fitt és ápolt legyél, akkor mutatunk pár szuper terméket, amit a Black Friday alatt kedvezményes áron szerezhetsz be!

Kép

42 ezer lépés a szülésért

Egy szokatlan futás lesz vasárnap a Margitszigeten. "Futás a szülésért, a választás szabadságáért, az esszenciális női erő, a női minőség felemelkedéséért." Amolyan „gyógyító” futás. Női kezdeményezés, de nem csak nők számára.

Kép

Pattintsd ki a hasizmaidat a következő hetekben, méghozzá Debreczeni Dóri kedvenc gyakorlataival!

Debreczeni Dóri a futás mellett saját testsúlyos edzéseket is tart, a koronavírus miatti korlátozások azonban a csoportos órák felfüggesztését eredményezték. Dóri azonban arra ösztönöz mindenkit, hogy otthon is mozogjon - mutatjuk is kedvenc hasizom gyakorlatait!

Kép

Hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb futódzsekit?

Egy jó futókabát szuper védelmet nyújt az őszi hűvösben, a fagyos télben, de még egy átmeneti időszakban is jó szolgálatot tehet. Nem beszélve arról, hogy sok hazai és nemzetközi, elsősorban terepfutóverseny kötelező darabja.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem