Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

A maratoni ex-világcsúcstartó doppingvétséghez kapcsolódó ballépései

Wilson Kipsang, dopping, eltiltás
Facebook
Twitter
Pinterest
A korábbi maratoni csúcstartó, Wilson Kipsang nem csak az eredményeivel írt sporttörténelmet. Már az a sportoló is ritka, akit néhány hét leforgása alatt több esetben eltilthattak volna más-más cselekményekért. Olyan viszont, aki egy eljáráson belül a cselekményével és a védekezésével is eltiltásra ad okot, az már tényleg kuriózum.

Wilson Kipsang 2013-ban a Berlin Maratonon lett a szám világrekordere, 2:03:23-mal szakította át a célszalagot. Volt ezen kívül is bőven trófeája, hiszen megnyerte a New York-i és a londoni maratont, és állt olimpiai dobogón. A 2019-2020 azonban nem az ő időszaka. 2018 áprilisától négy alkalommal nem jelentette hollétét, ami doppingvétségnek minősül. Próbálta ő menteni a menthetetlent a doppingeljárásban, de persze ilyenkor az embernek semmi sem sikerül. Becsatolt ugyanis egy közlekedési balesetről szóló fotót, igazolandó, hogy a 2019. május 17-i vizsgálatnak emiatt a baleset miatt nem tudott eleget tenni. Pechére az eljárásban kiderült, hogy ez a baleset nem május 17-én, hanem augusztus 19-én történt. Meg is jegyezte a Nemzetközi Atlétikai Szövetség doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU), hogy nemcsak a holléti nyilvántartás hiányosságai és az elmulasztott tesztek vannak a rovásán, hanem az eljárásban hamis bizonyítékok benyújtása és hamis vallomás is szerepel a porondon.

Olvasd el ezt is!

Mint az közismert, a baj csőstül jön, ezért mindezt tetézve áprilisban a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási tilalom megsértéséért a kenyai rendőrség letartóztatta, mert egy iteni bárban mulatta az időt 19 társával. Jó tudni, hogy Iten nemcsak a kenyai magaslati edzőtáborról ismert város, hanem bizonyára minőségi söntésekkel is bír, ha egy híján húsz élvonalbeli atlétának érdemes volt a letartóztatást is kockáztatni néhány pikoló italért.

Wilson Kipsang,maraton,dopping,eltiltás,
forrás: Getty Images

Kipsang eset(ei) felvetnek néhány jogi problémát. Csapjuk hát fel a sportjogi tudás nagykódexét, tényleg csak az unikumok megemlítése miatt. A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat 2.4. pontja világosan rögzíti, hogy a „hollétre vonatkozó tájékoztatással kapcsolatos mulasztások” doppingvétségek. De lehet-e hazudni doppingeljárásban? Érdekes ez, mert gyakorlatilag minden jogállamban a büntetőeljárásokban nem kell igazat mondani. Legtöbbször mást nem lehet hamisan bűncselekmény elkövetésével vádolni, de ezen kívül mindent lehet mondani. A szabályzat azonban csak szőrmentén ad iránymutatást, hogy az eljárás alá vont hazudhat-e. Valójában nem is erről tájékoztat, hanem az együttműködésről. A 21.1.6. pont rögzíti a doppingvétségeket kivizsgáló doppingellenes szervezetekkel való együttműködés kötelezettségét. Ehhez azonban a jogalkotó tett egy megjegyzést, hogy „az együttműködés elmulasztása a szabályzat értelmében nem doppingvétség, de ez fegyelmi eljárást vonhat maga után”. Vagyis aki hazudik a doppingeljárásban, azt a saját szövetsége vagy a nemzetközi szövetség fegyelmi eljárás alá vonhatja, ahol ugyanúgy lehet eltiltás végeredménnyel számolni.

Wilson Kipsang,maraton,doppingvétség,eltiltás
forrás: Getty Images

A kenyai atlétikai szövetség fegyelmi szabályaival nem vagyunk tisztában. Azonban a világ szinte minden sportjának szinte minden sportfegyelmi szabályzata (vagy annak kisegítő szabályzata) rögzíti, hogy aki a sporttevékenysége körében vagy azzal összefüggően elkövetett bűncselekmény fegyelmi vétség. Ha a bűncselekmény nem, akkor a sportolóhoz méltatlan viselkedés biztos. Azt pedig lássuk tisztán, hogy világjárvány alatt kocsmázásért letartóztatásban részesülni még a leglazább erkölcsi mércét is leveri. Az eljárás ez esetben is eltiltással végződhetett volna.

Így tudta a kenyai futó néhány hét leforgása alatt körülbástyázni az eltiltását. Legközelebb 2024-ben találkozhatunk vele futóversenyen.

A cikk szerzője Simor Miklós sportjogász (SIMOR Ügyvédi Iroda)


Galéria / 5 kép

Gyönyörű illusztrációk a világ leghíresebb maratonjairól

Megnézem a galériát
Tovább olvasok
Kép

6 tipp, hogy MOST se veszítsd el a futókedved

Közel egy hete, hogy ismét téli időszámításba váltottunk és hát lássuk be, az egyik legnyomasztóbb dolog sötétben róni a kilométereket.

Kép

Fejleszd az egyensúlyérzékelésedet - mutatjuk, hogyan kezdj bele!

Sokat profitálhatsz abból a futásaid alatt is, ha fejleszted az egyensúlyérzékelésedet, ám nem csak futóknak javasolt kicsit komolyabban ráfeküdni a témára.

Kép

10 egyszerű, de hatékony tanács kezdőknek, haladóknak és bárkinek, akinek éppen jól jön…

A futás elég egyértelmű és könnyű sport. Egyrészt minél többet teszel bele, annál többet ki is tudsz belőle venni, amit nem más, mint az eredményesség tükröz. Másrészt könnyű, hisz közvetlenül a bejárati ajtótól kezdheted az edzést és elég hozzá, ha az egyik lábadat a másik elég helyezed.

Kép

Miért fuss terepfutó-cipőben terepen – pláne ázott, sáros talajon?

Szeretsz terepen is futni, de még nincs terepfutócipőd? Ne szalaszd el a vásárlást most ősszel, a JOY-Napok kuponjaival jelentős kedvezménnyel juthatsz hozzá új futócipődhöz is.

Kép

5 dolog, amit a 30-as éveidre mindenképp tudnod kellene, ha fogyni akarsz!

Fogyni minden életkorban nehéz, pláne egy bizonyos kor felett. Huszévesen még az ember kiahgyja a vacsorát, és egy hónap alatt lemegy 3 kiló, ám egy idő után ezt már képtelenség véghez vinni...

Kép

Kemény fókusz és komoly céltudatosság kellett ahhoz, hogy tegnap új 24 órás magyar csúcs szülessen – interjú Csécsei Zoltánnal

A hétvégi Balatonalmádiban megrendezett 24 órás országos bajnokságon 277,484 km-t futott Csécsei Zoltán, ezzel átvette Bódis Tamástól a tavaly megszerzett magyar csúcsot és rögvest az idei világranglista élére állt ebben a versenyszámban.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem