futás,tipp

Egy olimpikon szerint EZ a legjobb tipp, ha most kezded a futást!

Forrás: Getty Images
Türelem? Kitartás? Fokozatosság? Egyik sem - Colleen Quigley olimpikon szerint legalábbis. A futónő nemrég elárulta, szerinte mi az első és legfontosabb dolog, ami egy kezdő számára sokkal könnyebbé és elviselhetőbbé teszi a futást!

Abszolút kezdő futó vagy, netán már eleged van a futópadból, és kimerészkednél terepre? Egyik esetben sem könnyű megszoknod a futást, viszont van pár dolog, amivel sokkal könnyebbé teheted a dolgot. Nemrég erről kérdezték a 26 éves amerikai olimpikont, a középtávfutó Colleen Quigleyt, aki a távok vagy a tempó változtatása helyett egy egészen más dolgot javasolt a teljesen kezdőknek.

A sportolónő szerint sokkal könnyebben mennek a futóedzések, ha szerzel magadnak egy

futótársat!

Ennyire egyszerű lenne? A profi szerint igen, méghozzá a következők miatt:

A legtöbb kezdő rossz futónak gondolja magát, és az a bajuk a futással, hogy unalmas. Viszont sokkal könnyebb egy unalmas dologra rávenni magunkat, vagy olyasmit csinálni, amit nem kedvelünk - valakivel együtt
javasolja a sportolónő.
futás,futótárs
Forrás: GettyImages

Colleen Quigley szerint azért is hasznos egy futótárs, mert ha valakivel megbeszélünk egy edzésre alkalmas időpntot, sokkal nehezebb kihagyni a dolgot, mintha egyedül lennénk. Egy futótárs ugyanis elszámoltatható.

De milyen az ideális futótárs? Az olimpikon szerint több opció is működhet:

  • Ha azonos szinten vagytok, nem frusztrál, hogy valaki jobb nálad, hasonló távolságot tudtok teljesíteni, remélhetőleg hasonlóan tudtok fejlődni.
  • Ha találsz egy futócsoportot, ahol különböző képességű futók vannak, ott a fejlődés gyorsabban megy majd!
  • Ha mindenképp beszélgetnél edzés közben, akkor válassz olyasvalakit, aki profibb nálad, mert neki nem fog gondot okozni a futás közben beszélgetés, kezdőként azonban ez kellemetlenné teheti a futást.

A futótársnak vagy csapatban futásnak van még két fontos előnye, amiket nem szabad elfelejtened:

  • A biztonság. Ha ugyanis futni indulsz, sosem lehetsz elég óvatos, párosan vagy csapatban azonban sokkal kisebb az esély, hogy valami baj történik.
  • Az élmény. Ha egy barátoddal edzetek együtt, kevésbé van "kötelező" jellege a dolognak, ki tudjátok beszélni az edzést, cseveghettek, nevethettek, tapasztalatokat gyűjthettek - együtt.

Szóval hajrá: szerezz egy futótársat!