koriander,növény,fűszer

Koriander, az igazi varázsszer: építsd be az étrendedbe!

Forrás: Getty Images
A fűszerek nem csak csodát tesznek az ételekkel, de egészségesek is, pláne, ha frissen használod fel őket. A koriander főleg az egzotikus ételek egyik fontos eleme, de neked se ártana beépíteni a mindennapjaidba!

Indiában, Latin-Amerikában és Mexikóban az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt fűszer a koriander, más néven kínai petrezselyem. Az egyébként a Földközi-tenger környékéről származó növény a zellerfélék családjába tartozik, és a leveleit, a belőle készült olajat és a magjait is felhasználják.

Nem csak fűszerként használják a koriandert: dohánytermékekhez és a szépségápolásban is alkalmazzák. Az íze elég különleges, meghatározó része az ételnek, és ha ezt nem kedveled annyira, azért érdemes egy pillantást vetned a számtalan, a testre gyakorolt pozitív hatására:

  • Gyomorbetegségek, hányinger, hasmenés, irritábilis bél szindróma kezelésére kiváló
  • Jó hatással van az étvágyra, és természetes antibiotikumként is számon tartják
  • Antioxidáns és fájdalomcsillapító hatású
  • Székrekedés ellen is nagyon jó: érdemes a magjaiból készült teát kortyolgatni
  • A cukorbetegség megelőzésében is alkalmazható.
Így tárold a koriandert
korinder,koriandermag
Forrás: GettyImages
Készíts belőle teát!

A magját is használhatod

1 teáskanálnyi koriandermagban körülbelül 5 kalória van, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaz. Teát kifejezetten érdemes készíteni a koriander magjából, mert gyorsítja a hurutos betegségekből a felgyógyulást, lázcsillapító hatású, és enyhíti a stressz tüneteit is.

Korianderlevél: salátákba is kiváló!

A koriander egy elég meghatározó ízt ad az ételnek, de ha még nem tetted, érdemes a növény levelét salátába tenned, a csicseriborsó krémet is nagyon feldobja, és az avokádókrémnek is remek ízt ad! De a szervezeted is meghálálja majd: könnyebben legyőzöd az álmosságot, ha az ételedben koriander volt, stresszoldó hatású, és az emésztést is segíti.

Erre figyelj!