Borítókép: A hőség hőse

A hőség hőse

Versenyeztetek már nagy melegben? Nem kispálya, az biztos. A következőkben Alan Culpepper, kétszeres olimpikon osztja meg tapasztalatait.


Alan Culpepper előtt nem ismeretlenek az efféle körülmények. Ő is rajthoz állt 2004-ben az athéni olimpián maratoni távon. Már a reggeli órákban 27 fok volt. Az okos felkészülésnek köszönhetően azonban a 12. helyen végzett, a világ legjobbjai között. Következzenek a tanácsai:

Alan Culpepper Athénban


1. Készítsd fel magad!
Ha úgy jön ki a lépés, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között kell versenyezned, kulcsfontosságú a felkészülés. Culpepper szerint a szervezetet hozzá kell szoktatni, hogy minél hatékonyabb hőleadásra legyen képes. Az olimpia előtt egész nyáron baseball sapkában és hosszúujjúban edzett, hogy szoktassa magát a meleghez. Azt is tanácsolja, hogy a verseny előtt 2-3 napig fogyasszunk több elektrolitos italt, a verseny közben pedig próbáljuk magunkat a lehető legjobban hűteni (pl. használjuk a szivacsot).
2. Gondold újra az elvárásaidat!
Culpepper azt mondja, „nagyon oda kell figyelni az erőfeszítésre. Fontos, hogy tudd, lassabb leszel, mint ahogyan remélted, de a lényeg az, amit beletszel.” Azt is tanácsolja, hogy ne a hagyományos minták szerint figyeld a verseny közbeni teljesítményedet, azaz ne törődj a résztávokkal, sokkal inkább „figyelj a tested jelzéseire: nehezen lélegzel? Rosszul vagy? Ezek irányítsanak.”
3. Rendezd a gondolataid!
A hozzáállás nagyon fontos. Culpepper azt mondja, „ahelyett, hogy csüggedni kezdesz, gondolj arra, hogy mindenki hasonló helyzetben van és ugyanezen megy keresztül. Bízz a felkészülésedben.”