A házi cukrászat remekei - készítsünk aprósüteményeket!
Miért szeretjük őket?
Amikor gyermekkorodban a nagyszüleidnél vendégeskedtél, akkor bizonyára a te nagymamád is mindig előszedte a “titkos dobozkát”, amiben mindig lapult néhány szem linzer, sós rudacska vagy vaníliás kifli, amelyből kaphattál egy-egy darabot. Sokan ekkor kerültünk közeli barátságba az aprósüteményekkel.
Felnőttként pedig azért imádjuk őket, mert sokkal hosszabban elállnak, mint a krémes változatok, valamint egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Ha váratlan vendégek állítanak be, akkor nem kell kínosan érezned magad, amiért nincs otthon semmi rágcsálnivaló, hiszen ha még ott lapul a konyhában a pár nappal ezelőtt készített aprósütemény, akkor bátran felszolgálhatod. Ráadásul a tálaláshoz nincs szükség kistányérra, villára, és felszeletelni sem kell, ami a mosogatnivaló szempontjából sem utolsó.
Ha pedig téged hívtak vendégségbe, szintén jó választás egy tálca aprósüteménnyel érkezni, hiszen nagyon könnyen szállítható. Nem kell attól tartanod, hogy egy óvatlan mozdulatnak köszönhetően a krém az edény falára és tetejére kenődik, vagy szétcsúszik a gondosan összeillesztett sütemény.
A szabadtéri nyári összejövetelekre pedig tulajdonképpen a legjobb választás, hiszen kézből lehet fogyasztani, és attól sem lesz semmi baja, ha sokáig kint van a melegben, ami például egy tortáról már nem mondható el.
Egy szó mint száz: ha eddig nem próbáltál még aprósüteményt készíteni, akkor most itt az idő, hiszen hamar felfedezed majd, hogy mennyire egyszerű és nagyszerű!
Légy merész és kreatív!
Az aprósüteményekben az a legjobb, hogy az íznek és a formának csak a fantáziád szab határt. Ha ez utóbbival nem szeretnél bajlódni, akkor szerezz be néhány szilikon sütőformát a Gasztronagyker webáruházból, melyekkel nem csak sütiket, hanem akár kekszet vagy bonbont is készíthetsz.
Ezenkívül szükséged lesz egy jó alapreceptre, amit a kedved szerint alakíthatsz. Ha édes süteményt készítesz, tehetsz bele lekvárt, csokidarabokat, olajos magvakat, kókuszt, aszalt gyümölcsöket, amit éppen találsz a kamrában. Használhatsz muffinformát, de ha igazán apró falatokra vágysz, akkor kekszeket is gyárthatsz.
Ha inkább a sós ízeket preferálod, akkor jöhetnek a pogácsák, sós rudak, de akár “maradékmentő” sütit is készíthetsz, amibe tehetsz például bacont, sonkát, kukoricát, tökmagot. Ne felejtsd el jó sok sajttal megszórni a tetejét! Az aprósüteménynek általában kifejezetten jót tesz, ha nem frissen, hanem másnap fogyasztjuk, hiszen sokkal ízletesebb és puhább lesz.