Borítókép: A gyors rajttól lassulsz?

A gyors rajttól lassulsz?

Ian Dobson egy korábbi cikkben azt nyilatkozta, hogy a futásnak a matematikára kellene épülnie. Ez azt jelent, hogy ha ismered a VO2 maximumod, a laktátküszöböd és az energiagazdálkodásoddal is tisztában vagy, akkor ki tudod számolni, mennyire gyorsan tudnál futni. De sajnos ez nem ilyen egyszerű.


Például az, hogy mennyi oxigénre és energiára van szükséged egy adott táv megtételéhez, nincs kőbe vésve. Még ha laboratóriumi körülmények közt mérik meg, sem biztos, hogy 1 vagy 2 óra futás után egyezni fog az eredmény. Vagy mégis?


Norvég kutatók érdekes módon közelítették meg a kérdést. 7 világklasszis tájfutó és síelő vett részt a tanulmányban. A VO2 maximumuk elég lenyűgözőnek számít: 80.7 ml/kg/perc.
A kutatás lényege az volt, hogy a sportolóknak olyan tempóban kellett futniuk, melyben elfáradnak. Ezt követően kaptak néhány perc pihenőt, amikor a laktátszintjük elérte a 3-5 mmol/L-t, közben pedig az oxigén-, és energiaszükségletüket is mérték.
A leglényegesebb eredmény, hogy amikor a laktátszintjük magasabb volt, rosszabbul hasznosították az energiát.
Ez persze még nem jelenti azt, hogy a laktátszint erősen hat az energiagazdálkodásra. Bár segítségével könnyen meghatározható a fáradtság szintje, de az anyagcsere erőteljesen hat erre az értékre, s pont ezért nem tudni, melyik a legfontosabb tényező az energiafelhasználás szempontjából.
A szakértők szerint, ha a gyors rajt hatására nő a laktátszinted, nem tudsz olyan hatékonyan teljesíteni a fennmaradó távon.
Azt viszont érdemes megjegyezned, hogy rövidtávú versenyek során a gyors rajt akár segíthet is, mivel felpörgeti az oxigénfeldolgozást.