Borítókép: A gyerekszoba megvilágítása

A gyerekszoba megvilágítása

Lakberendezők gyakran állítják, hogy a gyermekszoba egy többfunkciós helyiség. Igazuk is van. A gyermek megszületésétől kezdve a mennyezeti világításon kívül más jellegű fényekre is szüksége lesz. Sőt, már pár év elteltével be lehet vonni őt is a világítás tervezésébe, akár dekorációs elemként is.

Lámpatípusok

A mennyezeti általános megvilágítás mellett kezdetben a falikar vagy állólámpa nyújthatja a legnagyobb segítséget. Legjobb ezek közül is a fényerősség szabályozható kivitel. Ezek kezdetben a pelenkázás során nekünk lesz segítség, később a gyereknek fény a rajzolgatáshoz, vagy nekünk az esti mese felolvasásához. Ezek a lámpatípusok nagyban hozzájárulhatnak a szoba dekorációjához is.

A gyermekszobák elképzelhetetlenek éjszakai fények nélkül. Akár kiegészíthetőek még irányfényekkel vagy célzott fényekkel is. Ezeknek köszönhetően a kicsik nyugodtabban alszanak. Ezen megoldások rendkívül praktikusak, mivel sosem zavaró a fényük, de elegendőek a célhoz.

Fantáziavilág

A legjobb, ha a lámpák a praktikusság mellett megjelenésben a gyerkőcök stílusához is illeszkednek. A gyermek ízlésének megfelelő lámpatesttel megvilágított helyiségben jobban fogja magát érezni, boldogabb gyermekkora lesz.

Tehát a funkcionalitás mellett kövessük a gyermek szín vagy mintavilágát is. A modern gyereklámpák már nemcsak kékben és rózsaszínben kaphatóak. A lámpák segítségével akár egy mesebirodalmat vagy valamelyik Disney rajzfilmet is megjeleníthetjük. Egyes lámpatípusok nem ennyire konkretizáltak. Akár egy állatfigurás kivitelt vagy valamilyen gépjármű formában kialakított kis hangulat lámpát is választhatunk, amely a gyermek egyébként is élénk fantáziáját még tovább mozgathatja.

Választás

A lámpa fizikai külleme után nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk arról, hogy a gyermek ideális és egészséges fényviszonyok között éljen és játsszon. Ehhez a legjobb választás a LED típusú világítás megoldások közül választani. Napjaink lámpa megoldásai már ezzel felszereltek, de a hagyományos lámpatestek izzóit is érdemes erre kicserélni.

Áramfogyasztás szempontjából sokkal jobbak, sőt élettartamuk is hosszabb. Nem melegednek, így a gyulladásveszély is ki van zárva, ha a gyermek úgy felejtené a lámpát. Ezen izzók gyártása során semmilyen veszélyes anyagot nem használnak, így a gyermekeink életterébe ez a legjobb választás.

A LED izzók legtöbbje már rendelkezik a fényerő szabályozható funkcióval. Ennek köszönhetően a nap bármely szakaszában gondoskodhatunk arról, hogy gyermekünk a legjobb fényviszonyok között lehessen. Végy egy jópofa gyereklámpát, tegyél bele LED izzót, és egy egészséges mosolyt kapsz ezért ajándékba.