gazdaság,működés

A gazdaság működéséről közérthetően

A gazdaság működése befolyásolja az albérletárakat, a kamatokat, a munkanélküliséget, egyszóval a mindennapjainkat. A folyamatok átlátása mindenki számára hasznos, ezért cikkünkben megpróbálunk közérthető magyarázattal szolgálni a gazdaság működéséről. Vágjunk bele!

A gazdaság ciklikussága

A gazdaság ciklikussága alatt azt értjük, hogy a jobb időszakokat gyengébbek követik. A második világháború óta megfigyelték, hogy átlagosan 6 évente jön egy nagyjából tíz hónap hosszúságú visszaesés. Ha a dolgok jól mennek, a piac pörög, akkor az emberek költenek. Fontos, hogy ami valakinek kiadás, az másnak bevétel. Ha sokat költünk, ha a bérek nőnek, nehezebben lehet találni munkaerőt, akárcsak a szupermarket kasszájába is bizonyos bér alatt, emiatt pedig a termékek ára is emelkedni fog, hiszen a munkáltatónak ki kell termelni a dolgozók fizetését. Az ilyen öngerjesztő folyamatok következtében alakulhat ki az infláció, ami tulajdonképpen természetes is bizonyos mértékben.

Az ingatlanárak változásának fontossága

Az ingatlanárak ott a legmagasabbak, ahol a gazdaság fellendülőben van. Mivel ott nagyobb eséllyel lehet munkát találni, megnő a kereslet a lakások iránt, ezért azok ára is emelkedni fog - hiszen mindenképpen ki fogják őket venni nagyobb áron is. Ha magasak az ingatlanárak egy városban, az azt jelzi, hogy a gazdaság ott stabil lábakon áll, válság esetén pedig csökkennek az árak.

A gazdaság ciklikussága miatt egy esetleges válságra készen kell állni, ezért is fontos, hogy előre tervezzünk és legyenek tartalékaink. Ennek egyik módja lehet, ha befektetünk valamibe. Szendrei Ádám cikkében összegyűjtötte, hogy mibe és hogyan érdemes manapság befektetni.

A pénz ára: a kamat

Válság esetén a kamat mértéke is változik. Amíg sok pénz van, és nincs szükség hitelre, alacsonyabb kamatokkal számolhatunk, ha viszont sokaknak van szüksége kölcsönre, a kamat is magasabb lesz. Ezt befolyásolandó, létezik a jegybanki alapkamat, ami képes fékezni és gyorsítani is a gazdaságot, amire éppen szükség van.

A jól menő gazdaság

De milyen is az, ha jól megy a gazdaság? Ha a gazdaság pörög, az embereknek van pénzük, költekeznek. Hitelre nincs feltétlen szükségük, így az olcsó lesz, a több pénz pedig vonzó, ezért sokan döntenek hitelfelvétel mellett, vagy pedig befektetik a pénzüket valamilyen pénztermékbe.

A válság kialakulásának módja

Egy hirtelen jelentkező esemény azonban könnyen és gyorsan felülírhatja a pörgő gazdaságot és okozhat válságot. Amennyiben az emberek nem tudnak dolgozni, nincs bevételük, pénzre van szükségük, és akár meglévő hiteleiket sem tudják fizetni. Ilyenkor a munkanélküliséget és a fizetésképtelenséget megelőzendő, az államnak közbe kell lépnie. A válság megfelelő kezelése után a gazdaság egy ideig újra fellendül - de a ciklikusság okán valószínűleg csak egy időre.