Borítókép: A forró fürdő gyorsabbá tesz?

A forró fürdő gyorsabbá tesz?

Lehetséges, hogy egy kis ejtőzés a kádban eddig alulértékelt teljesítményfokozó volt?


A kitartással kapcsolatos kutatásokban az utóbbi években az egyik legfelkapottabb téma az, hogy vajon a forróságban végzett edzések gyorsabbá tesznek-e bennünket, amikor „normális” körülmények között futunk. Azalatt az 1-2 hét hét alatt, amíg szervezetünk hozzászokik a meleghez, számos változás megy végbe benne. Ezek közé tartozik például a vérplazma térfogatának növekedése (ez a vér „folyékony része, ami az Oxigén szállításában játszik fontos szerepet). Ennek következtében – elvileg úgy tűnik – mérsékelt időben egy kicsit gyorsabbak lehetünk.
A baj csak az, hogy a melegben való edzésről beszélni könnyű, csinálni viszont nagyon nehéz. Valószínűleg egyikünk otthonában sincsen szabályozható hőmérsékletű „melegszoba”, úgyhogy a kutatók elkezdték feltárni a többi lehetőséget. Egyik ilyen, ha szaunázni mész futás után, ugyanis ettől is növekszik a vérplazma. Egy másik opció pedig meglepő módon a forró fürdő.
A kutatók a következőt csinálták: fogtak 17 alanyt, és hat napon keresztül napi 40 percen keresztül futtatták őket mérsékelt időjárási körülmények között (17 Celsius fokban). Ezek után kádba ültették őket, tízet közülük 40, a maradék hetet 33 fokos vízbe, nyakig. A kutatók a kísérlet előtt és után is elvégeztek néhány fontos mérést.
Hogy mi lett az eredmény? A forró fürdő hatékonynak bizonyult a hő akklimatizáció folyamatában: ennek a csoportnak a tagjai alacsonyabb nyugalmi hőmérsékletet produkáltak, maghőmérsékletük pedig mind a melegben, mind a hűvösben alacsony maradt. Mellesleg néhány nap alatt 3 százalékkal nőtt a vérplazma térfogatuk (ezt azonban nem tekintették teljesen hiteles mérési eredménynek a kutatók).
Ami a teljesítményüket illeti, a forró fürdős csapat 4,9 százalékkal gyorsabb 5K-t futott 32 fokban, 17 fokban azonban nem mutatott jelentős különbséget a teljesítményük. Úgy tűnik, a mérsékelt hőmérsékleten is működő teljesítmény fokozó maga a szent grál; a kutatók szerint hosszabb távú kísérletekre lesz szükség, hogy előálljanak a megoldással.
Szóval mi lesz a forró fürdővel? A profi sportban jelenleg a jégfürdő a bevett szokás, úgyhogy ennek ellenkezője valószínűleg ellenállást váltana ki. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy vajon a forró fürdő milyen hatással van az izmokra, és ezzel szemben milyen hatást gyakorol a hőszabályozásra.
Hogy miért is írunk erről most, amikor tombol a tél? Ha hidegben edzünk, de olyan versenyre készülünk, amelyik melegben lesz, a futás utáni forró fürdő a legegyszerűbb módja, hogy felkészítsük a szervezetünket a melegebb éghajlatra.
Már csak az a kérdés, ér-e ez az egész valamit, ha nem maradunk legalább 40 percet a kádban. Amint válaszolnak a tudósok, szólni fogunk.