alvás,déli alvás

Elképesztően hatékony az ebéd utáni pihenés, de van 3 szabály, amiket tarts be!

Forrás: Getty Images
A home office miatt talán olyan dolgokat is megengedhet magának most az ember, amit egy munkahelyen nem: ilyen a déli alvás is. De vajon tényleg hatékony nap közben aludni?

A válasz egyértelműen igen, pláne akkor, ha rengeteget stresszelsz a kialakult helyzet miatt. És ne hidd, hogy csak a lusták engedhetik meg maguknak a nap közbeni pihenőt!

A test is szomjazik rá!

A nap közbeni pihenés nagyon kell a szervezetnek: segít a konentrációban és abban, hogy frissebbek maradjunk a nap hátralévő részében. És a közhiedelemmel ellentétben ez nem csak a mediterrán népekre igaz! Dr. Matthew Walker, a Kaliforniai Egyetem idegtudományi professzora szerint minden emberi test, a földrajzi elhelyezkedéstől és a kultúrától függetlenül ki van éhezve a nap közbeni alvásra, nem véletlen, hogy délután szoktak az emberek sokat kávézni - ilyenkor ugyanis van egy mélypont a nap folyamán, hiszen kezd lemerülni a test. A The National Sleep Foundation ajánlásai alapján viszont a délutái alvás tényleg produktívabbá tesz, mint gondolnánk.

Nem csak Einstein esküdött erre: a nap közbeni pihenés oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt, elűzi a rosszkedvet, a szorongást, utána sokkal türelmesebbek és kisimultabbak az emberek. Erre pedig valljuk be, most hatalmas szükség van.

Az időzítésen múlik minden!

A szundítás remek ötlet, kivéve akkor, ha a tervezettnél sokkal, de sokkal többet alszol, ami miatt lelkiismeret furdalásod van, este pedig nem tudsz normális időben elaludni. Így fontos, hogy a nap közbeni pihenés ne legyen túlságosan hosszú. "Ha 20 percnél hosszabb ideig pihensz, akkor belépsz a REM-fázisba, amely az alvás egyik legmélyebb stádiuma. Ennek a szakasznak a megszakítása az, ami nagyon kellemetlen tud lenni, rossz érzést, nyugtalanságot kelt bennünk" - vallja dr. Nerina Ramlakhan alvás terapeuta.

A sikeres alvás kulcsa az, hogy úgy érezd, még nem alszol, de ébren sem vagy: végig tisztában vagy közben a gondolatokkal, zajokkal és érzésekkel, miközben mélyen ellazulsz. Ez az ideális állapot - teszi hozzá a szakember.

alvás,pihenés,déli alvás
Forrás: GettyImages

Ha teheted, kerüld a hálószobát

Kutatások szerint délután 2-3 körül kezdenek merülni a tartalékaink, így ilyenkorra érdemes időzíteni az alvást, viszont ha teheted, ne a hálószobában, a paplan alatt pihend ki magad. Ha ugyanis túl kényelmesnek érzed a helyet, könnyen tovább alhasz, mint szeretnéd, ez pedig hat majd az esti alvásra is. Tompítsd a lámpák fényét, ügyelj arra, hogy a hőmérséklet hűvös legyen, és ne viselj túl meleg és puha holmikat sem.

Valamilyen fehér zaj vagy megnyugtató zene is hasznos ilyenkor, hogy segítsen pihenni, kikapcsolni, de ne hagyja, hogy túlságosan elbóbiskolj!