maraton,világcsúcs,korosztályi világcsúcs,Jeannie Rice,futás 70 felett,félmaraton

A 71 éves Jeannie Rice megdöntötte korosztálya félmaratoni világcsúcsát

Forrás: Enduro Photo
A 71 éves futónő 1:37:07-et futott a hétvégén az amerikai kontinensen, az Akron félmaratonon. Ezzel megdöntötte a korosztálya világrekordját. Az eredmény hitelesítése még nem történt meg.

Jeannie Rice már rendelkezik egy korosztályi világrekorddal, tavaly októberben a Chicago Maratonon 3:27:50-et futott (4.56-os átlag kilométereket), ezzel ő lett a táv leggyorsabb nője a korosztályában.

A szombati ohiói versenyen az ausztrál Lavinia Petrie 2014-es idejét javította meg, amely 1.37.38 volt, Jeannie 31 másodpercet faragott ezen az időn. A futónő folyamatosan látta a tempó alapján, hogy a korábbi világcsúcson belül fut. A félmaratoni távot végül 4.36-os átlagtempóval teljesítette. „Jól éreztem magam végig, nem volt más dolgom, csak megcsinálni, amit célul tűztem ki. Nagyon izgatott voltam.” – mondta a kiváló formában lévő nagymama.

Ez az eredmény hónapok, sőt évek óta tartó kemény edzésmunka eredménye volt. Jeannie 80-100 km-es futóhetekkel készült. Januárban ugyan már próbálkozott a világcsúcs megdöntésével, de a verseny helyszínén, a floridai Nápolyban a magas páratartalom kellemetlenül érintette és végül 1.38.42 alatt teljesítette a távot, több mint egy perccel elmaradva a világcsúcstól, bár az amerikai rekordot így is megcsípte.

maraton,félmaraton,világcsúcs,korosztályi világcsúcs,Jeannie Rice
Forrás: Enduro Photo Courtesy of the Akron Marathon

Jeannie Rice a szombati verseny finishében.

Az elmúlt hétvégi verseny előtt egy nappal autóval lecsekkolta a pályát, amelyen másnap rekordot akart dönteni. Eléggé dombosnak tűnt, ez persze kissé megrémítette a rekordert. "Nem voltam benne biztos, hogy meg tudom csinálni, de azt tudtam, hogy mindent megteszek azét, hogy sikerüljön, ez volt minden, amit tehettem.” – mesélte Jeannie, melyek voltak az utolsó simítások a nagy futás előtt.

Jeannie Rice koreai származású, 1968 óta él az Egyesült Államokban. Van két tizenéves unokája. Ingatlanközvetítéssel foglalkozik, 35 éves korában kezdett futni azért, mert fogyni szeretett volna. Viszonylag kevés edzéssel is hamar a korosztálya élén találta magát kisebb helyi versenyeken. A kezdetek óta körülbelül ezer versenyen indult, 5 km-estől a maratoni távig. Imád versenyezni! A 116-ik maratonja volt a tavalyi Chicago Maraton, amelyen elérte a korosztályi világsikert. Azt mondja, a sikerének egyik záloga, hogy soha nem volt sérült. "Szerintem ez lényeges abból a szempontból, hogy most így tudok futni. Szerencsésnek és áldottnak tartom magam.” A következő komolyabb kihívást az jelenti számára, ha a saját világcsúcsain javítana. Első kísérlete a Berlin Maratonon lesz szeptember 29-én. „Nagyszerű lenne, ha akárcsak fél perccel meg tudnám javítani a saját időmet. Ez tehát a cél, emiatt folytatnom kell a kemény edzéseket.” – tudtuk meg a rekordertől.

maraton,félmaraton,világcsúcs,korosztályos világcsúcs,Jeannie Rice,futás 70 felett
Forrás: Naples Daily News

További álmai között szerepel a World Marathon Majors valamennyi versenyét megnyerni a korosztályában, tehát Tokióban, Londonban, Berlinben, New Yorkban, Bostonban és Chicagóban. Bostonban és Chicagóban ezeket az eredményeket már el is érte. Londonban nem sikerült neki, ezért oda mindenképpen szeretne visszatérni. Jeannie Rice egyébiránt nemcsak szenvedélyes futó, hanem kiválóan síel és golfozik.