Iratkozz fel hírlevelünkre!
Magazin előfizetés

Csere Gáspár tavalyi sérülése után fantasztikusan tért vissza a maratonok világába

Csere Gáspár tavalyi sérülése után fantasztikusan tért vissza a maratonok világába
Szakértőink

Csanya

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Frányó Eszter

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Fülöp Tibor

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Gadányi Bálint

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Garas Attila

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Janota Zoltán 'Johnny'

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kiss Áron

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kis-Soós Zsanett

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Liebscher László

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Lőrincz Olivér

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Lubics Szilvia

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

MacPherson Éva

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Markocsán Sándor

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Pulay Szilvi

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Rajnay Kata

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Sipos Fanni

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Szántó Nelli

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Szilágyi Tibi

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Vajda Zsuzsa

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Zsirai Eszter

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Zsirai Milán

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Facebook
Twitter
Pinterest
Csere Gáspár új egyéni csúcsot futott szeptember 24-én, a Berlin Maratonon. A BEAC kiváló futója a versenyen tapasztaltakról, a profi atléta létről, az atlétika hazai megítéléséről és a terveiről mesélt a Runner’s World-nek.

Gratulálok a berlini maratonon elért 2:16:03-as eredményedhez. 2015-ben már futottál már ott, azzal az időddel (2:16:30) kvalifikáltál a Riói Olimpiára. Ennyire tetszik neked ez a pálya?

Igen, nagyon szeretek Berlinben versenyezni, mert itt kifejezetten „gyors” a pálya, jó az útburkolat, erős élmezőny szokott lenni, a szervezés is elég jó minőségű. Azoknak az elit futóknak körében, akik alapvetően nem a helyezésben, hanem egy jó időeredményben gondolkodnak, meglehetősen népszerű választás Berlin. Sokan itt futnak egyéni csúcsokat, kvalifikációs szinteket, de láthatjuk, hogy a világcsúcsok is itt születtek az utóbbi évtizedekben.

Futottál még Hamburgban, Frankfurtban illetve Jeruzsálemben, és persze Rio-ban maratont. Van bakancslistád, hol futnál még?

Igen, vannak kiszemelt versenyeim, de azért ezt is rugalmasan kezelem, az eredmény ugyanis fontosabb, mint maga a helyszín. Mindenesetre szeretnék még futni a London, Boston, New York, Párizs Maraton-okon, és persze kiemelt célok között szerepelnek a soron következő olimpiai játékok, illetve az EB, VB versenyek. Mindemellett jó lenne majd Kenyába is eljutni.

Kép
forrás: Csere Gáspár Facebook oldal

Térjünk vissza a berlini maratonhoz. Egyéni csúcsot futottál, elégedett vagy az eredményeddel? Volt előzetes terved?

Alapvetően egyéni csúcs volt a cél, így a teljesítménnyel nem vagyok elégedetlen. Ugyanakkor maradt bennem hiányérzet, mert szerettem volna 2:14 körül futni. Az ehhez szükséges 3:10-es iramot elég jól sikerült „begyakorolnom” és a versenyen is ment egészen 30 km-ig. Sajnos fizikailag még volt bennem némi hiányosság, valamint a körülmények is kedvezőtlenül alakultak, így ez most kicsúszott a kezeim közül. Csalódás persze nincs, ilyenkor inkább azt kell megemészteni, hogy fél év múlva lesz csak újabb lehetőség a „bizonyításra”. Abból a szempontból pedig, hogy Rió után majdnem félév kimaradt sérülés miatt, ez egy nagyszerű visszatérés volt a maratoni távon.

Az interneten figyeltem a közvetítést, esős idő volt. Inkább zavart, vagy a hűvös idő miatt inkább jó volt futni?

Hát igen, ezt most nem úsztuk meg szárazon, pedig még fél nappal korábban a technikai értekezleten sem jeleztek számottevő csapadékot. Igazából a szemerkélő esővel nincs gond (van, aki kimondottan szereti), de most 5-20 km között annyira intenzíven esett, ami már hátrányt jelentett, mert a cipők elnehezedtek a víztől, a levegő páratartalma is magasra kúszott, továbbá a felület is csúcsossá vált, ami plusz energiákat vont el a futómozgás során. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, pont hogy meleg volt (14-15 fok). Én a 10-12 fokot preferálom, a sub2:05 szintű maratonokhoz pedig a szakértők szerint 4-9 fok az ideális…

Kép
forrás: Csere Gáspár Facebook oldal

30-32 km-ig nagyon egyenletesen hoztad a 3:10 körüli tempókat, utána viszont kissé lassultál. Mi történt?

Egyrészt, nem tudtam elég gazdaságosan teljesíteni az első 30 km-t (ez a sikeres maraton egyik kulcsa), mert az időjárás ebben nem kedvezett, illetve most a mezőny is szűkösebb volt, ami így kisebb húzóerőt biztosított. Másrészt 30-nál kiállt az iramfutónk, utána pedig hárman maradtunk, és valahogy nem sikerül kellően összetartani, így hamar szétesett a futás.

Ilyen tempónál érezhető segítséget nyújt a nyúl?

Természetesen. Fizikailag és mentálisan is húz minket, emellett nem ingadozik annyira a tempó sem. Persze vannak erős futók, akik egyedül is képesek huzamosabb ideig futni, de én ezt még nem érzem magamban. Végül is, ez volt még csak az ötödik maratonom.

Magyar bajnok lettél a szeptemberi budapesti félmaratonon, az utóbbi évek legjobb magyar idejét futottad maratonon. Melyik távot szereted jobban?

Ha verseny közben kérdeznéd, a félmaratonra voksolnék, de egyébként a maratont érzem magamhoz közelebb. Még nekem is nagyon sokat kell erősödnöm, fejlődnöm hozzá, de mégis úgy érzem, hogy több lehetőségem van benne, mert ezt a távot nagyon kevesen tudják jól összerakni, nekem pedig - az eredmények alapján úgy tűnik - van hozzá érzékem.

Budapest félmaraton rajtja
Budapest félmaraton rajtja

Magyarország egyik legjobb hosszútávú futójaként feltételezem, főállásban profiként ezzel foglalkozol. Nemrég diplomáztál. Ki lehet mondani, hogy a BEAC atlétájaként a futásból élsz?

Igen, amikor megszereztem az olimpiai kvótát, akkor jelentősen „felértékelődtem” és lehetőségem nyílt arra, hogy piaci alapra helyezzem a sporttevékenységemet. Ez korábban is a céljaim között szerepelt, erre tehát tudatosan készültem az évek során, például úgy, hogy a közösségi médiában aktívan jelen voltam. Jelenleg a klubomtól és a szponzoraimtól származik a jövedelmem meghatározó része, így nem szükséges plusz munkát vállalnom. Továbbá azért is nagyon hálás vagyok, hogy nem vagyok az államra utalva, valamint a versenyeket sem a pénzdíj alapján kell megválasztanom. Így zavartalanul koncentrálhatok az edzésmunkára, és azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, hogy a sport (mindennel együtt) csak az időm kb. 60-70 %-át köti le, ezért nem könnyű úgy beosztanom az időmet, hogy ne „csússzak szét”. E felismerés miatt úgy döntöttem, hogy folytatom a tanulmányaimat, mert egyszerűen kell a plusz teher, hogy ne kényelmesedjek el. Hála Istennek idén felvételt nyertem a TF Doktori Iskolájába, szeptember óta tehát PhD hallgató is vagyok, ami remélhetőleg segíteni fogja a pályafutásomat.

Hogyan kell elképzelni egy napodat, illetve edzéseidet?

Reggel/délelőtt könnyebb edzések vannak, hosszabb nyújtásokkal, időnként erősítésekkel beiktatva. Délutánonként intenzívebb futások következnek, de nincs minden nap kemény edzés. Hetente 2-3 résztávos edzésem van, 2 hosszabb tempófutás, bizonyos időszakokban heti rendszerességgel futópadozunk a technika fejlesztése céljából. Mostanában úszni is szoktam. Vasárnap teljes pihenőt tartunk. Ezen felül a sportnak vannak járulékos teendői is: „önmagam menedzselése” (pl. média-megjelenések, szponzori kapcsolatok..), ami szintén időigényes tud lenni. Az edzések közötti időszakban leginkább az egyetemi kötelezettségekkel foglalkozom, továbbá ha időm engedi, kicsit zenélek (dobolok) is. Végül, de nem utolsó sorban, számomra nagyon fontos a hitélet, ezért hetente kétszer járok Istentiszteletre is.

Kép

Ilyen sikerek mellett szponzorok, támogatók megkeresnek ajánlataikkal?

Igen, több megkeresés is érkezett már és több szerződés is született. A sporteredmények mellett szerintem kulcstényező az, hogy maga a sportoló is közeledjen a szponzorokhoz, ami alatt azt értem, hogy önmagára piaci szereplőként (durván fogalmazva sporttermékként) tekintsen, és ezt kommunikálja is, megfelelő marketing keretek közé helyezve. Nekem szinte az összes szponzorációm, támogatásom úgy jött össze, hogy a partner számára szimpatikus volt a személyiségem, és reklám lehetőséget is láttak bennem a folyamatos megjelenések és visszhangok miatt. Az én sporteredményességem és hírnevem önmagában nem lett volna elég ehhez. Emellett sokat segített nekem az, hogy 5 évig tanultam sportmenedzsmentet (lényegében pont ezt), de meggyőződésem, hogy Isten segítsége is benne van a szerencsés előmenetelben, ami itthon sajnos kevéssé jellemző.

Mit gondolsz, hogyan lehetne erősíteni a támogatók, szponzorok jelenlétét az atlétikában?

Nekem nagy szerencsém van az utcai futással, mert az benne van a köztudatban, egyre népszerűbb a futás szabadidős szinten. Ez számomra nagy potenciál, mert ez a több tízezres tömeg az én „fogyasztói célcsoportomat” képezi. Ők is ugyanazzal foglalkoznak, mint én, így jelentős az azonosulási pont. Például, ha megnyerek egy Vivicittát, akkor annak nagyságrendekkel nagyobb presztízse van, mint egy magyar bajnoki címnek. Egy kis túlzással, aznap 30 ezer ember tekint bajnoknak, plusz megjelenek majdnem az összes főáramú médiában. A hobbi futók ráadásul jól össze tudják mérni magukat az én eredményeimmel, így nem csoda, hogy a szemükben „sztár” vagyok. Szóval a futás népszerűsége miatt szerényebb eredményességgel is lehet komoly követői bázist kialakítani, ami a szponzoroknál nagyon jó pont. Végül az is előnyös, hogy ma már a cégeknél is terjed a futókultúra, így nem olyan idegen felvetés számukra támogatni egy maratonistát. Sajnos a pályaatlétika ezt a piaci környezetet nem élvezi, és mivel ez a sportág eléggé kiesett az „átlagember” figyelmének homlokteréből, ezért egyfelől nagyon komoly világeredmények (lásd: Baji Balázs bronzérme) kellenek, másfelől a média segítségével vissza kell nyerni az emberek érdeklődését e klasszikus sportág számára. Ez nem könnyű, de a hazai szövetség már évek óta tudatosan építkezik (pl. Gyulai Memorial), aminek vannak eredményei, persze biztosan kellene még valami plusz. Ez egyébiránt kultúra-formálást is követel, ami jó bonyolult művelet, de ha sikerül megtalálni az azonosulási pontokat a társadalom és az atlétika között, akkor biztosan erősödni fog a szponzori jelenlét.

Kép

Lassan vége a versenyidőszaknak, tervezel még idénre valamilyen megmérettetést?

Szeretnék indulni még a SPAR Maratonon (ami egyben OB is), ehhez persze teljes regenerálódásra van szükségem. Ez ügyben még nem hoztuk meg a végső döntést. Késő ősszel még van pár mezei és kisebb utcai futás, de most lehet, hogy kihagyom, helyette inkább az alapozásra kéne koncentrálni.

Hogyan látod magad 5 év múlva?

Szeretnék Tokióban is versenyezni, és örülnék, ha az erős középmezőnybe sikerülne felérnem. Célom, hogy itthon a hosszútávfutás meghatározó „nagykövetévé” válhassak, mert szeretnék sok ember számára értéket közvetíteni, és nem feltétlenül csak a futás népszerűsítésére gondolok. A magyar maratoni csúcsot is szeretném a sportpályafutásom során megdönteni, de ezt most nem tudom időhöz kötni. Egyébként a profi sport kapcsán sem döntöttem el, hogy meddig folytatom, ezt Isten kezébe helyeztem. Én kész vagyok, akár 40 éves koromig is csinálni, de nem ragaszkodom hozzá minden áron. Ami még fontos: szeretnék a következő 5 évben megházasodni és családot alapítani. Ez ugyanis egyre jobban izgat! :-)

Tovább olvasok
Kép

Büntetőkör #22 - Beszéljünk a testedzésfüggőségről!

Simonyi Balázs a Büntetőkör Podcastsorozat legújabb részében a testedzésfüggőségről beszélget Demetrovics Zsolt addiktológus és klinikai szakpszichológussal!

Kép

Magas a vérnyomásod? Ezeket az ételeket kellene sokkal gyakrabban enned!

A szívbetegségek elkerüléséhez a magas vérnyomás az a kockázati tényező, amit az összes közül a legkönnyebb orvosolni. A megfelelő étkezéssel sokat segíthetsz!

Kép

Világcsúcsot futott egy 90 éves futónő 400 méteren

Hihetetlen, hogy akár ebben az életkorban is futhat valaki magas szinten és versenyezhet rendszeresen, a német Melitta Czerwenka-Nagel ráadásul nem első alkalommal érte el ezt a megtisztelő címet.

Kép

Tatár Csilla: Ami nekem a futásban igazi szerelem, az az, hogy elképesztően igazságos!

Kislánykora óta rengeteget sportolt, ám pár éve a futásban találta meg igazán önmagát. Elképesztő felkészüléssel, kicsit több, mint 4 hónap után futotta le a félmaratont, és nem veti el, hogy túl a negyvenen maratonra készüljön. Tatár Csillát futásról, felkészülésről, vágyakról faggattuk.

Kép

28 éves a legrégibb férfi atlétikai világrekord, ami 400 gáton született

Kevin Young 1992 óta birtokolja a férfi 400 méteres gátfutás világrekordját. Az egykori atléta tegnap lett 54 éves.

Kép

Fördős Zé: "A futásban és a siklóernyőzésben több a közös, mint hinnétek!"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem